Slik kan du hjelpe flyktningene

De store hjelpeorganisasjonene melder om et voldsomt folkeengasjement for flyktningkrisen som nå utspiller seg. Her er deres råd til hvordan du kan bidra.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Røde Kors har aldri hatt en like stor pågang av frivillige som vi ser nå. Bare i forrige uke var det 1600 som registrerte seg. En normaluke til vanlig er i overkant av 200. Engasjementet er overveldende, sier generalsekretær Åsne Havnelid.

I Oslo, der mange av flyktningene kommer til først, er trykket så stort at Røde Kors i dag har opprettet en egen «infosentral om støtte til flyktninger» (telefon: 22 05 44 00 - åpen fra klokken 12 til 20).

Hensikten er å koordinere henvendelser fra folk som ønsker å bidra, enten det er med klær, utstyr eller frivillighet. Her skal det samles en felles oversikt over hjelpearbeidet som gjøres i Oslo for de nyankomne asylsøkerne, enten det kommer fra de store organisasjonene, ildsjeler eller private aktører.

VG har snakket med fire av de store hjelpeorganisasjonene, samt UDI. Under kan du lese hvordan de ønsker at du skal bidra.

FØLG VG PÅ FACEBOOK!

** Gi penger

Harriet Rudd, leder for samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, forteller om mange gode initiativ rundt om i landet.

– Folk gir alt fra en dagslønn til en viss del av omsetningen fra butikken de driver. Noen holder konserter. Mange har engasjert seg, og vi ser særlig at kampanjen vår der man kan starte sin egen innsamling har vært vellykket.

Les også: Denne kommunen tar imot tre ganger flere enn de ble bedt om

HAR GJORT INNTRYKK: Flere av hjelpeorganisasjonene sier at folkets engasjement virkelig tok av etter at bilde av Alan (3), som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, ble publisert. Foto: Nilufer Demir , Ap

Rudds kollega, webansvarlig Lars Torjesen, sier det var på torsdag i forrige uke det virkelig tok av.

– Mange var opprørt over situasjonen også før det, men mye tyder på at bildene av tre år gamle Alan, gjorde oppmerksomheten ekstra stor.

Grensepolitiet i Østerrike strammer inn: - Vi må gjenvinne kontrollen

VG og mange andre medier verden over publiserte de sterke bildene onsdag kveld.

Flyktninghjelpens aksjon «Start din egen innsamling» fungerer på den måten at man via deres nettsider lager en kort tekst der man skriver hvorfor man ønsker å støtte formålet. Deretter deler man denne med sine venner i sosiale medier. Etter hvert som folk gir støtte til organisasjonen via folks personlige innsamlingsaksjon, kan man følge med på hvor mye penger som kommer inn fra ditt initiativ.

– Det er jo det gamle prinsippet med å samle inn penger, men det nye er at vi får en stor gruppe ambassadører som har oss som formål. Det gir en større nærhet for folk, fordi du får oppfordringen til å gi fra en venn, forklarer Torjesen.

Les også: Forsvarsministeren i Ungarn trekker seg på grunn av krisen

Ifølge NRK har nordmenn til nå gitt rundt 30 millioner kroner i forbindelse med katastrofen.

Kirkens Nødhjelp: Dette er bare begynnelsen

** Legg press på politikerne

Flere av de andre hjelpeorganisasjonene har startet innsamlingskampanjer av samme type. En av dem er Redd Barna. Leder av Norgesprogrammet deres, Janne Raanes.

– Vi er veldig glade for å se at det norske folk har oppfattet alvoret i krisen som er i Europa, men som også treffer Norge, sier Raanes.

Det er likevel noe annet hun mener akkurat nå er det mest effektive folk kan bidra med; å bruke stemmeretten til å utøve politisk press på lokalpolitikere.

– Det er mange som bor på mottak som nå skulle vært bosatt ute i kommunene. Dersom folk kan bruke valget til å stemme på de partiene som ønsker å bosette flyktninger i sine kommuner, så blir det kapasitet til å ta imot enda flere. Akkurat nå er det en propp i systemet.

** Gi av tiden din – ikke klær og gaver akkurat nå

Norsk Folkehjelp er den eneste av de store hjelpeorganisasjonene her hjemme som selv driver asylmottak. Per i dag har de åtte stykker, men generalsekretær Liv Tørres forteller at de akkurat nå er i dialog med UDI både om å etablere flere mottak og å åpne nye plasser på eksisterende. Samtidig opplever de en massiv pågang fra folk som vil bidra.

– Der et fantastisk engasjement nå. Det er vi veldig glade for. Telefonene noen steder har gått i ett, sier Tørres.

Les også: Flyktninger møtt med applaus og sukkertøy

Hun forklarer at akkurat nå er ikke klær, leker og gaver det de har størst behov for. Dette har de allerede fått mye av.

– Men det viktigste folk kan gjøre nå – i tillegg til å gi penger – er å gi av tiden Det kan ikke vurderes høyt nok. Mange som kommer hit har ingen kontakter inn mot det norske samfunnet og de er også spennende mennesker for oss å møte, sier Tørres.

Også hos Redd Barna kan folk melde seg som frivillige til asylmottak. Faktisk har de nå flere frivillige enn hva de har barn og aktiviteter til. Likevel vil de ikke at folk skal slutte å melde seg.

– Akkurat nå er det unntakstilstand, men UDI skal etablere flere nye mottak. Da trengs det frivillige også der, forklarer Janne Raanes.

** Tilby din kunnskap

Røde Kors er til stede på rundt 70 asylmottak i hele landet, og bruker blant annet frivillige til å forsøke å gi en positiv og meningsfull fritid for dem som bor der.

– Behovene er litt ulike på de ulike stedene, men flere steder tilbyr vi Flyktningguide, som er en kontaktperson som skal hjelpe dem å forstå det norske systemet og gi dem et nettverk. Vi har også norsktrening mange steder.

VG MENER: «Det viktigste vi kan gjøre er å se dem»

FIKK GAVER: Disse to syriske jentene fikk ballonger og bamser av ukjente mennesker som hadde møtt opp på jernbanestasjonen i München lørdag, for å ønske flyktningene velkommen. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

For å bidra med disse tingene trengs en viss skolering av de frivillige, men det er også behov for folk som kan hjelpe med andre, enklere, ting. Der man ikke nødvendigvis trenger spesiell kunnskap.

– Jeg anbefaler folk å ta kontakt med sitt lokale Røde Kors lag. Det er viktig bare at det er noen der som bryr seg. Noen som vil slå av en prat, eller invitere på en kopp kaffe, sier generalsekretær Åsne Havnelid.

** Tilby bolig

Seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI forteller at flere enkeltpersoner har tilbudt å bruke boligene deres til å huse flyktninger. Dette kan det være behov for, men da for dem som allerede har fått opphold.

– Når det gjelder nyankomne flyktninger må vi blant annet drive informasjonsarbeid, sikre utbetaling av støtte til søkerne og organisere transport for asylsøkerne. Logistikken i dette arbeidet blir vanskelig hvis vi har små grupper spredt på mange steder, forklarer seniorrådgiveren og fortsetter:

– Kommunene trenger imidlertid boliger for bosetting av flyktninger som har fått opphold i Norge. Vi har fortsatt 5000 beboere i våre mottak som skal bosettes. Hvis folks engasjement rundt flyktningene gjør at kommunene får bedre kapasitet til å bosette dem, vil det være til stor fordel for alle. Da kan vi også lettere ta hånd om de nyankomne.

tilfluktshjem.no kan man skrive inn navn, adresse og hvor mange senger man har ledige for å huse flyktninger i sitt private hjem.

– Det kan være man har et stort hus, barna har flyttet ut eller man har en ledig sokkelleilighet. Én ting er å like en Facebook-side. En annen ting er å gå inn aktivt på en nettside og forplikte seg til å ta imot personer på flukt, sier styreleder i stiftelsen bidra.no, Jan Olav Ryfetten, til NRK.

FACEBOOKGRUPPE: Slik mobiliserte de Norge til dugnad

GJERDE: Ungarn bygger et 179 km langt gjerde som skal hindre at flyktninger og migranter tar seg inn i landet uten å bli registrert. Situasjonen i Ungarn er noe av det som har gjort inntrykk på mange her hjemme i Norge. Foto: Harald Henden , VG

** Bruk de proffe organisasjonene

I tillegg til de store hjelpeorganisasjonene har mange privatpersoner tatt ulike initiativ i egen regi. For eksempel Facebook-gruppen «Refugees Welcome to Norway», som har over 80.000 medlemmer, og som blant annet har organisert matutdeling til flyktninger. Hjelpeorganisasjonene er positive til slik private initiativ, men sier likevel at det er viktig at folk passer på at man gir til noe man vet hva er.

– Gir man til de kjente organisasjonene vet man at pengene kommer frem og at hjelpen er profesjonell. Gir man til andre må man i alle fall være sikker på at de er legitime og kvalitetssikret, anbefaler Harriet Rudd i Flyktninghjelpen.

Hun får støtte av Liv Tørres:

– Mitt råd er å bruke en av de proffe organisasjonene, som har et apparat for å ta imot. Det er det ingen tvil om. Da får man en bedre utnytting av hver kroner, sier generalsekretæren i Norsk Folkehjelp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder