Møt ekspertene og jentene selv på VG Helgs debattmøte

Kjerstin Bråten og Nora Lunde går i 2. gym og står unna presset. Foto:Line Møller,

Debatt i kveld: Tre av ti jenter stresser seg syke

Kjerstin Bråten (17) og Nora Lunde (17) får dårlig samvittighet hvis de slapper av. Tre av ti norske jenter stresser seg syke.

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg har jo lest om mennesker som krever så mye av seg selv at til slutt får nok, de er helt utslitt. Og jeg tenker av og til: Nå må jeg slappe av i to sekunder, sier videregåendeelev Nora Lunde.

I helgen skrev VG Helg om norske jenter som stresser seg syke. Hvorfor blir det slik?

I kveld er alle velkomne til å høre hva jentene og ekspertene mener – på VG Helgs åpne debattmøte på Parkteatret i Oslo kl. 19.00. Paneldeltakerne kan du lese mer om her.

SE VGTV-debatten kl. 19.00:Norske jenter stresser seg syke

I panelet sitter blant annet barnepsykolog Willy-Tore Mørch, regissør bak filmen «Flink Pike», Solveig Melkeraaen, og elev Nora Lunde.

– Jeg vil oppnå noe, jeg vil ha de høyeste karakterene, de beste resultatene. Men hvis jeg ikke klarer det, hva skal jeg gjøre videre? Får jeg den jobben jeg vil ha da? spør Nora.

De vellykkede sliter

I en fersk NOVA-undersøkelse svarer tre av ti ungdomsskolejenter at «alt er et slit» og «at de «bekymrer seg for mye om ting». Én av fire har depressive symptomer.

– Før var det rus og vanskelige familieforhold som gjorde unge deprimerte. Nå sliter også den vellykkede ungdommen, sier Anders Bakken, forskningsleder hos NOVA.

Han får støtte hos psykolog Willy-Tore Mørch i at det er perfeksjonsjaget som gjør jentene stresset.

– Når alt handler om å være best, og det går utover viktige sosiale funksjoner, går det over til å bli en psykisk lidelse, sier spesialisten i barne- og ungdomspsykologi.

Gikk på veggen

De siste syv årene har bruken av antidepressiva hos unge jenter mellom 15 og 19 år økt med 53 prosent, ifølge Reseptregisteret. Hver femte ungdom i Trondheim har forsøkt å skade seg selv, viser tall fra UngData 2013. Regissør Solveig Melkeraaen (36) var et overskuddsmenneske som mestret det meste. Etter å ha presset seg selv hardt i mange år, sa det stopp. Melkeraaen fikk angst og depresjon, og ble behandlet med elektrosjokk. I dag er hun frisk, og er aktuell med dokumentaren «Flink pike».

– Vi må ikke tro det er noe galt med oss bare fordi vi ikke er helt perfekte, sier Melkeraaen.

Hun betrakter dagens unge jenter:

– I motsetning til dagens unge flinke piker, levde jeg skjermet på et lite sted hvor verden var oversiktlig og ingen dømte meg. For dagens jenter er trykket mye større.

Konstant press

Kjerstin Bråten og Nora Lunde kjenner på presset. De kjenner omtrent ingen jenter som ikke på ett eller annet tidspunkt har hatt et anstrengt forhold til mat.

– Det snakkes om alt fra en tykk hånd, til en tykk finger. Jeg blir helt forstyrret, når begynte man å snakke om tjukke fingre?! spør Nora.

Kjerstin mener de bør bli flinkere til å tenke at de er «bra nok». Nora er enig.

– Ja, det er et bra uttrykk. For jeg føler meg sjelden bra nok.

Velkommen som publikum til paneldebatten om «Generasjon Prestasjon», tirsdag klokken 19 på Parkteatret i Oslo! Gratis adgang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder