BRANNMÅNED: I desember er det dramatisk økning i antall branner enn ellers på året. Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan gjøre store skader.Foto: Thor Adolfsen i Norsk brannvernforening.
BRANNMÅNED: I desember er det dramatisk økning i antall branner enn ellers på året. Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan gjøre store skader.Foto: Thor Adolfsen i Norsk brannvernforening.

Her er brannfellene du kan unngå

4 av 10 har opplevd branntilløp

INNENRIKS

Dramatisk økning av branner i desember

Desember er en tid for hygge, levende lys og god mat. Men med dette øker også faren for brann.

Publisert: Oppdatert: 31.01.14 14:50

Sammenlignet med andre måneder i året er det en dramatisk økning i antall branner i desember. Desember er også den måneden da flest liv går tapt på grunn av brann.

- Slik har det vært i alle år. Mer enn 80 prosent som omkommer i brann, mister livet i sin egen bolig, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

En fersk undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Storebrand viser at 4 av 10 nordmenn har opplevd branntilløp. I fjor var det 885 branner i desember, viser tall fra Finans Norge.

- Vi tror noe av årsaken til økende antall branner i desember er at vi gjerne har mer sosial aktivitet hjemme. Vi bruker flere stearinlys, men har også juledekorasjoner som vi gjerne bruker én gang i året. Disse er ofte ekstra brannfarlige, sier Hanne Gudding, kommunikasjonssjef i Storebrand.

Brannvarslere

I tillegg til at en kan ta en rekke forholdsregler som kan forebygge brann, får ikke Kalheim og Gudding understreket viktigheten av brannvarslere nok.

- Billigere forsikring for å kunne redde liv kunne vi ikke fått, men likevel slurver vi, sier Kalheim.

- Branner skjer ofte om kvelden og natten. Slike branner får gjerne utvikle seg før beboerne våkner, og da har du kort tid til å orientere deg på. Derfor er det viktig med fungerende røykvarslere og at alle i husstanden vet om alternative rømningsveier, sier Gudding.

Kalheim anbefaler å ha en røykvarsler i hver etasje, og at disse er seriekoblet. Brannutstyret i hjemmet må dessuten kontrolleres med jevne mellomrom. I tillegg anbefales det å gjennomføre brannøvelser hjemme.

- Flere liv kan spares dersom barn og voksne vet hva de skal gjøre ved brann, sier Gudding.

Brannfellene du kan unngå:

Julestjerne i papir: - Anbefales ikke

- Jeg er skeptisk til dette. Det er et lovlig produkt som er testet, men det er under perfekte forhold, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Han mener det er fort gjort at lyspæren henger for nær papiret i julestjernen. Om denne tar fyr vil det fort spre seg til blant annet gardiner.

- Det finnes ikke noe statistikk over hvor mange av disse julestjernene som har tatt fyr, men jeg har sett nok eksempler på at det er vanskelig å montere dem slik at lyspæren ikke kommer for nærme papiret.

Kalheims råd:

** Jeg anbefaler ikke å ha disse papirstjernene. Men har du det, må du for all del ikke la de stå på nattetid og når du ikke er hjemme.

Levende lys: - Bruk stødige lysestaker

Julen og levende lys hører sammen i de fleste hjem.

- Lysene står ofte med julepynt, som for eksempel granbar. Om lyset brenner ned ligger jo da fyringsveden rundt.

- En trend som har kommet tilbake er levende lys på juletre. Det hører ikke hjemme i det hele tatt, det burde ikke vært tillatt!

Kalheims råd:

** Levende lys bør stå i en stødig lysestake uten brennbare ting rundt. Levende lys skal ikke forlates.

Telysholdere kan være brannfarlig

- Der skjer det flere uhell. Er telyset i en tilnærmet lukket beholder, blir varmen for høy, det blir mer parafindamp enn det flammen klarer å forbrenne. Det fører til en mettet blanding med lite oksygen, men mer enn nok brennbar damp. Ved tilgang på luft vil det bli en ideell blanding som vil antenne nærmest som en eksplosjon.

- Sett heller ikke telys rett ned på bordplaten eller TV. Når telyset brenner ned blir beholderen veldig varm. I beste fall får du bare svimerker på bordet.


Kalheims råd:

** Skal man bruke telys må det være god lufting og plasser på ubrennbare underlag.

Ildsteder: - Vent et par døgn før du kaster asken

- Vær oppmerksom på at aske kan inneholde glør i opptil et par døgn. Derfor er det viktig å ikke tømme ildstedet for tidlig, og ikke kaste asken i en plastpose i søppelkassen.

Kalheims råd:

** Hiv asken i noe ikke-brennbart og vent et par døgn før du kaster det i den ordinære søppelkassen.

Kjøkken: Kjøkkenviften kan være en lunte

- Det er fryktelig mange branner som starter ved komfyren. I mange tilfeller er alkohol inne i bildet, og kanskje man glemmer kokeplater og frityrgryter. Nær 50 prosent av dem som omkommer i brann er påvirket av alkohol viser en undersøkelse Norsk brannvernforening har gjennomført.


- Kjøkkenviften er dessuten ofte full av fett. Om det da oppstår en brann på komfyren, kan fettet i kjøkkenviften smelte og dryppe ned. Da vil kjøkkenviften fungerer akkurat som en lunte, og som også leder brannen videre inn i kjøkkeninnredningen.

Kalheims råd:

** Vask filtrene i kjøkkenviften et par ganger i året.

** Monter en komfyrvakt - en sensor som registrerer om temperatur er for høy eller flammer oppstår. Da bryter den strømmen til komfyren slik at det ikke blir tilført mer varme. I dag er dette et krav til nyinstallasjoner, men man kan også få det ettermontert.

Elektrisitet: Ofte feil bruk av elektrisk anlegg

Ifølge Kalheim er veldig mange branner knyttet til elektrisitet.

- Dette gjelder 40 prosent av brannene. Ved halvparten av dem er det feil bruk av det elektriske anlegget (som komfyrbrann) og tildekking av panelovner som er brannårsaken. Den andre halvparten skyldes feil i det elektriske anlegget som følge av overbelastning.


- I desember bruker man gjerne ekstra lys, i tillegg til at komfyren går for fullt, oppvaskmaskinen brukes iherdig og varmen er skrudd på. I mange tilfeller blir strømforbruket større enn det anlegget er dimensjonert for. Er det elektriske anlegget gammelt er det ikke sikkert det er beregnet for dagens strømforbruk.

Kalheims råd:

** Lukter det svidd i sikringsskapet må du gå ned på strømforbruket. Du kan også legge hånden forsiktig på sikringene og kjenne om de er varme. I begge tilfeller bør du tilkalle en godkjent elinstallatør.

Her kan du lese mer om