Og kulda varer helt til påske

Månedsvarsel: Lavtrykk sendes mot Sentral-Europa

BERGEN (VG) Litt småkjølig vær – men forholdsvis tørt. Det
er hva vi kan vente oss på værfronten frem til påske.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens mange nyter friske vinterferiedager med blå voks under skiene og blå himmel over løyper og bakker, kan meteorologene melde at kulden vil holde seg en god stund til.

– Det blir kjølig, men ikke noe sprengkulde. Det blir heller ikke noe mildvær. Rett og slett litt normalt vær – noe som egentlig er uvanlig, smiler meteorolog Børge Janssen i StormGeo.

Han tilrettelegger et månedsvarsel fra Det europeiske værsenteret i England for kunder særlig i energibransjen i Norden og i Europa.

Bildespesial: Koser seg på vinterferie

Møkkavær til Spania

– Et grunntrekk i øyeblikket er at jetstrømmen, et kraftig vindfelt høyt oppe i atmosfæren, nå går sør for oss, over De britiske øyer og inn over sentrale Europa. Den drar med seg de vanlige lavtrykkene samme vei. Vi blir liggende nord for jetstrømmen – i en kald sone, forklarer han.

Her domineres været av nokså svake lavtrykk, som drar nokså mild luft inn over blant annet Balkan og nord til Finland:

– Det spesielle med situasjonen, er at vi har nokså milde forhold i øst, men kaldt hos oss her i vest.

KJØLIG OG TØRT: Det blir tørt og litt kjølig - og dette kan vare helt til påske, skal vi tro månedsvarselet. Her barn i snølek på Sjusjøen i vinter. Foto: Line Møller , VG

Kan vare til påske

Denne situasjonen vil mest sannsynlig holde seg til en uke inn i mars, men også lenger:

– Vi har en økt usikkerhet i prognosen etter to uker. Da kan vi få et brudd som medfører at vi får vestaværet tilbake på kysten av Norge. Men det mest sannsynlige er at den litt kjølige, men også nokså tørre værtypen fortsetter fram mot 20. mars, sier Janssen.

Lenger går ikke dette månedsvarselet – så hvilken værløsningen vi får i påsken, har vi få signaler om:

– Jeg har sett litt på de store værsystemene, og slik det ser ut, rimer det mest med at vi får en forholdsvis tørr februar og mars, sier Janssen.

Her er hans månedsvarsel:

Uke 1 (22.-28. februar): Blokkerende høytrykk over Grønland. De fleste lavtrykkssystemer går over Spania, over Balkan og inn i Russland. Solid prognose. Nedbør: 50–75 av normalen, bortsett fra i Midt-Norge, som får inn nordvestlig vind. Temperatur: Rundt normalen, litt under i Sør-Norge.

Uke 2 (29. februar–6. mars): Lavtrykkene blokkeres fortsatt og sendes mot Kontinentet. Størst sannsynlighet for fortsatt kjølig og tørt vær over Skandinavia. Normalt med nedbør, men tørt på Vestlandet. 1–3 grader under normalen.

Uke 3 og 4 (7.-20. mars): Økt usikkerhet i prognosen. To scenarioer–det mest sannsynlige er at høytrykk fortsatt blokkerer for lavtrykk fra vest. Det andre åpner litt mer for at lavtrykk kan slippe forbi, og gi høyere temperaturer og mer nedbør. Normal nedbør, men tørt på Vestlandet. Temperatur under normalen på Vestlandet, ellers som normal.

HURRA FOR VINTEREN: Kusinene Amélie Boubli (9) fra Oslo og Lea Pariente (8) fra Paris koser seg i vinterferien ved Øvresetertjern, Tryvann. Foto: MONA LANGSET / VG Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder