FORNØYD: Justisminister Per-Willy Amundsen håper at det innen året har blitt 2000 nye stillinger i politiet totalt, og 1000 nye politistillinger. Han sier det nå skal satses på distriktene. Foto: Therese Alice Sanne VG

Sjekk hvor mange nye politifolk ditt distrikt har fått

KAUTOKEINO/OSLO (VG) Det har blitt 1882 nye stillinger i politiet siden Høyre og Frp kom i regjering. Mindre enn halvparten er politifolk ute i distriktene.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Magne Kveseth (Altaposten)

Artikkelen er over to år gammel

920 av de 1882 nye stillingene i politiet, er i de nasjonale særorganene, ifølge ferske tall fra politidirektoratet.

Ute i politidistriktene er det kommet 962 nye stillinger, hvorav 824 er politifolk.

– Vi trenger politi i særorganene også, i Kripos, Politiets utlendingsenhet og i PST. Men det siste halvåret har det vært en tydelig prioritering av politidistriktene. Det er politidistriktene som får vekst i antall politistillinger, sier justisminister Per-Willy Amundsen til VG.

– Det er historisk at vi ganske sikkert kommer til å passere 2000 nye årsverk i politiet totalt i løpet av dette året. Det i seg selv viser det store løftet som har vært, sier justisministeren.

** Se tallene for ditt politidistrikt nederst i saken!

Oslo: 207. Finnmark: 16

Ifølge politimesteren i Finnmark skal enhver polititjenestemann der oppe dekke et område på hele 300 kvadratkilometer – omtrent like stort som Trondheim. Hver patrulje har 600 kvadratkilometer.

– Det er forutsatt at alle er på jobb samtidig, og det skjer jo ikke. Det er enorme avstander. Ja, du kan si at det ikke skjer noe, men skal vi ha et likt polititilbud over hele landet, må det gjelde beredskap også, sier politimester Ellen Katrine Hætta til VG.

Hit til Finnmark har det kommet 16 nye politifolk (politistillinger) siden de blåblå kom i regjering. Oslo politidistrikt har vokst med 207, Øst politidistrikt med 133. Snittet i landet er 69 nye politifolk.

MANGLER GRUNNBEMANNINGEN: Politimesteren i Finnmark er klar på at de trenger flere stillinger, fordi de ikke har grunnbemanningen til å fungere som de andre politidistriktene. «Der har vi fått litt hjelp, men vi trenger flere stillinger fremover hvis vi skal fylle alle funksjoner og lykkes med politireformen», sier hun. Foto: Terje Mortensen VG

– At det har blitt 16 nye politistillinger i Norges største fylke, som er større enn hele Danmark, svarer ikke med en nærpolitireform, sier Kautokeino-ordfører Johan Vasara (Ap) til VG.

– Jeg synes det er viktig å huske på at fordeling av politiressurser ikke bare handler om antall innbyggere, men også antall kilometer, sier ordføreren.

Ordfører: Utfordringen er hvis to ting skjer samtidig

NRK skrev denne uken om bekymrede naboer i Namsos som ringte politiet da en livredd kvinne prøvde å komme seg bort fra samboeren sin. Lensmannskontoret var bare 500 meter unna, men politiet hadde flere oppdrag samtidig, blant annet en trafikkulykke, og kom ikke før etter 40 minutter.

Kautokeino-ordføreren frykter for når det skjer to ting samtidig.

– Utfordringen er jo samtidige hendelser. Drar politiet fra Alta til Kautokeino på fredagsnatten, så blir hele vakten låst til Kautokeino. Og da har de kanskje ingen i Alta. Vi hadde et tilfelle for noen år siden hvor en mann gikk berserk på et utested her, men vi ikke fikk hjelp før på morgenkvisten, sier Kautokeino-ordføreren.

Da måtte innbyggerne selv få kontroll på mannen.

- Vi har få innbyggere i forhold til resten av landet, men det betyr ikke at man kan være fraværende i dette området. Det er 3000 innbyggere her, 3000 der, og skjer det alvorlige ting, kan vi ikke ha en situasjon der folk må ty til borgervern og ta loven i egne hender, sier Kautokeino-ordføreren.

Fikk du med deg? Trysil skriker etter flere politifolk – samtidig eser Politidirektoratet ut

FLERE: Kautokeino-lensmann Klemet Klemetsen sier de per nå har en lensmann, fire betjenter og en og en kvart sivil stilling. Med det kan de ikke alltid ha folk på jobb – og må lene seg på samarbeid med Alta. Foto: Magne Kveseth ALTAPOSTEN

Kautokeino er Norges største kommune i areal, faktisk er det større enn hele Rogaland fylke. Men de har bare 3000 innbyggere.

Lensmannen i Kautokeino, Klemet Klemetsen, sier han kunne trengt to politibetjenter mer enn i dag.

– Vi har ikke stedlig vakt hver helg og alle vet hvordan det er å skulle rykke ut fra Alta til Kautokeino vinterstid om noe skjer. Det er snakk om 130 kilometer på til dels dårlig vei, i mørke, med snø og uvær vinterstid, og med reinsdyr på veien stort sett hele året, sier lensmann Klemetsen til Altaposten.

Les også: Politidirektoratet eser ut under Frp

Ordføreren sier de ikke trenger flere hundre nye stillinger, som i Oslo.

– Om det er en eller to, men at de også er der natt til fredag eller en lørdag. I dag er det utfordrende hvis det skjer noe i helgene, sier han.

LANGT OG BREDT: Johan Vasara (Ap) er ordfører i Norges største kommune, Kautokeino, mener fordelingen av politiressurser må ta mer hensyn til geografi. Foto: Magne Kveseth, Altaposten

Justisministeren: Vi har tydelig prioritert distriktene

Justisministeren sier det ikke er mulig å ansatte politifolk raskere enn det han nå gjør.

– At Finnmark får 16 og Oslo får 207, er det et velbegrunnet valg?

– Valget er gjort på bakgrunn av kriminalitetsbildet. Jeg tror de fleste har forståelse for at Oslo må prioriteres høyt, da det er der det er mest kriminalitet. Særlig med tanke på utfordringer i innvandrertette bydeler, svarer justisministeren.

– Finnmark er et betydelig mindre distrikt i folketall. 16 flere polititjenestemenn i Finnmark er mye og godt for et fylke som har et folketall på 75.000. Også er særorganene inn i bildet her også, det er ikke sånn at PST kun sitter i Oslo. Og alle politidistrikt er avhengig av et godt og fungerende Kripos, sier Per-Willy Amundsen.

VG avslører: Maktspillet om nødsentralene

– Kritikken om at ikke nok av veksten kommer i politidistriktene og ute der folk bor, kommer igjen og igjen. Hva er grunnen til det?

– Det er riktig at det i 2016 var det en liten pause i tilsetningen, men første halvår i år har vi tilsatt over 300 politimenn- og kvinner i distriktene. Vi har tydelig prioritert tilsettinger i distriktene nå, mens vi har tatt ned litt på særorganene. Den kritikken er rett og slett ikke riktig, sier justisministeren til VG.

Sjekk ditt distrikt!

Her kan du se hvor mange flere politifolk det har blitt i ditt distrikt under de blåblå:

Amundsen: Når 1000 politistillinger i løpet av året

Regjeringen har satt som mål å ha to politifolk per 1000 innbyggere innen 2020.

– Da vil det komme enda flere og tilstanden vil være enda bedre. Men vi kan ikke ansatte politifolk raskere enn vi utdanner dem. Det er slike begrensninger som ligger der som gjør at det ikke er mulig å ansette raskere enn vi faktisk gjør det, sier Amundsen til VG.

– Frp lovde 1000 nye politifolk på tre år, det løftet holdt dere ikke. Skal velgerne fortsatt stole på at dere vil nå det nye målet med to politimenn per 1000 innbyggere innen 2020?

– Nå ansetter vi flere, og vi er ikke langt unna. Vi ansetter folk i politiet så fort vi greier. Det er naturlig avgang og folk pensjonerer seg, men de blir erstattet. Det er enda ikke gått fire år og det er lagt opp en plan for flere ansettelser i løpet av året. 824 politistillinger blir 1000 i løpet av året, sier Amundsen.

Hold deg oppdatert! Les mer om de siste meningsmålingene for valget her

Les også

 1. Politidirektoratet eser ut under Frp

  Lønnsutgiftene og antall ansatte i Politidirektoratet (POD) har eksplodert under fire år med blåblå regjering, til tross…
 2. Evje-forsvinningen: T-skjorte som hang til tørk i skogen forsvant

  I helgen bestemte politiet seg for å sende en truse til DNA-analyse. I går fikk politiet tips om en T-skjorte som hang…
 3. Bagasjeprissjokk: Over 16.000 kroner
  for å ta med ekstra koffert til Sydney

  Da australske Tobias Sealey kom til innsjekkingsskranken på Værnes og ville ta med en ekstra koffert til Sydney, fikk…

Mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Per-Willy Amundsen
 3. Politiet

Flere artikler

 1. Hadia Tajik: Vil bli ansatt flere politifolk i distriktene med Ap i regjering

 2. Store forskjeller i Politi-Norge: Slik er distriktene bemannet

 3. Regjeringen vil utdanne færre politifolk – varsler kutt

 4. Oslo-politimester: Frykter at etterforskning svekkes

 5. Regjeringen utsetter ny politireform i flere år

Fra andre aviser

 1. 17 nye stillinger til politiet i Vest

  Bergens Tidende
 2. Hva er sannheten om politidekningen?

  Aftenposten
 3. Politiet i vest vil ansette 50 nye

  Bergens Tidende
 4. Politimesteren i Oslo frykter svekkelse av etterforskning

  Aftenposten
 5. Halvparten av alle nyutdannede politifolk står uten jobb. Samtidig bruker politiet pensjonister til å ta unna arbeid.

  Aftenposten
 6. Halvparten av alle nyutdannede politifolk står uten jobb. Samtidig bruker politiet pensjonister til å ta unna arbeid.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder