GIS UNØDIG: Så mange som 75.000 nordmann får antibiotika mot luftveisinfeksjon uten at de trenger det, viser tall fra St.Olavs Hospital. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Over 50.000 nordmenn får unødvendig antibiotika mot bronkitt

Tall fra St. Olavs hospital i Trondheim viser at mellom 50.000 og 75.000 nordmenn mottar antibiotika unødvendig mot luftveisinfeksjonen bronkitt hvert år.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge Adresseavisen er luftveisinfeksjoner det området der det skrives ut mest antibiotika uten at det er behov for det. Antibiotika virker kun mot bakterier, og de fleste luftveisinfeksjoner er virusinfeksjoner.

– Dersom man har utviklet resistens mot antibiotika, har man ikke mulighet til å forebygge og behandle infeksjoner på samme måte. Man er mye bedre stilt som pasient i framtiden dersom man ikke er resistent mot antibiotika, sier Roar Dyrkorn ved avdeling for klinisk farmakologi på St. Olavs hospital til avisen.

Antibiotikabruken øker: – Konsekvensene kan bli katastrofale

Regjeringens mål er å redusere bruken av antibiotika med 30 prosent innen 2020. Et prosjekt ved St. Olavs hospital tar sikte på å redusere bruken ved å besøke leger og gi dem faglig oppdatering og tips om hvordan de kan skrive ut færre resepter.

Til nå har 400 fastleger i Trondheim, Nord-Trøndelag, Tromsø, Harstad og Narvik fått besøk. 68 prosent av 287 fastleger har oppgitt på et spørreskjema at de vil endre praksis på grunn av informasjonen de mottok.

Lasse Holanger, som er fastlege ved Tillertorget, sier at han opplever at pasienter forventer å få medisiner mot luftveisinfeksjoner når de kommer til legen.

– Da er det bra å kunne vise til forskning som viser at man ikke blir fortere frisk ved å bruke antibiotika, sier Holanger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder