Har anket til Kommunaldepartementet - kan ende med regningen selv

Breivik fikk avslag på fri rettshjelp

SKIEN (VG) Dersom Anders Behring Breivik taper rettssaken mot staten, risikerer advokaten hans at han ikke får betalt.

Artikkelen er over fire år gammel

Da rettssaken ble avsluttet i dag, la begge parter frem en oversikt over saksomkostningene. Så langt er det ikke kjent hvor store omkostningene er, men begge sider har lagt ned mange timer.

Advokat Øystein Storrvik håper søksmålet mot Staten vinner frem og at de blir pålagt å dekke saksomkostningene. Dersom Breivik taper søksmålet, er det levert en søknad til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om fri sakførsel.

Juridisk direktør Merete Helstad ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus opplyser til VG at de har avslått Breiviks søknad om fri sakførsel.

VG DIREKTE: Følg saken direkte i tekst og på VGTV

Justisdepartementet inhabile

– Fylkesmannen har avslått denne søknaden, og klagen ligger nå i kommunaldepartementet til behandling. Statens sivilrettforvaltning (SRS) og justisdepartementet har erklært seg inhabile, fordi det er justisdepartementet som er motpart i denne saken. Derfor ligger klagebehandlingen hos kommunaldepartementet. Saken vurderes etter lov om fri rettshjelp, og hvis han får tilkjent saksomkostninger fordi han vinner er det dommeren som vurderer salæroppgaven fra advokaten, sier Helstad.

Hun opplyser at klagen ble sendt til kommunaldepartementet 1. februar.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser til VG at de tar sikte på å ferdigbehandle klagesaken så snart det lar seg gjøre. De legger til at det ikke er mulig å klage deres vedtak videre.

Anders Behring Breiviks forsvarer synes saksbehandlingen har tatt lang tid, men er ellers ikke så opptatt av temaet.

– Det er mange mulige utfall. Man kan få fri saksførsel, man kan vinne frem og så kan det skje at når man er ferdig i Strasbourg, så er det ingen å sende regningen til. Vi er et stort forsvarerfirma og vi jobber for veldig mange innsatte uten at vi har noe sted å sende regningen. Det er en del av jobben. Derfor er det uproblematisk, sier advokat Øystein Storrvik til VG.

Han har fått flere spørsmål om temaet underveis, men frem til rettssaken ble avsluttet i dag, har han svart unnvikende. For ham er det en del av hverdagen å hjelpe straffedømte klienter som ikke har penger til å betale advokat for å klage på soningsforhold.

– Men siden denne saken er spesiell så blir det mange spørsmål rundt det. Jeg har mange andre klienter som også har gjort grusomme ting og jeg prøver å ikke skille dem. Det er en diskusjon som det ikke er mulig å ta som forsvarsadvokat, sier Storrvik.

Millionkrav mot Breivik

Det som er sikkert, er at Breivik ikke kan ta regningen selv. Så fort han får noen inntekter, vil staten ta beslag i dem.

Kravene etter massedrapene utgjør over 296 millioner kroner, hvorav etterlatte og overlevende etter Utøya har fått utbetalt 229.284.447 så langt. Resten er utbetalt til ofrene og etterlatte for bomben i Regjeringskvartalet.

– Vi forventer at det kommer enda flere krav etter 22. juli-terroren som dreier seg om mange millioner kroner. Selv om Breivik ikke har noen inntekt har vi saken og overvåker og følger med, sa informasjonssjef i Statens innkrevingssentral, Tore Bratt til VG allerede for to år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder