ULØST: Kripos og politiet satte inn store ressurser for å oppklare drapet på Marit Ødegaard (76), men ingen er dømt. Foto:Geir Carlsson, VG/PRIVAT,

Politiet har bedt om ny vurdering av DNA-spor i Ørje-drapet

15 år etter at Marit Ødegaard (76) ble ranet og drept i sitt eget hjem i Ørje, vil politiet i Østfold se nærmere på det uløste drapet.

Artikkelen er over fire år gammel

Den 76 år gamle enken drev bensinstasjon noen hundre meter fra svenskegrensen og pleide å ta med omsetningen hjem i helgene. Natt til 23. oktober 2000 ble hun overfalt i sitt eget hjem og slått i hodet med et økseskaft.

Det var datteren Bente Ødegaard Fjeld som morgenen etter fant moren liggende i en blodpøl med bind for øynene. Politiets undersøkelser avdekket at pengene fra kvelden før manglet – rundt 25.000 kroner.

VG spesial:Dette er de uløste drapene i Norge

Østfold politidistrikt opplyser til TV 2 at de nå ser nærmere på saken, og at de for kort tid siden ba Folkehelseinstituttet om å gjøre en ny vurdering av DNA-sporene.

Ny DNA-teknologi var sentral i etterforskningen av Kristin-saken i Larvik, der en 38-åring nå er siktet etter tidligere å ha vært både siktet, dømt og frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999.

Flere andre politidistrikter vil også vurdere å se med nye øyne på uløste drapssaker, blant annet skal politiet i Haugesund se nærmere på drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Tidligere politietterforsker Espen Erdal ble tidligere i sommer ansatt som leder for den nye cold case-enheten i Kripos.

Den høyst spesialiserte etterforskningsgruppen starter arbeidet til høsten, og den kommer først og fremst til å ta opp drapssaker som ikke er oppklart, herunder mistenkelige dødsfall og savnetsaker som kan være drap.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård valgte å lansere cold case-enheten da det stormet som verst rundt Monika-saken i Hordaland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder