22. juli-støttegruppe og AUF vil flytte minnesmerke

22. juli-støttegruppen og AUF vil unngå en opprivende rettssak om et minnesmerke på Sørbråten. De foreslår i stedet et minnesmerke på Utøyakaia.

 • Kristian Aaser

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi gjør dette for å unngå en opprivende og uverdig rettsssak, sa Mani Husseini på en pressekonfranse på Utøyakaia torsdag formiddag.

Kommunal-og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deltok også på pressekonferansen. Han stiller seg positiv til det nye forslaget om et minnesmerke.

– Jeg ønsker å jobbe videre med dette forslaget, og få det vurdert. I det arbeidet er det avgjørende at vi får en god og involverende prosess med naboer, velforening og andre berørte. Jeg vil derfor ta initiativ til å invitere dem til å diskutere om dette forslaget lar seg realisere, sa Sanner.

Les også: Departementet sier ja til omstridt minnesmerke

Vil ha avgjørelse før sommeren

Regjeringen besluttet opprinnelig i fjor at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skulle stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Forslaget ble møtt med kraftig motstand blant naboene, som ikke har ønsket å bli kontinuerlig minnet om tragedien.

Sanner sa på pressekonferansen at de har en ambisjon om å få en avklaring før sommeren.

– Jeg har stor sans for forslaget fordi det var dette stedet er så sentralt for den tragiske dagen. Her dro forvetningsfulle ungdommer ut på sommeleir. Her kom noen tilbake som klarte å rømme, men her kom også de som ikke klarte det. Her kjempet ungdom for livet, sa han.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Foto: Mattis Sandblad, VG

Mani Husseini fortalte at AUF har fulgt debatten rundt det planlagte nasjonale minnesmerket i lang tid, og at de ikke lenger kunne sitte og se på at en vanskelig prosess ble enda vanskeligere.

– AUF håper at forslaget om å plassere det på denne tomten vil bidra til å skape et verdig, vakkert og betydningsfullt nasjonalt minnested, til glede for direkte berørte, de lokale heltene og for nasjonens nåværende og framtidige genrasjoner, sa Husseini.

Les også: Her er minnesmerket på Utøya

Fortsatt kritiske naboer

– Vi vil ikke ha et minnesmerke langs Utstranda rett ved naboer som var direkte involvert den dagen, og som håper å få hverdagen normalisert og komme seg videre. Vi vil ha hverdagen tilbake slik AUF har fått lov til å få Utøya tilbake, sier Dag-Kjetil Holtane-Berg til NTB.

Han fortalte Sanner på torsdag at han må begynne å høre på dem.

– Vi vil ha vårt nærmiljø, vår hverdag tilbake på en best mulig måte, sier Holtane-Berg, som legger til at det er belastende at de ikke blir kommunisert med i prosessen.

Les også: Utøya-helt raser mot 22. juli-minnesmerke

Støre håper på fornuftig løsning

– Jeg vil berømme AUF og 22. juli-støttegruppen for å tenke nytt rundt en følsom sak. Her presenterer de et alternativ på egen eiendom som jeg håper regjeringen vil vurdere seriøst, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Han trekker fram at AUF siden 2011 har vist evne til å finne gode løsninger på spørsmål som har vært vanskelige for mange.

– Jeg ser på dette som et tilbud regjeringen kan benytte seg av, og at dette er et bidrag som gjør at saken kan løses utenfor rettssalen, sier Støre.

Det er viktig å få avklart dette spørsmålet, mener Støre, som håper at man finner en god og balansert løsning som samsvarer med alle de berørtes behov.

– Det får ta den tiden som trengs for at det skjer på en fornuftig måte, men det har gått seks år, sier Støre.

Les også: Naboer vil ikke ha 22. juli-minnesmerke

Modnet over tid

Leder Tor Einar Fagerland ved Institutt for historie ved NTNU, som blant annet var ansvarlig for utviklingen av 22. juli-senteret, har utarbeidet det nye forslaget.

Han håper på en god prosess som vil gjøre Utøyakaia til et sted som virker samlende. Videre begrunner han på pressekonferansen hvorfor det er et faglig godt forslag. Det nye forslaget har modnet over tid, forteller han.

– Som flere har vært inne på, er dette et av de sentrale stedene. Det er ikke sånn at minnesmerker må være der det skjedde, men det er en fordel: Det gir en kraft. Det har vi sett i Regjeringskvartalet, på Utøya og andre steder, sier Fagerland.

Fagerland trekker fram at Utøyakaia er stedet der de beste kreftene kom fram.

– Man får en sammenheng med ting som har blitt gjort fra før. Ved 22. juli-senteret og minnesmerket på Utøya minnes man om det som skjedde. Ved å legge det nye minnesmerke på Utøyakaia, minnes man det som skjedde der det skjedde. Dette binder 22. juli sammen som en historisk hendelse, sier han.

Flere artikler

 1. NRK: Utøykaia blir godkjent som minnested for 22.juli

 2. Regjeringen vurderer nytt minnested ved Utøya – naboer reagerer kraftig

 3. Slik kan 22. juli-minnesmerket i regjeringskvartalet bli

 4. Utøykaia blir nasjonalt minnested etter 22. juli

 5. 22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

Fra andre aviser

 1. Blandet mottakelse for nytt Utøya-forslag

  Bergens Tidende
 2. Utøya-naboer kritiske til nytt forslag om minnested: – Rettssaken går som planlagt

  Aftenposten
 3. AUF og 22. juli-støttegruppen gir opp omstridt minnesmerke på Sørbråten

  Aftenposten
 4. Rettssaken om minnestedet på Sørbråten er stanset

  Aftenposten
 5. Sanner svarer Langerød: Uriktig at Regjeringen forsinker minnesmerkene

  Aftenposten
 6. 22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder