GOOGLE KAN SPORE OSS: Enten hvilken etasje vi er i, hvordan vi beveger oss, hvor vi går. Google kan, når vi har med oss mobilen, spore oss. Foto: STEPHEN LAM / X02789

Forbrukerrådet klager Google inn for Datatilsynet

Forbrukerrådet mener Google manipulerer brukerne til kontinuerlig overvåkning og klager selskapet inn for Datatilsynet for brudd på personvernlovgivningen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentagende masing, hevder Forbrukerrådet, som tirsdag kom med en rapport om saken.

Ifølge rapporten sporer Google brukerne sine gjennom innstillingene «Posisjonslogg» og «Nett- og app-aktivitet», som er en del av alle Google-kontoer. Sporingen er spesielt vanskelig å unngå for alle med Android-telefoner, slik som Samsung og Huawei, fremholder Forbrukerrådet.

les også

Må stanse reklamen: Kan få bot på 40.000 kroner i uken

Flere teknikker

Ifølge Forbrukerrådet bruker Google flere teknikker for å få forbrukerne til å godta sporing. Det dreier seg blant annet om manipulerende klikkoppsett, skjulte standardinnstillinger, misvisende og ubalansert informasjon, masing og sammenkoblede tjenester og mangel på graderte valg.

– Google behandler enorme mengder lokasjonsopplysninger, som etter vår mening har blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet.

Når vi har med oss mobilen, kan Google spore hvor vi går, hvilken etasje vi befinner oss i og hvordan vi beveger oss. Disse opplysningene kan settes sammen med for eksempel hva vi søker etter og hvilke nettsider vi besøker.

– Basert på funnene i rapporten «Every step you take» vil Forbrukerrådet og syv andre europeiske forbrukerorganisasjoner nå klage inn Google for brudd på den europeiske personvernlovgivningen, sier Moen.

les også

Personopplysninger til 35 000 bergensere kan være på avveie

– Lese nøye

Google har fått se hele rapporten, og pressesjef i Google Norge, Helle Skjervold, sier følgende til NRK i en uttalelse:

– Posisjonsloggen er som utgangspunkt skrudd av, og du kan selv redigere, slette eller sette den på pause når som helst. Dersom du velger å skru den på, vil den bidra til å forbedre tjenester slik som trafikkinformasjon på pendlerruten din. Setter du den på pause, gjør vi det klart at vi fortsatt kan innhente og benytte lokasjonsdata for å forbedre Google-opplevelsen din, basert på dine spesifikke telefon- og appinnstillinger.

– Vi gir deg også mulighet til å kontrollere lokasjonsdataen din på andre måter – inkludert en Google-setting kalt Nett- og appaktivitet og på din enhet. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre våre innstillinger, og vi vil lese denne rapporten nøye for å se om det er ting vi kan endre på, legger hun til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder