POPULÆRT: Produktet ble ført lansert i USA, men er nå brukt i en rekke land. Her bruker en turist det elektriske transportmiddelet til å komme seg rundt i Firenzes gater. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG

Språkrådet: Dette er en «ståhjuling»

«Segway» klinger dårlig på norsk, mener Språkrådet. Nå lanserer de et nytt ord for det hittil ulovlige transportmiddelet.

Publisert:

Ståhjuling

Nyheten om at den elektriske tohjulingen blir lovlig i Norge har vært blant de store samtaleemnene etter at det ble kjent at Høyre og Frp danner regjering sammen.

Nå har Språkrådet sett seg lei på bruken av det de betegner som et «unorsk» ord.

- Det er et engelsk ord som betegner et varemerke. Sånn sett er det ikke veldig naturlig at vi skulle bruke det som en generell betegnelse på den typen fremkomstmiddel, sier direktør Arnfinn Muruvik Vonen til VG.

Inspirert av svenskene

Han foreslår at nordmenn i stedet bruker ordet «ståhjuling» når de snakker om fremkomstmiddelet - et begrep han har lånt fra Sverige.

- Svensk og norsk er likt hverandre på mange måter, og «ståhjuling» klinger like bra på norsk som på svensk, sier Vonen, som understreker at ordvalget med dette ikke er hugget i stein:

- Når man ser ut til å trenge et norsk ord, hender det at vi foreslår et. Det er vårt forslag i en diskusjon vi håper kommer, sier direktøren.

Lekket av Solberg

Fremkomstmiddelet har inntil nå vært forbudt brukt på offentlig vei i Norge. Nyheten om at forbudet skal oppheves ble kunngjort da Erna Solberg og Siv Jensen gjestet TV2s «Senkveld» for halvannen uke siden.

Da partilederne ble spurt om de kunne avsløre noe de hadde kommet frem til på Sundvollen, svarte den kommende statsministeren:

- Det var denne Segwayen, da. Vi skal godkjenne Segway!

RØPET HEMMELIGHETEN: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen kunngjorde at Segway blir lovlig da de besøkte TV 2s «Senkveld». Her er det sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG


Opphevingen av forbudet har stått på Frps prioriterte liste over hva de ville gjøre lovlig dersom de kom til makten - sammen med godkjenningen av blant annet hjørnekjøleskap og lakrispipe.

Hva mener du doningen bør hete? Skriv ditt forslag i kommentarfeltet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder