MER SNØ I VENTE: Dette bildet er fra slutten av oktober, da snø skapte trøbbel på veiene i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trøblete kjøreforhold - dobling av bilskader siste døgn

Snø og temperaturer rundt null grader skaper trøbbel på veiene i flere fylker fredag morgen. Forsikringsselskap melder om en dobling i registrerte bilskader.

– Spesielt underkjølte veibaner har ført til en rekke skli-ulykker der biler rett og slett sklir inn i hverandre på det glatte føret, sier kommunikasjonssjef i If forsikring, Sigmund Clementz til VG.

Han kan fortelle om 75 registrerte biler med skade fra torsdag og frem til morgentimene fredag. Det er en dobling ut fra det som er vanlig, ifølge Clementz.

Han tyr til et gammelt råd for hvordan ulykkene kan unngås.

– Hold avstand til forankjørende bil. Det er spesielt viktig når veiene er så glatte som de har vært de siste timene, sier Clementz, som har vært i kontakt med skadestasjonene både i Oslo, Grimstad og Sarpsborg for å hente ut tallet på bilskader.

Brøytebil krasjet med personbil

Fredag morgen skjedde blant annet dette på veiene:

* Trafikkuhell i Drotningsvik på riksvei 555: meldt om tre biler og tre personer involvert, men ikke personskade, melder Vest politidistrikt klokken 08.58.

* Enda en ulykke på Sollihøgda mellom Sandvika og Hønefoss klokken. Bil skal ha kjørt av veien. Uklart skadeomfang. Veibanen stengt i retning Hønefoss en kort periode, ifølge Politiet i Sør-Øst klokken 08.34.

* I Borgenveien i Sørum kommune i Akershus ble det et sammenstøt mellom en brøytebil og personbil, men moderate skader på begge kjøretøyer, ifølge politiet Øst klokken 07.05.

* Politiet i Innlandet melder om en trafikkuhell i Mørkvedveien i Brumunddal i 08-tiden. En personbil ligger på taket, men det er ikke meldt om personskade.

* På E16 over Sollihøgda på Buskerud-siden skal en bil ha kjørt av veien i retning Hønefoss, melder Politiet Sør-øst klokken 08.09. Flere snøbyger i området natt til fredag.

* På Lillehammer - fylkesvei 213 ved Torsvea var to biler involvert i en trafikkulykke klokken 07.21, men bilene er fjernet og trafikken går som normalt igjen klokken, melder politiet kloken 08.06.

* En bil kjørte av veien på fylkesvei 700 på Svorkmo i Trøndelag. Fører av bil lettere skadet, bil tauet bort, melder politiet klokken 08.07.

Vær varsom

Ifølge Vegtrafikksentralen bør bilister i både Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Østfold, Oslo, Hedmark og Oppland være ekstra varsomme.

Både Øst politidistrikt og Oslo politidistrikt melder om brukbare kjøreforhold fredag morgen. Natten var frem til 2-tiden preget av en rekke småulykker, men etter det har det roet seg.

– Det ser ut til at det er ganske godt brøytet og greie kjøreforhold på hovedveiene. Det er både brøytet og saltet, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til VG.

Innlandet politidistrikt skal ikke ha hatt noen trafikkulykker natt til fredag.

les også

Vinterværet lar vente på seg

– Fredag ventes vanskelige kjøreforhold på grunn av snø og temperaturer rundt null grader. Vi ber bilister kjøre etter forholdene og vise hensyn, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter torsdag kveld.

Sjekk været der du er på Pent.no!

Torsdag kveld meldte flere politidistrikter om ulykker og utforkjøringer på vinterføret. Blant annet på riksvei 4 ved Stryken i Oppland, hvor veien en periode var stengt etter en frontkollisjon.

– Vi har ikke oversikt over hvor mange personer som var i bilene, men en er hardt skadet, og en er lettere skadet. Begge blir kjørt til Ahus. Det er antydet at den ene bilen har fått sladd, så jeg regner med det er glatt i området, sier operasjonsleder Marianne Bruun til VG.

HARDANGERVIDDA: Skikkelig snøvær, nybrøytet og litt dårlig sikt ved Skulevika på RV 7, Hardangervidda fredag morgen. Foto: Statens vegvesens veikamera

– Det har vært en del trafikkmeldinger, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til VG rundt klokken to natt til fredag.

Han opplyser at det er i distriktet har kommet over ti trafikkmeldinger siden klokken 23 torsdag kveld.

I Oslo politidistrikt har politiet fått 8–9 trafikkmeldinger.

De siste timene har det også vært flere ulykker uten alvorlig personskade: På E39 i Lindås i Nordhordland kjørte en personbil inn i en brøytebil som hadde stanset opp for et møtende vogntog, i Nannestad er tre personer kjørt til sykehus for sjekk etter at to biler krasjet, og i Sauherad kommune rykket nødetatene ut til en bil som hadde kjørt i en fjellvegg.

På Vinje fikk fem parkerte biler skader da to personbiler – den ene med en henger med en båt på slep – krasjet utenfor Grunge kirke.

– Det er meget glatt og vanskelige kjøreforhold i området, advarer politiet i Sør-Øst.

Meteorologisk institutt har utvidet sitt farevarsel om vanskelige kjøreforhold til å gjelde helt fram mot midnatt lørdag. Varselet gjelder for Øst- og Sørlandet. Det er meldt store mengder snø, sludd og regn, og det er ifølge meteorologene også fare for underkjølt regn de neste tre dagene.

Slapsete føre

Trafikkoperatør Jøran Røsaker i Statens vegvesen Region sør forteller at de dårlige veiforholdene vil vare frem mot helgen.

– Det er varslet en del nedbør i kveld, i morgen og frem mot lørdag, og temperaturer ned mot null. Vi ber bilister være forsiktige, og kjøre etter forholdene, sier han.

Det vil være mannskaper som vil være ute for tiltak, som å brøyte og å strø veiene.

HEMSEDALSFJELLET: Nybrøytet og fortsatt lite snø på Rv 52 over Hemsedalsfjellet fredag morgen. Foto: Statens vegvesens veikamera

– De største veiene vil bli prioritert. Deretter vil vi ta mindre sideveier, sier Røsaker.

Nedbøren vil komme jevnt over hele Sørlandet.

– Det vil være litt slapsete, sier han om føret.

Ifølge Meteorologisk institutt vil det passere nedbør over Sørlandet torsdag kveld og natt til fredag.

– Det gir seg i natt, før det kommer en ny omgang fredag kveld, og særlig første del av lørdag, sier vakthavende meteorolog Geir Otto Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

Nedbøren vil komme som regn og sludd langs kysten, og snø i innlandet, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder