GRADERT: Deler av den elektroniske kommunikasjonen fra krigsskipet må politiets etterforskere være sikkerhetsklarert for å se på. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Politiet mangler fortsatt sikkerhetsklarering – får ikke se gradert materiale fra fregatten

Politiet har en hel rekke beslag fra krigsskipet KNM «Helge Ingstad» som de ikke får lov til å se på. Og klareringen tar tid.

KNM «Helge Ingstad» hadde vært med på NATO-øvelsen Trident Juncture da det krasjet og er blant annet lastet med NATOs datakommunikasjonssystem link 16 og krigssystemer for elektronisk krigføring.

Harddisker fra navigasjonssystemet er hentet ut og politiet har beslaglagt en rekke gradert materiale. Sist onsdag opplyste Vest politidistrikt til VG at de jobbet for å skaffe sine etterforskere den nødvendige sikkerhetsklaringene.

les også

Krigshemmelighetene på skipet bevoktes døgnet rundt

– Det håper jeg vi kan få gjort ganske raskt, sa avsnittsleder Frode Karlsen i politiet til VG sist onsdag.

Men mandag kan han opplyse at klareringene fortsatt ikke er i boks.

– Nei, det er ikke klart ennå, sier Karlsen til VG.

– Det er særlig elektroniske spor vi mener er relevant her, fra skipet og systemene om bord, sier han.

Vest politidistrikt skal sikkerhetsklarere fire personer. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er fagmyndighet for sikkerhetsklareringer og opplyser at det er Politidirektoratet som skal vurdere saken.

– Politidirektoratet sikkerhetsklarere sine egne folk frem til nyttår. For etterforskerne på «Helge Ingstad» vil det gjelde. Etter nyttår vil Sivil klareringsmyndighet overta, sier Mona Arnøy Strøm i NSM til VG.

Politiet opplyser i tillegg at Forsvaret skal gjøre to av sikkerhetsklareringene.

– Vi klarerer ikke flere enn vi trenger, så utover det vi har er det fire stykker, sier avsnittsleder Karlsen.

– Det er ikke en voldsom kritisk ting som forsinker etterforskningen vesentlig i det hele tatt. For det er nok av oppgaver å ta tak i i mellomtiden, sier Karlsen.

Hva skjer med fregatten i dag? De venter på en kranbåt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder