HAVARIET: Den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Forsvaret: – Tar tre uker å heve fregatten Helge Ingstad

Den havarerte fregatten Helge Ingstad vil ikke være hevet og fraktet til marinebasen Haakonsvern før i uke 49, ifølge Forsvaret.

NTB

I en pressemelding onsdag presiseres det at fremdriften er avhengig av mange faktorer, blant annet sikkerheten til personell, værforhold, stabiliteten til skipet og miljøhensyn.

Fregatten ligger nesten under vann etter at flere stålvaiere røk tirsdag morgen.

– Planen er å heise fartøyet gradvis opp og overføre det til en nedsenkbar lekter. Lekteren blir deretter slept til Haakonsvern for at fartøyet kan gjennomgås for å ta ut utstyr og foreta vurdering av skadeomfang, opplyser Forsvaret.

les også

Fregatt-ulykken: Heftig vær truer berging

Det er Trondheim-selskapet BOA Management AS som har fått oppdraget å løfte havariet. De vil samarbeide med flere underleverandører med spesialkompetanse innen fagområdet.

Fordi skipet ikke ligger naturlig stabilt på grunn av bunnforholdene er det ifølge Forsvaret fremdeles en risiko for at fregatten kan skli ut på enda dypere vann, og det jobbes kontinuerlig med å sikre at fartøyet blir liggende stabilt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder