IKKE I MÅL: Knut Arild Hareide (Krf) på vei til møte med regjeringspartiene fredag. De møtes igjen lørdag kveld, foreløpig uten en plan B. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Hareide: Drivstoffavgiftene ikke det viktigste for KrF

Nytt budsjettmøte i kveld

KrF-leder Knut Arild Hareide fremholdt lørdag at han kan stemme for den omstridte bilpakken Venstre har satt foten ned for.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var beskjeden KrF-lederen ga fra talerstolen da han lørdag var på Hordaland KrFs nominasjonsmøte på Stord.

– Og hvis du spør meg, hva er det viktigste? Nei, det er faktisk ikke akkurat drivstoffavgiftene, som er det viktigste for KrF i den runden vi har nå, sa han.

Regjeringspartiene har ikke villet forhandle om den såkalte bilpakken de la frem tidligere i høst. Mens Venstre har vært krystallklare på at pakken ikke er god nok, og at de ikke vil stemme for budsjettet om denne består, har Hareide antydet at KrF kan komme til å godta denne.

– For Kristelig Folkeparti har aldri regjeringens forslag til bilavgifter og kompensasjon for bilistene utløst noe ultimatum. Derfor kan vi forhandle om et budsjett, selv om pakken blir stående som den er nå. Men det vil være svært vanskelig, sa han til VG tidligere denne uken.

Frp-topper i hemmelig møte: – Bilpakken er ufravikelig

– Har fått bedre tilbud før

I ettertid har regjeringen lagt tre nye milliarder på bordet til andre miljøtiltak, men partene ble likevel ikke enige fredag kveld. Timer før forhandlingsmøtet lørdag gjentok Hareide det samme budskapet om at bilpakken ikke er det viktigste for KrF, og viste til flere andre krav han vil kjempe for.

– Det grønne skiftet er veldig viktig, men vi må se at vi får flere lærere i skolen, vi er nødt til å være sikker på at familiene får en større valgfrihet, og vi er nødt til å ha en politikk som ivaretar distriktene, sa han.

Les også: Høyre faller på ny VG-måling

Han viste samtidig til at regjeringen tidligere skal ha gitt støttepartiene et bedre tilbud.

– Det er lite klokt av en mindretallsregjering å forhandle med Venstre og KrF, registrere at vi ikke blir enige, legge frem et tilbud som er litt dårligere enn det vi så sist, og si at det er et ultimatum, sa han.

Hareide mener det er en utfordring at kompensasjonen regjeringen har foreslått til bilistene, er såpass stor som den er – hele 900 millioner. Dette mener han er penger som kunne vært brukt på det som er KrFs kjernesaker, som videreutvikling i skolen, flere lærere, større frihet for barnefamilier, bistand og viktigheten av å skape nye arbeidsplasser.

Krisemøte om budsjettet: Solberg og Jensen inn i forhandlingene

Møtes igjen lørdag kveld

Hareide gjentok at han ikke ser det som spesielt klokt av regjeringen å stille ultimatum.

– Det skaper ikke den beste dymamikken til å få en enighet. Det ansvaret ligger nå på regjeringen, sier Hareide.

Han presiserte at KrF krever at klimagassutslippene skal ned.

– I fjor sa alle de fire partene at vi skal få til et grønt skifte. Da sa vi at vi skal gjøre det litt dyrere å opptre miljøfiendtlig, og litt billigere å opptre motsatt. Man skulle ikke tape på det, men vi skulle få til et skifte for å redusere klimautslippene, sa Hareide.

– Men det er faktisk en krevende situasjon vi har nå, understreket han, og sa han håpet på en løsning i kveld.

Partene møtes igjen kl 20 lørdag kveld.

Les mer: Ingen løsning i krisemøtet hos Erna

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder