Sa JA til både «folkeskikk» i asylmottakene og nye «supermottak»

FÅR NEI HER: Sylvi Listhaug la fram integreringsmeldingen i april. Torsdag ettermiddag sa Stortingets kommunal- og forvaltningskomité nei til hennes varslede norsk-kutt. Foto: Helge Mikalsen VG

Stortingsflertallet: Nektet Listhaug å kutte i norskopplæring

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får ikke flertall for å kutte mer i norskundervisningen på asylmottakene. Torsdag ettermiddag sa Stortinget nei. Samtidig sa stortingsflertallet ja til både nye supermottak og kurs i folkeskikk.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

Saksordfører Geir Toskedal (KrF) i kommunalkomiteen på Stortinget, bekrefter at det imidlertid er flertall for Listhaugs forslag om å gjøre kultur- og samfunnsforståelse, også kalt folkeskikk, obligatorisk på alle asylmottak.

Det var et forslag Listhaug lanserte i VG i april.

Les mer her: Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

Vil ha mer norsk

Men Venstre og KrF er ikke enige med innvandringsministeren når hun vil ta 50 timer fra norskopplæringen for å gjennomføre folkeskikk-kurset. Dermed er det flertall mot regjeringens kuttforslag, hvilket betyr at det fortsatt blir 175 timer norskopplæring.

PÅ VIPPEN: Saksordfører Geir Toskedal (KrF) utgjorde en del av flertallet i kommunalkomitéen både mot kutt i norskundervisningen for flyktninger og asylsøkere - og for en ny samfunnsfagopplæring. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Dette var noe uklart i komiteens behandling, men det kom på plass etter selve møtet, sier saksordfører Geir Toskedal (KrF) til VG.

– Komitéen har satt ned foten for forslaget om å kutte 50 timer i norskopplæringen. Det å kunne språket er en forutsetning for å lykkes i det norske samfunnsliv og en nøkkel i integreringsarbeidet. Det må derfor prioriteres, ikke svekkes, legger Toskedal til.

Forslaget om norsk-kuttet kom i integreringsmeldingen som Listhaug la fram 11. mai. Stortinget skal behandle denne meldingen formelt i neste uke, men torsdag ettermiddag var innstillingen fra kommunalkomiteen, hvor partiene tok stilling til Listhaugs 69 forslag, klar.

På vei mot halvering

Kuttet i norskopplæringen ville ha blitt det andre på kort tid, og ville halvere norsktimene fra 250 til 125 timer sammenlignet med i fjor. Men det er nå i praksis forkastet av Stortinget.

– Vi er for samfunnsfag, men mot å la det gå ut over norskundervisningen, sier Helga Pedersen, Aps talskvinne i innvandringspolitikken, til VG.

– Tvert imot ønsker vi mer norskopplæring, høyere intensitet og hyppigere undervisningstid. Så gode norskkunnskaper som mulig er helt avgjørende for at de som skal bli i Norge, blir godt integrert, legger Pedersen til.

I statsbudsjettet i fjor høst, kuttet Listhaug og regjeringspartiene 75 timer av rammen på norskopplæring, som da var 250 timer.

– Vi tar opp forslag om å reversere disse kuttene, slik at asylmottakene igjen kan tilby 250 timer norsk til nyankomne asylsøkere, sier Helga Pedersen.

Les også: Listhaugs 69 integreringstiltak

Hele opposisjonen går imot

Regjeringens opplegg i integreringsmeldingen var å lære asylsøkerne om norsk kultur, lover og regler. Det skulle skje så tidlig som mulig etter ankomst, og på asylsøkernes morsmål. De måtte ha fullført kurset og bestått en test før de fikk språkopplæring. Dermed ville det gjenstått bare 125 timer til norsk språk.

KrF sa allerede i mai at de ville ha samfunnsfag-opplæringen i tillegg til norsktimene. Også Venstre sa nei til å la det nye samfunnsfaget gå på bekostning av norskopplæringen.

Geir S. Toskedal (KrF) er saksordfører, bekrefter nå overfor VG at samfunnsopplæringen nå er på plass i komiteens flertallsinnstilling.

Komiteen støtter dermed forslaget om å innføre 50 timer undervisning i kultur- og samfunnsforståelse.

En samlet komite stiller seg også bak at den barnefaglige kompetansen skal styrkes i hele mottakskjeden.

I tillegg går komitéen inn for at det skal oprettes en uavhengig tilsynsmyndighet for asylmottakene.

Les også: Norge er blitt mindre attraktivt som asylland

Ja til «super-mottak»

Fagkomitéen sa også ja til regjeringens forslag om å opprette nye integreringsmottak med til sammen 400-500 plasser i år, som en forsøksmodell.

– I tillegg vil vi at det skal etableres såkalte hurtigspor, eller fasttracks også på de ordinære asylmottalene. Her går flertallet inn for en både-og-løsning, sier saksordfører Toskedal (KrF) til VG.

Helga Pedersen (Ap) varslet før komitébehandlingen at Ap ville si nei til regjeringens forslag om å opprette integreringsmottakene - der asylsøkere skal signere kontrakt på at de aksepterer strenge krav til motivasjon og egeninnsats.

– Vi ønsker at samtlige asylmottak skal jobbe med integrering, så vi vil styrke aktiviteter på alle mottak. Vi vil heller legge til rette for et mer aktivt returarbeid for dem som ikke skal bli i Norge, sier Pedersen.

Godt steg i riktig retning

Sylvi Listhaug (Frp) har hittil ikke villet kommentere Stortingets nei til kutt i norskopplæring, men er glad for støtten til det nye samfunnsfaget:

– Dersom vi får støtte for vårt forslag om 50 timer norsk kultur- og samfunnskunnskap med en gang asylsøkere ankommer landet, er dette et godt steg i riktig retning. Det er ingen som legger igjen holdningene på grensen, og vi er nødt til å gi alle asylsøkere en grundig innføring i norske verdier, lover og regler fra dag én. Verdier som ytringsfrihet, likestilling og demokrati er grunnleggende for vårt samfunn, og alle som kommer hit må akseptere dem, skriver Listhaug i en e-post til VG.

Les også

 1. Ny måling gir rødgrønt flertall

  I en ny meningsmåling får de rødgrønne partiene flertall på Stortinget uansett om Ap samarbeider med SV, MDG, Rødt og Sp…
 2. SV-Lysbakken: – Røe Isaksen ryker på nederlag fordi han ikke lytter

  I flere større saker har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møtt veggen i form av et negativt stortingsflertall…
 3. Listhaug får ikke flertall for innstramning, så nå fillerister hun Ap

  Sylvi Listhaug (Frp) er skuffet over at Ap ikke vil være med og stramme inn reglene for opphold for de enslige…
 4. UDI avlyser transittmottak på Bolkesjø

  UDI avlyser planene om å etablere et transittmottak for asylsøkere på Bolkesjø i Telemark.
 5. Listhaug: Norge er blitt mindre attraktivt som asylland

  Norge er blitt et langt mindre attraktivt land for asylsøkere og menneskesmuglere, mener innvandringsminister Sylvi…
 6. Frp vil ikke at du kan stemme på «folk flest» i stortingsvalg

  Høyre-statsråd Jan Tore Sanners forslag om at du kan stemme på enkeltpolitikere ved stortingsvalget neste høst, blir…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Politikk
 4. Solberg-regjeringen
 5. Fremskrittspartiet (Frp)
 6. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Ap: Det er bare å sette i gang, Listhaug

 2. Listhaug kutter mer i asylnorsk

 3. Integreringsmeldingen: Listhaug varsler flere og tøffere krav til flyktninger

 4. Disse fem kommunene får Listhaugs nye «supermottak»

 5. Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder