Støttet Høyre med millionbeløp

Dette mener de om ny regjering

GA ÉN MILLION: Jens Ulltveit-Moe og Stein Erik Hagen ga begge Høyre én million kroner til valgkampen. Nå forventer de kutt i formuesskatten, og har en rekke andre meninger om den kommende regjeringen. Bildet er fra Ulltveit-Moes 70 års dag i fjor. Foto: Helge Mikalsen/VG

Høyres rike onkler vil ha kutt i formuesskatten

De har bidratt med millioner i partistøtte til Høyre. Nå forventer de kutt i formuesskatten og bedre forhold for privat næringsliv.

 • Nilas Johnsen
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

Tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (71) og investor Stein Erik Hagen (56) var de to største enkeltgiverne til Høyres valgkampkasse: Milliardærene ga begge én million kroner.

Sammen med tre andre av «Høyres rike onkler», eiendomsinvestor Christian Ringens (58), skipsreder Morten Westye Høegh (70), og investor Øystein Stray Spetalen (51) har de klare forventninger til en ny borgerlig regjering:

* De fire førstnevnte forventer at løftene om kraftige kutt i formuesskatten innfris raskt. Spetalen tror det vil ta tid.

* Oljeboring i Lofoten nevnesikkesom en avgjørende sak for næringslivstoppene. Alle håper på mindre byråkrati.

* Bidragsyterne forventer å bli lyttet til, men vedgår at de ikke kan stille konkrete krav til en ny regjering.

Ulltveit-Moe, som ifølge Kapital er god for seks milliarder kroner, sier totalbildet er viktigst, og at han ikke gir pengestøtte for å få gjennom enkeltsaker.

- Derfor krevde jeg ikke kutt i formuesskatten før valget, for et slikt utspill ville ha vært en gave til Arbeiderpartiet, sier Ulltveit-Moe.

- Det ble heller ikke nødvendig, ettersom Høyre lovet å halvere formuesskatten. Det forventer jeg at de leverer på, fortsetter han.

Følger med

Også Hagen, med en antatt formue på 13,8 milliarder, sier «det blir helt feil» av ham som bidragsyter å stille krav, og viser til «forventninger».

- Jeg har lest programmene og har fulgt sonderingene, så jeg har forventninger om at et regjeringsskifte skal gi oss en ny kurs, sier Hagen.

Han er blant Høyres viktigste økonomiske bidragsytere.

- Å få redusert helsekøene blir det viktigste. Det går på livet løs og må gjøres noe med. Så forventer jeg satsing på utdanning, veiutbygging og at rammevilkårene for norsk næringsliv blir på nivå med våre naboland.

- Det betyr skattelette?

- Ja, i hvert fall at de gjør noe med formuesskatten. Det er programfestet, så jeg regner med at vi vil se en endring der, som kan bidra til bedre rammevilkår for norsk næringsliv.

Motvekt til LO

Ulltveit-Moe sier han gir pengegaver til Høyre for å balansere at LO gir store summer til Ap. Han mener bidragsyternes meninger bør telle, som ett av flere innspill.

- Jeg synes det er riktig å forvente at vi blir lyttet til, og at vi er med på å påvirke hva som skjer. Men vi kan ikke diktere, sier Ulltveit-Moe.

Han mener formuesskatten rammer for tilfeldig, og vil heller ha en vridning mot økt eiendomsskatt. Samtidig har han klare meninger om en rekke omstridte politikkområder:

Ulltveit-Moe mener Frps nei til bompenger er urealistisk; han støtter en «rimelig streng og konsekvent» asylpolitikk; han mener det bør stilles strengere krav til bistandskronene; og han vil kutte i jordbruksoverføringene:

- Senterpartiets politikk med mange og små bruk er dødsdømt. Vi må ha en politikk som akselererer nedleggelsen, slik at vi får en rasjonell drift på de gårdene som blir igjen.

Tror ikke på oljeboring

Oljeutvinning utenfor Lofoten tror han derimot ikke at det blir noe av - fordi kostnaden vil bli for høy ettersom oljeprisen faller.

GA 500.000: Christian Ringnes støttet Høyres valgkamp med en halv million kroner. Foto: NTB/Scanpix

Også Christian Ringnes, som ga Høyre en halv million, sier han ikke har noe imot å stenge Lofoten/Vesterålen og Senja for oljeutvinning.

- Det er ikke noe problem å si nei til oljevirksomhet der. Vi har allerede tatt opp så mye og har så mange penger, at det er greit å la noe ligge, sier Ringnes, som har en antatt formue på 2,3 milliarder.

Hans fremste anliggende er mindre statlig innblanding og mer valgfrihet for enkeltmennesker.

- Og det må bli slutt på den stadig økte offentlige pengebruken, som bare fører til nye lag med byråkrati.

- Det tredje gjelder oss selv, vi som jobber i næringslivet: Vi vil kunne drive mer effektivt med reduksjon i formuesskatten og med forenklede regler og mindre byråkrati, konkluderer Ringnes.

Blir lyttet til

Westye Høegh ga 100.000 kroner som privatperson, mens sønnen og nevøen ga 650.000 kroner gjennom familieselskapene HAM og HCP.

- Formuesskatten er en brems for utvikling av solide bedrifter, og en ulogisk beskatning. Jeg tar for gitt at det kommer kutt her, sier Høegh.

Han vil ikke «blande seg inn i» andre politiske saker, men mener det er naturlig at politikerne han støtter er lydhøre:

- Vi møtes både formelt og ved tilfeldigheter, og det er klart at de borgerlige noterer seg hva vi mener, fordi de ønsker et sterkt, privateid næringsliv, sier Høegh.

GA 500.000: Øystein Stray Spetalen var generøs i støtten til Høyre, men tror det vil ta tid å innføre skattekutt. Foto: NTB/Scanpix

Øystein Stray Spetalen (51), ga 500.000 til Høyre, og skal være god for 3,55 milliarder, men i motsetning til de andre investorene tror han ikke på at skattekutt kan gjennomføres raskt. Han sier det vil ta tid å se forskjellene på en rødgrønn og borgerlig regjering.

- Se på Norge som en supertanker: Det tar tid å endre kursen. Ap og Høyre er veldig enige i hovedlinjene olje, miljøvern, landbruk, europapolitikken og utenrikspolitikken. Derfor vil endringene bli små til å begynne med, utover enkle flaggsaker det er mulig raskt å endre, sier Spetalen til VG.

- Jeg tror det også gjelder skatt. Formuesskatten utgjør bare én prosent. Der jeg håper vi vil se en endring, er det offentlige byråkratiet; at vi får en kraftig reorganisering, sier han.

Les også

 1. Slik var den politiske D-dagen

  Drømmen om en firepartiregjering overlevde den første store testen.
 2. Frp-Hoksrud: Enklest med Høyre/Frp-samarbeid

  Dersom KrF og Venstre velger å forlate regjeringsforhandlingene, vil flere i Frp se på det som en mulighet - ikke en…
 3. Måling viser lite anger hos velgerne

  Velgerne ser ut til å være godt fornøyd med valgresultatet. Bortsett fra Frp som faller 2 prosentpoeng, viser den første…
 4. Solberg sier budsjettinnsyn ville vært veldig lurt

  Kommende statsminister Erna Solberg (H) mener det ville vært veldig lurt om avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen…
 5. Legg din egen regjeringskabal!

  Skal Siv Jensen blir finansminister og vil Trine Skei Grande få oppfylt drømmen om å bli kunnskapsminister?

Mer om

 1. Stortingsvalg 2013

Flere artikler

 1. Millionærenes bønn til Erna: Kutt formuesskatt – øk på eiendom

 2. Pluss content

  Ulltveit-Moe om Hagens formuesskatt-klaging: – Gavepakke til Arbeiderpartiet

 3. Så mye sparer Ernas rike onkler på regjeringens skattekutt

 4. Økonomiske støttespillere: Vil ha KrF og Venstre inn i regjering

 5. Milliardæren Spetalen i strupen på SV og Høyre

Fra andre aviser

 1. Regjeringens «rike onkler» har tjent millioner på kutt i formuesskatt

  Aftenposten
 2. Thon kan få 60 millioner kroner i skattekutt

  Aftenposten
 3. Thon kan spare 60 millioner med borgerlig skattekutt

  Fædrelandsvennen
 4. Norge etter oljen, klimaendringer og asylpolitikken

  Aftenposten
 5. Flertallet på Stortinget vil fjerne formuesskatten

  Aftenposten
 6. Vil kutte i «skjemavelde» for 15 milliarder kroner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder