SOMMERIDYLL: Ta frem badedrakten og solhatten - sommertemperaturene kommer tilbake! Foto: Odin Jæger VG

Meteorologene er enige: Sommeren kommer tilbake!

Med blå himmel, strålende sol og temperaturer på godt over 20 grader gjør sommeren et klart comeback neste uke.

 • Felicia Alvsing
 • Linn Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Mens bilistene i fjellovergangene på Vestlandet blir bedt om å kjøre pent på grunn av snøføre torsdag, kan de fleste smile. Lavtrykket over det nordlige Skandinavia som gitt vått og kjølig vær den siste tiden, er nå på vei bort. Et nytt lavtrykk vil komme inn fra Island i løpet av fredagen, men bak dette bygger det seg opp et høytrykk. Neste uke ventes derfor et kraftig væromslag over store deler av landet.

– Det har vært en tullete sommer når det gjelder langtidsprognoser, jeg har gått på en smell flere ganger selv, men vi prøver å bli klok av skade, sier Stig-Arild Fagerli i StormGeo til VG.

Regnet skaper trøbbel: Uvær og rasfare flere steder i landet

Uavbrutt finvær

Nå ser de imidlertid noe som vi ikke har sett på halvannen måned – nemlig tendenser til uavbrutt finvær over nesten hele landet flere dager i strekk.

– Det kommer et nytt lavtrykk ved inngangen av helgen, men når det gir seg så kommer det en høytrykksrygg som brer seg ut over Skandinavia i løpet av mandag og tirsdag. Det ser ut til å holde ut arbeidsuken, men blir mer usikkert mot helge, sier han.

– Høytrykket vil dominere store deler av landet. Unntaket kan være Finnmark helt i starten av uken, men det er ikke sikkert at det blir noe unntak.

Så du denne? God juli! fra snødekte Elverum

REGN, REGN OG ATTER REGN: Det har regnet i store deler av landet takket være et lavtrykk. Men nå kan du snart legge bort paraplyen! Foto: Trond Solberg VG

Temperaturer godt over 20

Takket være høytrykket vil store deler av landet få mye blå himmel og en lang strek opppover på gradestokken.

– Det ser ut til at vi får temperaturer godt oppe på 20-tallet, mye sol og lite nedbør, og det blir minst fire dager sammenhengende! Det er en mer stabil periode enn vi har hatt på halvannen måned.

På Vestlandet har sommeren vært våtere enn på lenge. I Bergen ble det satt nedbørrekord i juli, og også august har vært rekordvåt.

Vakthavende meteorolog Gunnar Livik i Meteorologisk insitutt i Bergen kommer frem til samme konklusjon som Fagerli etter å ha sett på prognosene: Sommeren gjør et comeback!

– Vi kan absolutt ikke avblåse sommeren ennå, for nå ser det ut til at det er håp for neste uke! Nå ser vi et høytrykk som bygger seg opp – og det ser ut til at det blir bra fra søndag og til og med fredag eller lørdag neste uke. Fra og med onsdag blir det temperaturer over 20 grader, samt lite eller ingen nedbør, sier han om Vest- og Midt-Norge.

Les også: Juli har vært varmere enn normalt

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Snart kommer sommeren tilbake!

 2. Onsdag kan bli årets siste sommerdag

 3. Sol over hele landet i høstferien

 4. God mulighet for godvær neste uke

 5. Kom deg ut i sola nå

Fra andre aviser

 1. Kun Svalbard får mildvær i helgen

  Aftenposten
 2. Sommerværet er utsatt på ubestemt tid

  Bergens Tidende
 3. Sommertemperaturene kommer på snarvisitt til Østlandet

  Aftenposten
 4. Nyt solen i sør – den forsvinner til helgen

  Aftenposten
 5. Været snur – nå kommer sommeren tilbake i sør

  Aftenposten
 6. – Ikke noe ruskevær i sikte de neste ti dagene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder