NARKOTILTALT: Haralampie Belcovski (58) har fått sin tredje dom for grove narkoforbrytelser. Foto: , POLITIET

Gudfar i narkotikaliga dømt til 17 års fengsel

Norsk-makedoneren Haralampie Belcovski (58) utpekes som lederen for en narkotikaliga fra Balkan.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rettssaken startet i oktober i fjor og pågikk helt til midten av januar. I dag var dommen klar.

Totalt omhandler saken cirka 130 kilo heroin, kokain, MDMA, hasj og marihuana. De tunge stoffene utgjør vel 25 kilo. Det var 12 tiltalte i saken og den samlede straffeutmålingen er 128 år.

– Vi er godt fornøyd med at retten fulgt vår bevisførsel. Det er en grundig og detaljert dom hvor retten har lagt stor vekt på mafia-paragrafen, sier statsadvokat Trude Antonsen til VG.

Strengest straff får norsk-makedoneren Haralampie Belcovski som er dømt til 17 års fengsel av Follo tingrett. I dommen legges det til grunn at Belcovski har en sentral rolle som organisator og leder i den organiserte kriminelle gruppen med opprinnelse på Balkan.

Straffen på 17 år er to år mer enn aktors påstand.

Belcovski har hele veien nektet straffskyld.

– Jeg har ingen annen kommentar enn at dommen er anket, slik samtlige av de andre også gjorde, sier Belcovskis forsvarer Ellen Holager Andenæs til NTB.

Dette er Belcovskis fjerde dom siden 1978. I 2004 ble han dømt til 11 års fengsel. Under prøvetiden etter løslatelsen begikk han forholdene som han nå er dømt for.

58-åringen – med kallenavnet «Lampie» – har i flere år vært leder av et tungt kriminelt miljø. Etter at han innvandret til Norge fra Makedonia, ble Belcovski utover 1980-tallet et kjent utelivsansikt i hovedstaden. Han var i flere år sentral i driften av to populære nattklubber. Han har også drevet illegale spilleklubber i Oslo og er fortsatt en ivrig pokerspiller.

Bakgrunn: Tatt for tredje gang (VG+)

En av de andre dømte i narkotikasaken er tidligere domfelt for det spektakulære ranet av et SAS-fly på flyplassen Landvetter i Sverige i 2006. Maskerte menn med automatvåpen truet til seg to pengekasser som var i ferd med å bli losset av flyet. For å forsinke politiets innsats, plasserte ranerne en mystisk koffert med en rød lampe foran flyet, noe som førte til at hele flyplassen ble evakuert.

Ransutbyttet, som fortsatt ikke er kommet til rette, var 7,8 millioner svenske kroner i utenlandsk valuta.

OVERLEVERING: Her er den tidligere ransdømte 46-åringen (t.v.) avbildet av politiets spanere idet han mottar narkopartiet utenfor Amsterdam i august 2013. Foto: , POLITIET

Nå er 46-åringen dømt for forsøk på innførsel av 61,5 kilo hasj, 44,8 kilo marihuana, 5 kilo kokain og 1,9 kilo MDMA til Norge. Follo tingrett satt straffen til ni og et halvt år.

Petter Bonde, som er 46-åringens forsvarer, opplyser at klienten har anket dommen.

– Han har bare erkjent straffskyld for deler av partiet, men ble dømt for alt. Og dommen er uansett for streng. For de fleste domfelte er straffen blitt så streng at det er et uriktig nivå sett opp mot rettspraksis fra Høyesterett, sier Bonde.

Politiet startet etterforskningen av narkotikasaken sommeren 2013. Opplysninger som dukket opp i en narkotikasak på Romerike ledet spanerne til et møte på Vinterbro i Akershus.

Totalt har politiet 1500 timer med opptak fra rom- og telefonavlytting i saken. Norsk politi har fått bistand fra kollegaer i Sverige, Danmark, Nederland og Belgia i forbindelse med den omfattende etterforskningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder