SKUTT: Det var ektemannen som selv ringte lørdag kveld og ga beskjed om at kona var skutt med et vådeskudd. Politiet har startet full drapsetterforskning. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Siktede i vådeskudd-saken: Kona ville gå fra meg

Informerte ektemannen om brudd fredag

Skutt med rifle av ektemannen lørdag

Politiet har konkrete opplysninger om at kona (42) til mannen (51) som er siktet for å ha skutt henne ved et uhell, ønsket å gå fra ham kort tid før drapet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hva skjedde egentlig lørdag kveld forrige uke da en 51 år gammel mann fra Gran angivelig skjøt sin kone med et vådeskudd?

Det er et mysterium som politiets etterforskere bruker store ressurser på å finne et svar på i det som blir omtalt som en krevende drapsetterforskning.

Ville hjem til barna

Mandag denne uken stilte ektemannen i Gjøvik tingrett, og begjærte seg løslatt etter å ha innrømmet at han lørdag kveld tok livet av sin kone med en rifle.

Han har forklart politiet at skuddet ble løsnet ved et uhell da han kom ut fra kjøkkenet og skjøt kona som satt i stua denne lørdagskvelden.

Les også: Siktet ektemann knust etter rifledrap

Parets tre barn var ikke i hjemmet, men to av dem var på et innredet uthus i like i nærheten.

– Jeg vil hjem og ta meg av barna mine, sa den gråtkvalte ektemannen da saken hans ble lagt frem i retten.

Politiet startet straks en omfattende etterforskning da de fikk melding om vådeskuddet og får nå både teknisk og taktisk bistand fra Kripos.

– Kona ville gå fra ham

PÅKJENNING: Bistandsadvokat Bendik Støen Thorsen sier saken er en enorm påkjenning for familien til den drepte kvinnen. Her står han sammen med politiadvokat Trine Hanssen i mandagens fengsling. Foto: Trond Solberg ,

Etter det VG får opplyst undersøker politiet konkrete opplysninger om at kona kort tid før drapet hadde snakket med ektemannen om at hun ville gå fra ham.

Paret hadde til sommeren vært gift i 20 år, men etter det VG får opplyst, ønsket kona seg ut av forholdet.

Fredag forrige uke skal hun ha forklart ektemannen at hun ønsket å bryte ut. Hun hadde også planlagt å gå på en boligvisning på søndagen. Så langt kom hun aldri.

Ektemannen har selv i sin forklaring fortalt politiet at kona ville gå fra ham, og at paret sammen hadde kommet til konklusjonen om at barnas beste måtte være i fokus.

Politiet har også avhørt andre nærstående personer som understøtter at samlivsbrudd var konas planer.

Opplysningene om ekteskapsproblemene skal være en vesentlig del av politiets kartlegging av om ektemannen kan ha hatt et motiv for å ha tatt livet av sin ektefelle.

Ifølge VGs opplysninger legger Gjøvik tingrett i fengslingskjennelsen vekt på at det er påfallende i at kona blir skutt dagen etter at hun informerer sin ektemann gjennom 20 år at hun vil skilles.

– Siktelsen kan utvides

Politiadvokat Trine Hanssen ved Innlandet politidistrikt ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger.

– Det vi har sagt åpent er at vi undersøker om dette drapet kan utvides til et forsettlig eller overlagt drap. Vi trenger tid til å kartlegge både de tekniske omstendighetene rundt drapet og forhold rundt den siktede, sier Hanssen.

Hun understreker at ektemannen foreløpig er siktet for uaktsomt drap, men at siktelsen kan utvides dersom det er grunnlag for det.

– Forhåpentligvis vil etterforskningen de neste ukene avdekke hvor vi står, sier Hanssen til VG.

Etter det VG får opplyst blir den tekniske gjennomgangen av hendelsesforløpet svært viktig i saken.

Ni sider lang forklaring

Det var lørdag kveld forrige uke at 51-åringen tok han livet av sin egen kone, etter det politiet tidlig omtalte som et vådeskudd.

DREPT: En 42 år gammel kvinne ble skutt og drept av sin ektemann på Gran lørdag. Bildet er fra politiets sperringer. Foto: Eivind Marcelino , VG

Ektemannen har forklart politiet sin versjon av hva han mener har skjedd, og det er på bakgrunn av den forklaringen at politiet har siktet ham for uaktsomt drap.

Forklaringen hans er på ni A4 sider. I retten opprettholdte han forklaringen sin uten tillegg.

Avholdsmann

Ifølge ektemannens forklaring skal riflen ha tilhørt kona, og han skal ha forklart politiet at han tok den frem fordi det var lenge siden han hadde skutt med den. Han har også forklart at det var et skudd i magasinet. Ektemannen er våpenkyndig, og erfaren med våpen.

Det er ingenting som tyder på at han var ruset da skuddet ble avfyrt.

Ektemannen har selv forklart at han er avholdsmann.

– Han har forklart seg om omstendighetene rundt skuddet, men vi ønsker ikke å komme inn på innholdet, sier politiadvokat Hanssen.

Forsvarer Arne B. Krokeide har ingen kommentar til enkeltheter i saken og opplysningene om at kona ville flytte fra mannen.

– Det eneste jeg kan si er at min klient forklarer at skuddet skyldes et uhell, sier advokaten.

– Familien er knust

Bistandsadvokat Bendik Støen Thoresen representerer parets tre barn og foreldrene til den drepte kona.

– Denne saken er enorm påkjenning for familien. Foreldrene til den drepte kvinnen ønsker bare å få klarlagt hva som skjedde denne kvelden. De ga en forklaring til politiet dagen etter drapet, og det sier seg selv at de da var sterkt preget av det som hadde skjedd, sier bistandsadvokaten.

Han sier til VG at han ikke har mottatt noen dokumenter i saken og ikke har noe innblikk i hva politiet sitter på.

– Min oppgave er først og fremst å bistå familien i en enormt krevende situasjon, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder