UTVIST: Norske myndigheter mener Mahad Mahamud er fra Djibouti og ikke Somalia slik han hevdet da han kom til Norge. Derfor er han fratatt statsborgerskapet sitt.
UTVIST: Norske myndigheter mener Mahad Mahamud er fra Djibouti og ikke Somalia slik han hevdet da han kom til Norge. Derfor er han fratatt statsborgerskapet sitt. Foto: Frode Hansen VG

Mahad Mahamud vil likevel ikke reise fra Norge

INNENRIKS

Norske myndigheter godtar at Mahad Mahamud reiser til Somalia, slik han lenge har jobbet for, men nå har han ombestemt seg.

  • NTB
Publisert:

Mahamud sier til Klassekampen at han velger å bli i Norge.

– Jeg reiser ikke før jeg får innfridd kravene mine, sier han.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og politiet har avslått Mahamuds forsøk på å bli returnert av politiet til Somalia med den begrunnelse at han ikke er somalier.

Derfor søkte Mahamud om assistert frivillig retur til Somalia, noe UDI sa ja til.

I søknaden om assistert retur framsatte han krav om å få med seg pensjonspoengene han har tjent opp i Norge, og at innreiseforbudet til Schengen blir opphevet.

Det sier norske myndigheter nei til. Dermed blir Mahamud værende i Norge.

Bakgrunn: Tapte kampen om statsborgerskap

Utlendingsnemnda og Oslo tingrett har konkludert med at Mahad A. Mahamud er fra Djibouti og løy da han søkte asyl og opplyste at han er fra Somalia.

Dermed ble 30-åringen fratatt sitt norske statsborgerskap, og han har i praksis vært statsløs siden i fjor.

Somalias utenriksminister til VG: Ikke sikker på hvor Mahad er fra

Mahamud er utvist fra Schengen med varig innreiseforbud. Det betyr at dersom han reiser til Somalia nå, vil han aldri kunne komme tilbake til Norge eller noe annet Schengen-land.

– Hvis han nå velger å dra, er saken avsluttet fra norske myndigheters side, sa Katinka Hartmann, leder for returenheten i UDI til TV 2 søndag.

Dommen fra Oslo tingrett er anket, og ankesaken skal etter planen behandles i lagmannsretten 25. oktober 2018.

Skei Grande om Mahad-saken: – En Kafka-prosess

Her kan du lese mer om