HEVDER RUSSERNE BLE AVLYTTET: Norge og USA, skal ha avlyttet Russlands marine, ifølge lekkede dokumenter som Klassekampen omtaler. Foto: Illustrasjonsfoto: Ivar Ekseth / NTB scanpix

Klassekampen: Norge og USA avlyttet Russlands marine

Norsk og amerikansk etterretning har i flere år avlyttet den russiske marinens kommunikasjonssystemer, skriver Klassekampen og viser til lekkede dokumenter.

innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Klassekampen omtaler saken i sin lørdagsutgave og viser til hemmeligstemplede dokumenter som det amerikanske nettmagasinet The Intercept publiserte fredag.

De åtte dokumentene beskriver ifølge avisen et stadig tettere samarbeid mellom Norges militære etterretning og den amerikanske etterretningstjenesten NSA de siste tiårene.

Ett av dokumentene, datert 22. september 2005, beskriver hvordan E-tjenesten og NSA jobbet. Etterretningstjenestene «forsøker å finne ny etterretning fra nye systemer på russiske marineskip og ubåter», heter det i dokumentet. Systemene det var snakk om, er «brukt til å kommunisere med det russiske hovedkvarterer eller med luftbårne kommandostasjoner».

Det beskrives også at en arbeidsgruppe jobbet med teknisk spionasje mot det russiske beredskapsdepartementet.

Av lekkasjene framgår det at NSA anser den norske E-tjenesten som en av sine to viktigste utenlandske partnere innenfor teknisk signaletterretning.

Forsvarsdepartementet skriver følgende i en epost til Klassekampen: «Vi kommenterer ikke lekkede dokumenter».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder