ÅPENT FOR TITTING: Skattelistene ble lagt ut i natt og mange benytter dagen til å sjekke andres privatøkonomi. FOTO: Terje Bendiksby / Scanpix

Nå kan du søke i skattelistene

Det er ikke lenger fritt frem, og du må logge deg inn for å se hvordan det står til med naboen eller statsrådens økonomi.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er skattelistene fra i fjor, altså skatteåret 2012, som nå gjøres offentlige.

Skatteetatens lister finner du her.

Er du mer nysgjerrig på offentlige personer og næringstoppene i de ulike kommunene, kan du gjøre søk i VGs lister her.

Begrensninger

Sommeren 2011 vedtok Stortinget å stramme inn tilgangen til skattelistene. De rødgrønne regjeringen begrunnet dette med at spredning av skattelisteopplysningene på internett gjør det mulig å dele skatteinfo på en stadig mer omfattende måte.

Siden den gang har du måttet logge inn med fødselsnummer og kode for å gjøre ditt ærend i skattelistene.

Nesten 900.000 kikkere

- Rundt 897.000 har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for 2011. Det er gjort nærmere 16, 4 millioner søk, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Skatteetaten sender ut 3,9 millioner selvangivelser i året, og antar at om lag fire millioner nordmenn betaler skatt. Dermed regner de at én av fire i manntallet har vært inne i skattelistene og søkt.

Slik gjør du det

For å lete etter den informasjonen du vil ha tak i må, må du benytte deg av elektronisk innlogging fra MinID/IDporten på skatteetaten.no. Herfra kan du søke fritt etter navn, adresse og annen data.

Helt fritt frem er det likevel ikke.

Du kan søke på inntil 500 personer i måneden. Søkene anonymiseres slik at Skatteetaten ikke sporer søkene dine.

Viser ikke lønn

Det er nyttig å legge seg bak øret at skattelistenes tall er netto-tall etter fradrag. Men du kan få hjelp til å finne omtrentlig inntekt.

Det vil for eksempel si at inntektstallet ikke er den lønnen den enkelte har fått, men skattbar inntekt etter fradrag for reise, pendling, foreldrefradrag etc.

Redaksjonelle lister

Mediehusene, inkludert VG, har som tradisjon å lage egne, redaksjonelle lister over politikere, næringslivsledere, kjendiser, medieledere og lignende.

Denne oversikten kan du finne også i år.

Høyre og Fremskrittspartiet har imidlertid varslet at de vil likestille pressen med kredittopplysningsbyråer når det gjelder søk i skattelistene.

Norsk Presseforbund reagerte kraftig på forslaget og viste til pressens samfunnsansvar for å vise hvor penger og bidrag til fellesskapet flyter.

Varsler tiltak mot skattesnoking

Regjeringen Solberg ønsker å begrense inntektssnokingen, og vil innføre en ordning slik at de som blir søkt opp, får beskjed om dette.

I regjeringserklæringen skriver de at de vil la dem som blir sjekket i skattelistene få et varsel om hvem som har sjekket dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder