Mistet datteren på Utøya: – Rettssaken er en parodi

INNENRIKS

SKIEN (VG) Freddy Lie (55) vil være der når mannen som drepte datteren skal klage på soningsforholdene.

Publisert: Oppdatert: 15.03.16 19:32

Det har snart gått fem år siden Anders Behring Breivik (37) drepte Elisabeth Trønnes Lie (16) og påførte Elisabeths storesøster Cathrine livstruende skader. Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene – de verste i Norge noensinne.

Denne uken kjemper han i retten for mildere soningsforhold.

– Rettssaken er en parodi. Jeg synes hele greia er idiotisk, sier Freddie, og påpeker at Breivik tidligere har varslet sultestreik fordi han ikke fikk Playstation 3.

Ti spørsmål og svar om Breiviks sak mot staten

Følger hele saken

Til tross for at han mener Breivik ikke fortjener å få det sivile søksmålet opp for retten, vil han være til stede under hele prosessen.

– Det er for å skjerme meg selv. Det er umulig å beskytte seg mot omtalen i media. Da måtte jeg reist til et sted hvor det ikke er TV, radio, aviser eller internett. Det ønsker jeg ikke. Da er det bedre å være til stede. Da gjenvinner jeg kontrollen, forklarer Freddy Lie.

Han vet hva han går til. Da straffesaken ble behandlet av Oslo tingrett var han til stede i retten i ti uker og 41 dager.

Freddy Lie er den eneste av de pårørende som har varslet at han ønsker å reise til Skien og være til stede i samme rom som Breivik.

Av sikkerhetsgrunner er rettssaken flyttet fra Oslo tinghus til Skien fengsel hvor massedrapsmannen for tiden soner.

Les også: Slik er Breiviks liv i fengselet

– Surrealistisk

Første rettsdag har han imidlertid planlagt å ta i Oslo, hvor det er satt opp egen sal med direkteoverføring fra Skien.

Leder av Støttegruppen 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, opplyser at rundt ti av deres medlemmer vil være til stede i overføringssalen.

– Rettssaken oppleves nesten surrealistisk. Der sitter han og sturer over sine egne forhold, mens vi sitter her og har mistet barna våre, er traumatiserte og har sorg og savn, sier Røyneland.

– Likevel skjønner vi at rettssaken må gjennomføres. Det er også viktig for oss at han ikke behandles på en spesiell måte, for det er jo nettopp det han ønsker, legger hun til.

Røyneland mistet selv datteren Synne (18) på Utøya.

Bakgrunn: Dette er stridsspørsmålene i Breivik-saken

– Vi har ikke lært av 22. juli

Erik Kursetgjerde (22), som overlevde Utøya-massakren ved å svømme i sikkerhet, reiste til Oslo i går ettermiddag for å følge rettssaken.

– For meg og flere av mine venner har det viktigste vært å signalisere at vi ønsker at rettsprinsippene skal gjelde. Det er det som skal vise at Norge er et åpent demokrati – med menneskerettigheter som gjelder for alle mennesker. Respekt for verdier må vises i handlinger. Derfor er det viktig at denne rettssaken får gå sin gang, sier Kursetgjerde til VG.

Han er frustrert over at fremmedfrykten bare har økt etter 22. juli.

Allerede under rettssaken i 2012 skrev han en kronikk i VG hvor han advarte mot den økende høyreekstremismen.

– Jeg og flere fikk dessverre rett. Vi har ikke lært av 22. juli, mener Kursetgjerde, som er styremedlem i Støttegruppen.

Her kan du lese mer om