BEKLAGER: Ledelsen i Vestre Viken beklager hendelsen ved Blakstad sykehus i Asker. Foto: Frode Hansen

Blakstad-saken: Gransker rutinene

Blakstad sykehus gjennomgår nå alle aktuelle rutiner etter at en ansatt ble avskjediget for å ha innledet et forhold til en psykisk syk pasient.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi har startet en gjennomgang av våre rutiner. Dette gjelder både de interne rutinene, og melderutinene til tilsynsmyndighetene, og til overordnet nivå. Dette arbeidet er ikke avsluttet ennå, skriver klinikkdirektør Kirsten Hørthe i Klinikk for psykisk helse og rus i en e-post til VG.

I begynnelsen av desember avslørte VG at mannen i juli hjalp den alvorlig syke kvinnen til å rømme fra lukket avdeling, og hadde sex med henne mens hun hadde nedsatt bevissthet.

Mannen, som er i 30-årene, er nå siktet for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med en pasient.

Under behandling

VG har også spurt klinikkdirektøren, og den øvrige ledelsen i helseforetaket Vestre Viken om saken vil få noen personellmessige konsekvenser - ut over avskjedigelsen av mannen.

- Saken er under behandling i Statens helsetilsyn, og så lenge dette pågår, har vi ingen kommentarer til ditt siste spørsmål, skriver Klinikkdirektør Hørthe e-posten til VG.

Ledelsen ble informert om saken i mai. Da skal den Blakstad-ansatte ha fortalt ledelsen at han var tiltrukket av, og hadde kysset den kvinnelige pasienten.

Kysset skal ha vært den direkte foranledningen til at sykehuset opprettet personalsak mot mannen i 30-årene, og ga ham en skriftlig advarsel.

- Ble ikke informert

Ifølge VGs opplysninger skal avdelingssjef Carsten J. Bjerke ved Blakstad sykehus selv ha underskrevet den skriftlige advarselen i mai.

Men den kvinnelige pasienten fikk aldri vite om personalsaken mot mannen. Det bekreftet kvinnens bistandsadvokat overfor VG i forrige uke.

- Tar den svært alvorlig

Mandag fikk styret i Vestre Viken, som Blakstad er en del av, en orientering om saken.

- Vi fikk en grundig orientering om saksforløpet fra tidspunktet da den ansatte ble ansatt og frem til avskjedigelsen. Vi har bedt om å få saken tilbake til styret på ny når politiet og Helsetilsynet har trukket sine konklusjoner, sier styreleder Torbjørn Almlid.

Han understreker at orienteringen han fikk mandag ikke har endret hans oppfatning av at dette er en sterkt beklagelig sak.

- Vi tar den svært alvorlig, og må se hva vi som foretak kan lære av den, sier styrelederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder