Anne-Kat. Hærland vitner om «Berserk»-ekspedisjonen

Dommeren: Saken kan bli utsatt

TILTALT IGJEN: Jarle Andhøy, her sammen med sin avokat Brynjar Østgård. Foto: Terje Mortensen , VG

Polarinstituttet avviser Andhøys Argentina-bevis

TROMSØ (VG) Polarinstituttet avviser at argentinske myndigheter har gitt Andhøy og Berserk tillatelse til å seile i Antarktis.

Artikkelen er over fire år gammel

Jarle Andhøy møtte i dag for tredje gang i Nord-Troms tingrett, tiltalt for brudd på meldeplikten i forbindelse med sine Antarktis-ekspedisjoner.

Også denne gang ble han anmeldt av Norsk Polarinstitutt. Ifølge Bilandsloven skal polarinstituttet ha melding om planlagt aktivitet i Antarktis senest ett år før den starter. Andhøy unnlot også denne gang sende en slik melding.

Bakgrunn: Her er Andhøys hemmelige bevis fra Argentina

Mener tiltalen er grunnløs

Andhøy selv hevder at anmeldelsen og tiltalen er grunnløs, siden seilbåten er registrert i Russland og tillatelse ble innhentet fra argentinske myndigheter før seilasen som startet i mars i 2015.

Birgit Njåstad, seksjonsleder for miljørådgivning ved Norsk polarinstitutt, forklarte seg onsdag. Hun sa i sin forklaring at argentinske polarmyndigheter har opplyst at hverken mannskapet eller «Berserk» har søkt om eller fått tillatelse i henhold til miljøforskriften i Bilandsloven om å seile i Antarktis.

Kan bli utsatt

Dommer Morten Berg opplyser at det kan bli aktuelt å utsette rettssaken for å vurdere den argentinske tillatelsen som Andhøy har lagt fram.

Han vil imidlertid at rettsforhandlingene skal fortsette onsdag og torsdag, før han tar en avgjørelse.

Etter forrige ekspedisjon ble Andhøy ilagt et forelegg, som han nektet å vedta. Denne gang er det tatt ut tiltale. Blir han dømt, risikerer han fengselsstraff. Strafferammen er ett års fengsel.

Andhøy og hans advokater Brynjar Østgård og Gunnar Nerdrum Aagaard la tidligere i dag frem tillatelsen i Nord-Troms tingrett.

Aktor Trude Kvanli reagerer på at denne tillatelsen ble kjent først mandag kveld.

– Hvis denne tillatelse er i tråd med kravene, vil vi ikke ha noen sak, sier Kvanli til VG.

AKTOR: Politiadvokat Trude Kvanli , her sammen med Andhøys forsvarer Brynjar Østgård Foto: Terje Mortensen , VG

Hun har nå bedt Utenriksdepartementet og Norsk Polarinstitutt vurderere den argentinske tillatelsen.

– Får ikke lenger en nøytral behandling

Konflikten mellom Andhøy og norske myndigheter generelt, og Norsk Polarinstitutt spesielt, startet etter «Berserk»-forliset 22. februar i 2011, da Tom Gisle Bellika (36), Robert Skaanes (34) og sørafrikanske Leonard J. Banks (32) omkom.

Under sin forklaring brukte Andhøy mye tid på å fortelle om sine erfaringer med og bakgrunnen for sin manglende tillit til norske polarmyndigheter etter forliset.

– Jeg får ikke lenger en nøytral realitetsbehandling av en søknad, sa Andhøy i sin forklaring.

PÅ VEI INN I RETTSSALEN: Anne-Kat. Hærland i Tromsø onsdag formiddag. Foto: Terje Mortensen , VG

Han mener norske polarmyndigheter aktivt motarbeider ham, og har skapt et feilaktig bilde av ham overfor andre traktatsnasjoners myndigheter.

– Det er som om de leter etter Osama Bin Laden, sier Andhøy.

Ingen seilererfaring

Dette er ifølge ham selv årsaken til at han denne gangen søkte argentinske myndigheter og ikke norske.

– Da vi seilte ut denne gangen, var den forrige saken anket til Høyesterett, men det forelå ikke noen dom. For å være på den sikre siden, søkte min venn Manuel Hernández argentinske myndigheter om tillatelse, forteller Andhøy.

Han har tidligere fortalt til VG at ekspedisjonens formål var å seile i kjølvannet til polfareren Ernest Shackleton.

– Alle deltakere hadde forskjellige ambisjoner. For min egen del ville jeg få igjen gleden av å være på havet, sier Andhøy.

Les også: Her trosser Jarle Andhøy norske myndigheter for tredje gang

Dømt i Høyesterett

Foruten Anne-Kat. Hærland, besto mannskapet av blant andre Hells Angels-talsmann Rune «Supern» Olsgaard og Backstreet Girls-gitarist Petter Baarli. Hverken Hærland eller Baarli hadde seileerfaring før ekspedisjonen startet.

Anne–Kat. Hærland var med på ekspedisjonen og skal forklare seg som vitne for påtalemyndighetene. Hun har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG utenfor rettssalen i Tromsø. Til Dagbladet har hun uttalt følgende:

– Det er ingen som skjønner hvorfor jeg er innkalt. Jeg tipper at det skyldes en slags kvinnekvote som de må fylle. Det er kanskje et likestillingsombud som har sagt at det må være en prosent kvinnelig vitner eller så kan dere ikke ha rettsak, eller noe sånn, sier Hærland til avisen.

PÅ PLASS I TROMSØ: Anne Kat. Hærland i foajeen ved Nord- Troms tingrett, på vei for å vitne mot Jarle Andhøy. Foto: Terje Mortensen , VG

Andhøy har gjennomført to ekspedisjoner tidligere, hvor han heller ikke søkte i forkant. I 2011 fikk han 25.000 kroner i bot for dette etter «Berserk»-ekspedisjonen hvor Bellika, Skaanes og Banks omkom.

Andhøy selv var på vei til Sydpolen sammen med Samuel Massie da ulykken skjedde for snart fem år siden.

Da Andhøy returnerte for å lete etter vennene og den forliste båten året etter, ble han anmeldt på ny for å ha krysset 60. breddegrad uten tillatelse. Saken endte til slutt i Høyesterett, hvor han i fjor sommer ble idømt 45.000 kroner i bot.

Andhøy: – Stort nederlag for Norge som sjøfartsnasjon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder