FULL FART: Torsdag traff redningsskøyten «Idar Ulstein» land og knuste et naust på Grytastranda i Haram kommune i Møre og Romsdal. Foto: Kristoffer Antonsen / NTB scanpix

Båtfører på redningsskøyten fikk illebefinnende før krasj på Sunnmøre

Politiet konkludert med at ulykken der en redningsskøyten «Idar Ulstein» kjørte på land i høy hastighet torsdag, skyldes et illebefinnende hos båtføreren.

 • Runa Fjellanger
 • Edda Drægni
 • Christina Cantero

Artikkelen er over ett år gammel

– Årsaken til at redningsskøyta Idar Ulstein kjørte på land på Grytastranda i Haram tirsdag, var at båtføreren fikk et illebefinnende, opplyser politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politistrikt.

Det kommer frem i en pressemelding fra Møre og Romsdal politidistrikt som VG ble tilsendt fredag ettermiddag.

– Etter det vi vet så langt, var skipsfører alene på bro da hendelsen inntraff. De to andre mannskapene befant seg på akterdekk da skipsfører ble syk. Årsaken til dette var at styrmann fikk behandling for en kuttskade, sier beredskapssjef Ronny Pedersen.

Generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind sier i samme pressemelding at politiets konklusjon understreker alvoret i situasjonen.

– Vi tar den til etterretning og fortsetter arbeidet med å ta vare på mannskapet og de pårørende, fortsetter hun.

Lind sier videre at redningsskøyta ble fraktet til havn i Ålesund torsdag der i skrivende stund blir gjennomført nærmere undersøkelser av båten av Redningsselskapets egne folk.

– Vi vil så raskt som mulig bli igangsatt en ekstern gransking av hendelsen, legger Lind til.

Over 30 knop like før ulykken

Redningsskøyten «Idar Ulstein» holdt høy fart da den traff land torsdag.

Høyeste registrerte hastighet på Marine Traffic er 32,5 knop. Da var «Idar Ulstein» på vei mot land. Nettsiden henter data fra marine fartøy over hele verden.

– Farten da redningsskøyta gikk på land vet vi ikke sikkert enda, men vi vet ihvertfall at den holdt i overkant av 30 knop like før, bekrefter pressevakt i Redningsselskapet, Lars Mosby Enger til VG fredag ettermiddag.

– Etterforskning pågår nå for å finne ut hvor høy hastighet redningsskøyten hadde da den traff svabergene, legger han til.

les også

Redningsskøyte kjørte på land og knuste naust på Sunnmøre

Ingen alvorlige skader

«Ingen av de tre mannskapene som var om bord er alvorlig skadet etter at redningsskøyta Idar Ulstein gikk på grunn utenfor Ålesund i dag», tvitret Redningsmannskapet rundt klokken 14.00 torsdag.

Det var Sunnmørsposten som først meldte om hendelsen.

Avisen skriver at Haram brannvesen rykket ut torsdag etter en melding om at en båt hadde gått på land på Grytastranda.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 12.28. Mannskapet skal ha vært på vei tilbake fra et dykkeroppdrag.

REDDET: Torsdag kveld ble redningsskøyten «Idar Ulstein» berget. Fartøyet bøe heist om bord i lekteren Mammutkrana fra Buksér og Berging. Foto: Redningsselskapet / NTB Scanpix

– Fokus å ta vare på mannskapet

En krisestab ledet av Beredskapssjef Ronny Pedersen i Redningsselskapet er satt på saken.

– Vi kommer til å sette i gang en undersøkelse med eksterne ressurser. Politiet er koblet inn. Det er usikkert hvorvidt havarikommisjonen kommer til å se på saken, sier beredskapssjefen i Redningsselskapet.

Torsdag kveld møter han resten av mannskapene på et hotell i Ålesund, der de skal ha ytterligere orienteringer om hendelsen.

– Det vil danne grunnlaget for videre undersøkelser, sier Pedersen.

– I dag har vårt fokus vært på å ta vare på mannskapet. Vi har hatt god dialog med de pårørende, og det er det dagen i dag har gått med til. Det er en alvorlig hendelse.

Ifølge Redningsselskapet sine hjemmesider skal «Idar Ulstein» ha reddet tre liv, assistert 1539 personer og 400 fartøy siden den ble satt i drift.

Pressevakten opplyser til VG at redningsskøyten kostet i overkant av 40 millioner kroner da den var ny i slutten av 2015.

Mer om

 1. Møre og Romsdal
 2. Redningsselskapet
 3. Ulykker
 4. Båt
 5. Ålesund

Flere artikler

 1. Redningsskøyte krasjet på land: – En alvorlig hendelse

 2. Redningsskøyte kjørte på land og knuste naust på Sunnmøre

 3. Svolvær-ulykken: Slik var de dramatiske minuttene

 4. Båtulykken i Namsos: Frivillige var først på ulykkesstedet

 5. Utrykningen etter Namsos-ulykken: Redningsmannskapet brukte 32 minutter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder