DREPT: Venner og andre berørte av drapet på butikksjefen Catrine Røthe (42) har tent lys og lagt ned blomster ved garasjeanlegget på Manglerud der hun ble drept onsdag 9. desember. Foto: Mattis Sandblad ,

Dobbeltdrapet i Oslo: Catrine Røthe (42) ble hans første offer

Familien: Drapet kom som et sjokk

Det var butikksjefen og moren Catrine Røthe (42) fra Manglerud i Oslo som ble drept på vei til jobb i forrige uke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Drapet kom som et sjokk på de pårørende og dette er en tung tid for dem, sier bistandsadvokat Siv Hallgren.

Det var onsdag morgen at det kom melding om at to personer var knivstukket og drept med 43 minutter og fem kilometers mellomrom i Oslo. Catrine Røthe var kvinnen som ble drept ved sin garasje på Manglerud litt utenfor Oslo sentrum, noe politiet fikk melding om klokken 07.38.

Klokken 12.05 ble en tunisier (55) pågrepet og siktet for drapet etter at han henvendte seg til Søndre Oslo distriktspsykiatriske (DPS) på Mortensrud og sa han hadde drept to mennesker.

Røthe har tidligere hatt et forhold til den siktede tunisieren (55), og politiet mener nå at han oppsøkte henne onsdag morgen og knivdrepte henne.

Den siktede var utvist fra Norge flere ganger og på 1990-tallet domfelt i narkosaker.

Etterlater seg sønn

Den 42 år gamle kvinnen var på vei til jobb som butikksjef på Lindex og da hun ble drept ved garasjeanlegget.

Hun har en sønn på 20 år som nå har mistet moren sin. Blant de sørgende etterlatte er også hennes to foreldre og søsken.

Dystre tall: Tolv drept av menn som skulle ut av Norge

Overført til Dikemark

Etter drapet på Røthe, kjørte 55-åringen bil ned til Grønland i sentrum hvor han er siktet for å ha drept 50 år gammel norsk statsborger med tunisisk opprinnelse utenfor et gatekjøkken i Breigata. De to kjente hverandre fra tidligere.

VG har vært i kontakt med bistandsadvokat Thomas Wyller, som representerer de etterlatte etter den dobbeldrapssiktedes andre offer, men han ønsket ikke å kommentere saken etter de pårørendes eget ønske.

Den drapssiktede samtykket fredag til fengsling i fire uker, men 55-åringens psykiske tilstand gjorde at han ble overført til sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus. Han vil bli værende der inntil helsetilstanden gjør at han kan overføres til vanlig fengsel.

Møtte advokat timer før drapene

Det er uklart hvordan 55-åringen forholder seg til skyldspørsmålet og det er også uklart om han er i stand til å ta stilling til dette. Overfor Aftenposten sa forsvarer Steinar Stenvaag at klienten ikke husker noe fra onsdag morgen.

Tirsdag kveld, bare noen timer før han skal ha begått de to drapene, troppet han opp på kontoret til advokat Steinar Stenvaag i Oslo sentrum.

55-åringen blir beskrevet som urolig, stresset og fortvilet.

– Han var der for å få hjelp til å fylle ut noen papirer. Jeg kunne ikke forstille meg at dette skulle skje, men jeg var urolig da han forlot kontoret mitt, sa Stenvaag til VG i forrige uke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder