MOTSTANDER: SV-leder Audun Lysbakken mener privatisering av helsesektoren betyr at tunge pasientgrupper som er vanskelige å behandle vil bli taperne.
MOTSTANDER: SV-leder Audun Lysbakken mener privatisering av helsesektoren betyr at tunge pasientgrupper som er vanskelige å behandle vil bli taperne. Foto:ROGER NEUMANN,

SV om helsereformen: - En bløff

INNENRIKS

SV-leder Audun mener regjeringens helsereform vil gjøre det
mindre attraktivt å behandle de tyngste pasientgruppene.

  • Nilas Johnsen
Publisert:

- Det er en ren bløff når regjeringen sier at dette vil kutte helsekøene, sier Lysbakken til VG om regjeringens helsereform med fritt behandlingsvalg, som ble lansert søndag.

- Privatisering gir ikke en eneste ekstra lege eller sykepleier. Det er derimot en systemvridning som vil ramme de pasientgruppene som er minst lønnsomme å behandle, fortsetter han.

Lysbakken mener private helseaktører vil ta de mest lønnsomme pasientgruppene, og konkurrere om fagfolk og helsekroner med det offentlige.

- På sikt vil heller ikke denne reformen ha hovedfokus på rus- og psykiatri, men på somatiske lidelser. Og da vil kommersielle aktører gjøre prioriteringer etter det som lønner seg. Det er uheldig at ikke politikere og fagfolk skal ha siste ord i hvordan helsepolitikken skal styres, sier Lysbakken.

- Ikke enkle pasientgrupper

Helseminister Bent Høie tilbakeviser at den nye reformen vil innebære at tunge og kostbare operasjoner vil forbli på de offentlige sykehusene, og at de private kun vil ta enkle inngrep med høye fortjeneste.

- For det første vil dette gjelde rus- og psykiatri i første omgang, som jo ikke er enkle pasientgrupper. For de andre har vi ikke sagt hvilke andre områder som skal inkluderes, der venter vi på anbefalinger fra Helsedirektoratet, sier Høie til VG.

Men både han og statsminister Erna Solberg vedgår at de tyngste og største inngrepene fortsatt vil gjennomføres på offentlige sykehus.

- Men hvilke inngrep som gjøres av private kommer mye an på hva som legges ut på anbud, for de private har ønsket å bidra mer på tunge inngrep. Det finnes mye kompetanse innen det private på tung behandling som for eksempel kreftdiagnostikk, sier Solberg til VG.

- Og vi skal sørge for at finansieringssystemet sørger for at de offentlige sykehusene får dekket inn de tunge inngrepene de gjennomfører, fortsetter hun.

Her kan du lese mer om