VALUTA: Mange har en god del utenlandske kontanter liggende hjemme. Foto: Annemor Larsen VG

Penger til overs etter ferien: Vi har valuta for mange millioner
kroner i skuffen

Blir valutaen du har til over etter utenlandsturen liggende hjemme? Få tips til hvordan du kan bruke den.

Én konvolutt med euro. En med kroatiske kuna, en med tyrkiske lira, en med britiske pund og en med thailandske baht. Det hoper seg opp i påvente av at du skal besøke landet en annen gang.

I fjor tok nordmenn ut i alt 14 milliarder kroner i valuta på ferie i utlandet. En god del av dette ble med hjem igjen.

Se tips til hvordan du kan bruke rest-valutaen lenger ned på siden

Ut på tur? Slik slipper du ekstrautgifter på reisen

Tar med valuta hjem

I alt har nordmenn utenlandske kontanter tilsvarende 900 millioner kroner liggende hjemme, viser beregninger som Visa har gjort.

Deres undersøkelser tyder på at halvparten av oss bruker opp kontantene vi har vekslet til oss mot slutten av ferien, mens halvparten tar med valuta hjem.

Beregningen er gjort på bakgrunn av en undersøkelse blant til sammen 30.000 personer i 16 europeiske land, blant dem 2000 nordmenn.

Nordmennene i undersøkelsen hadde i gjennomsnitt 53,75 euro hver liggende hjemme. Overført til antall nordmenn over 18 år som har tatt med valuta hjem fra reise de siste tre årene, blir det tilsvarende 900 millioner kroner, ifølge Visa.

Visas løsning på dette er å bruke mer kort og mindre kontanter på reise.

Lav kronekurs: Norge kåret til billigste ferieland

Kontantløs reise

Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet synes Visas anslag over mengde kontanter vi har liggende hjemme høres høyt ut. Det er likevel ingen tvil om at vi har mye valuta i skuffen.

I likhet med Visa anbefaler Forbrukerrådet i størst mulig grad å betale med kredittkort i utlandet.

– Da har du sikkerheten som følger med de internasjonale kortenes betalingssystem. Det er både Visa, MasterCard og Eurcard er en del av. Betalingssystemet innebærer at du kan snu deg mot kortselskapet dersom du ikke får det du har betalt for, og da må kortselskapet ta det opp med selger. På fagspråket kalles dette for cashback, i virkeligheten er det en slags kortgaranti, forklarer han.

Jensen mener at det stort sett er veldig greit å reise til utlandet uten kontanter.

– Selv taxisjåfører har gjerne en løsning, selv om de helst ikke vil bruke den. Hvis du ikke har kontanter finner de ofte en maskin inne i hanskerommet, sier han.

Jensen reiste selv konsekvent kontantløst i tre og et halvt år bare for å demonstrere at det gikk an.

Les også: Slik blir du lurt i utlandet

Færre tar internasjonale kort

– Det var først i juli i fjor jeg møtte på et problem. Det var i Nederland. Og i våres fikk jeg problemer i Berlin. Jeg opplever at det blir vanskeligere å betale med kort fordi butikkeierne er mindre interessert i å betale det koster å ta del i de internasjonale kortenes betalingssystem, sier han.

Noen steder tar brukerstedene gebyr for at du skal få betale med kort. I Belgia koster det en euro ekstra. I hele EU har butikker anledning til å ta gebyr for at du skal betale.

Verden der ute er ikke hundre prosent kontantløs. De aller fleste av oss betaler ikke hver eneste taxi, hver iskrem og hver solseng på ferie med kort. Vi veksler valuta. Og mange av oss kommer hjem med kontanter vi ikke har brukt opp.

Les også: Julie har tapt titusener på valutasmell

Så hva gjør du med dem? Her er noen forslag:

KONTANTER: Mange tar ut mer enn de trenger på ferie. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

* Flyplassen: Handle ting du trenger. Ikke dyre impulskjøp, men for eksempel kosmetikk som du allikevel ville kjøpt. Betal med kontanter og kort. Sørg for at du i alle fall får brukt opp alle myntene, og ta restbeløpet på kortet.

* Veksle: Utenlandske sedler kan veksles tilbake til norske kroner i Norge. Men vær klar over at det taper du på. Da har du først betalt gebyr for å veksle til valuta, og så må du betale nytt gebyr for å veksle tilbake igjen.

På Gardermoen, Rygge og Kjevik er det DNB som har banktjenestene. Der koster det 50 kroner å veksle valuta over disk, og 30 kroner å ta ut i minibank. Når du kommer hjem igjen koster det 50 kroner å veksle tilbake til norske kroner. I tillegg får du dårligere vekslingskurs.

* Lokal veldedighet: På mange store internasjonale flyplasser er det innsamlingsbokser i avgangshallen. Der kan du legge det du har til overs av lokal valuta, og pengene går til lokale hjelpetiltak.

* Frelsesarmeen: I ankomsthallen på Gardermoen, mellom «ankomst utland» og «ankomst innland» har Frelsesarmeen satt opp en innsamlingsboks. Her kan du legge all slags valuta. Og alle pengene kommer til nytte, uansett hvilket land de kommer fra.

Boksen har stått der i litt over et år, og ble nylig tømt. Da lå det til sammen 23.000 kroner i ulik valuta der, og noen norske kroner.

– Det var en svær bag, som sikkert veide mellom 60 og 70 kilo. Vi måtte være to mann for å løfte den inn i bilen, forteller Knut Haugsvær i Frelsesarmeen.

Gangbar valuta får Frelsesarmeen vekslet. Mindre gangbar valuta kan de bruke lokalt i landet valutaen kommer fra.

– Frelsesarmeen finnes over hele verden, så valutaen vi samler inn kommer alltid til nytte, sier Knut Haugsvær.

* Røde Kors: Tar også gjerne imot både norske og utenlandske kontanter.

– Når det er innsamlinger sier vi ikke nei til valuta. Det er også mulig å legge både norske kroner og utenlandske kontanter i bøssen som står i resepsjonen på hovedkontoret vårt i Hausmanns gate 7 i Oslo, sier innsamlingsleder Ellen Johnsen.

* UNICEF: Har innsamlingsbokser på flyplasser flere steder i verden, blant annet i London, Tokyo og Korea. Men per i dag ingen i Norge.

– Til gjengjeld kan du donere 25, 75 eller 100 kroner til UNICEF når du booker billett gjennom Norwegian. Det fikk vi inn seks millioner kroner på det første året, forteller kommunikasjonsrådgiver Truls Brekke i UNICEF.

* I skuffen: La valutaen ligge til neste gang du skal ut og reise. Men ikke glem å ta den med deg da!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder