OMSTRIDT: Flyseteavgiften har satt sinnene i kok hos flere. Nå er det opprettet en bakvei for å stanse den.

OMSTRIDT: Flyseteavgiften har satt sinnene i kok hos flere. Nå er det opprettet en bakvei for å stanse den. Foto: Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix ,

Tante Pose er her igjen. Denne gangen er hun ute og flyr: Slik kan flypris-økningen stanses

PARIS (VG): I fjor ble det et voldsomt rabalder om innføringen av avgift på plastposer. Det ble stanset. Nå er det voldsomt rabalder om flyseteavgiften på 88 kroner. Samme bakvei er opprettet for å stanse den.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I ettermiddag behandlet finanskomiteen i Stortinget flyseteavgiften. Deler av teksten er en blåkopi fra poseavgiften i fjor:

I teksten om poseavgiften i 2014 stod det: «Oppstår det tvil om omfang av avgiftsplikten, avgjøres spørsmålet av departementet».

Departementets bakvei

Og:

«Departementet kan frita for eller sette ned avgiften når det oppstår enkelttilfeller ller situasjoner som ikke er overveid da avgiftsvedtaket ble truffet og når avgiften i det spesielle enkelttilfelle får en utilsiktet virkning».

Amerikansk luftfartsgigant: Dropp flyseteavgiften

I innstillingen fra finanskomiteen om flyseteskatten i 2015 står det:

«Oppstår det tvil om omfang av avgiftsplikten, avgjøres spørsmålet av departementet».

Og:

«Departementet kan frita for eller sette ned avgiften når det oppstår enkelttilfeller eller situasjoner som ikke er overveid da avgiftsvedtaket ble truffet og når avgiften i det spesielle enkelttilfelle får en utilsiktet virkning».

Kronikk: Vi kan ikke fly fra klimaendringene

Det er to prikk like formuleringer.

– Jeg leste meg tilbake og oppdatet at formuleringene er helt like, ord for ord, komma for komma, sier Sps finanspolitiske talsmann, Trygve Slagsvold Vedum.

I fjor ble det en heftig politisk debatt om den omstridte poseavgiften, som folk skulle betale for handleposen i butikken. Det ble sogar en debatt om hvem som skulle lyde tilnavnet Tante Pose; finansminister Siv Jensen (Frp) eller statsminister Erna Solberg (H). Det hele endte med at vedtaket ble trukket og folk slapp unna avgiften.

Bakgrunn: Full krangel om plastposeavgiften

– Sikret seg

– Det var den type forbehold som gjorde at de kunne gå bort fra enigheten i fjor. Jeg kan ikke tolke det annerledes enn at noen har sittet og tenkt at dette er så gode formuleringer at vi bruker de også for flyseteskatten; de har funnet en vei ut, hvis de ønsker, sier Slagsvold Vedum.

Han har ikke noe imot at regjeringen benytter bakveien.

Venstres Ola Elvestuen i 2013. Foto: Krister Sørbø , VG

– Når du må betale like mye for en kort tur mellom to byer i Nord-Norge som du må betale for en tur over Atlanteren, da tror jeg de etter høringsrunden vil komme til at avgjørelsen ikke er gjennomtenkt, eller overveid som det står. Da har regjeringen sikret seg, sier Slagsvold Vedum.

Venstre klimapolitiske talsmann, Ola Elvestuen, var med på forliket mellom regjeringspartiene og Venstre/KrF om flyseteavgiften i høst.

Han kan ikke se at det skal være noen grunn til å snu.

– Denne saken er ikke omstridt på samme måte. Hva er det de da eventuelt skal øke istedet: Bensinavgiften, CO2-avgiften. Vi har en enighet og jeg ser ingen grunn til å endre på den, sier han.

Den nye forskriften for skatter, avgifter og toll skal etter planen tre i kraft 1.april 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder