Henlegger anmeldelse mot politi som pågrep Olav (86)

Advokaten: – Helt ubegripelig at det går an å henlegge en slik sak

I mars stormet fire politibetjenter inn på kjøkkenet til Olav Vale. Pågripelsen av den gamle mannen var såpass brutal at de ble anmeldt til Spesialenheten for politisaker. Nå er saken henlagt.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det melder avisa Varden.

Vale stod på kjøkkenet og skar brød da bevæpnet politi kom inn og dusjet ham med pepperspray, sparket ham og la ham i jern.

På morgenen 15. mars jaktet Telemark-politiet på en bil som ikke hadde stanset for kontroll. Etter en lengre biljakt forsøkte sjåføren å gjemme seg på gården til Olav Vale mellom Notodden og Skien.

Bakgrunn: Politiet sparket 86-åringen og la ham i jern

Trodde politi var tyver

Da politiet svingte ned mot gården, stakk sjåføren og gjemte seg under låvebrua mens den kvinnelige passasjeren forsvant inn på kjøkkenet til Vale.

– Jeg sto på kjøkkenet og skulle ha meg frokost da denne dama kom inn. Jeg kjente henne ikke, og var redd for at hun skulle stjele fra meg, har Vale tidligere fortalt til VG.

Les også: Spesialenheten etterforsker

BILJAKT: Sjåføren som politiet jaktet på forsøkte å gjemme seg på gården til Vale. Foto: Adrian Steinbakk VG

86-åringen, som er svært tunghørt, forsøkte å holde øye med kvinnen samtidig som han skar brød. Da kom politiet, to av dem politistudenter, inn på kjøkkenet. Olav trodde først det var flere potensielle tyver.

Politiet oppfattet at Vale viftet med kniven mot dem. Da dro de frem peppersprayen. To av politibetjentene har forklart at de sparket den gamle mannen under pågripelsen.

Tenkte ikke alder

Vales advokat Tollef Skobba mente pågripelsen var svært brutal, og anbefalte derfor å anmelde politiet som pågrep 86-åringen. Politiet varslet også selv Spesialenheten for politisaker.

I dag kom resultatet. Saken er henlagt. Etter en rekke avhør har Spesialenheten konkludert med at det ikke er holdepunkter for at Val ble utsatt for straffbar maktutøvelse da han ble pågrepet, selv om det ble brukt betydelig makt.

Politibetjentene har forklart at de ikke tenkte på hvor gammel Vale var.

«De fokuserte på situasjonen, og at dette var en trusselsituasjon de måtte få kontroll på», heter det i vedtaket fra Spesialenheten.

KJØKKENET: Det var her 86-åringen ble sprayet i øynene med pepperspray av politiet. Foto: Adrian Steinbakk VG

Advokaten: – Ubegripelig

Skobba reagerer kraftig på henleggelsen.

– Det er en 86 år gammel mann som står hjemme en morgen og skjærer brød, og så blir han overfalt. Han har dårlig syn og dårlig hørsel. Han har fysikken til en 86-åring. Han blir sprayet med pepperspray og sparket. Jeg synes det er helt ubegripelig at det går an å henlegge en slik sak, sier advokaten til VG.

Han fester liten lit til at ingen av politifolkene som var der så alderen til Vale.

– Det er i alle fall helt uforståelig at Spesialenheten ikke gir så mye som en liten kritikk av et slikt hendelsesforløp.

Nå kommer Skobba til å oppfordre 86-åringen til å klage saken inn for Riksadvokaten.

– Men det avhenger av at Olav har helse til det. At han orker.

Fungerende leder for politiet i Telemark, Svein Olav Grini, sier til Varden at han er glad for at hendelsen har blitt vurdert av spesialenheten.

– Når det er sagt synes vi jo også at konklusjonen er riktig. Som det fremkommer av vedtaket ble ikke mannens alder vurdert i den aktuelle situasjonen. Tjenestemennene møtte en mann med kniv som ikke etterkom politiets pålegg om å legge den fra seg, sier Grini.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder