VONDE MINNER: Tarjei Olsen Bech er varaordfører i Finnmark. Han ble skutt i beinet av terroristen på Utøya i 2011, og fikk rippet opp i såre minner da han ble hetset på epost og i sosiale medier nylig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Finnmark-nei til sammenslåing: Grov hets mot Ap-topper som sa ja til Troms/Finnmark-avtale

Både fylkesordføreren og varaordføreren i Finnmark er hetset på det groveste etter at de undertegnet sammenslåings-avtalen med Troms. Men lørdag sier Finnmark uansett nei til storfylket som er vedtatt av Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da kommer Finnmark Arbeiderparti på årsmøtet i Kirkenes til å si et soleklart nei til den såkalte Gardermoen-avtalen om sammenslåing av de to fylkeskommunene.

Så mange årsmøter i kommunepartiene har sagt nei de siste dagene, at utfallet av fylkesårsmøtet er gitt på forhånd.

I praksis er Ap så store i fylkestinget at det er duket for et sikkert flertall også når Finnmarks øverste organ behandler avtalen 14. mars.

les også

Sterk nei-vind til Troms og Finnmark-avtalen

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) sa ja til avtalen om sammenslåing sammen med fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) på Gardermoen i februar.

HETSET: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark synes de siste ukene har vært hennes vanskeligste som politiker. Foto: Terje Mortensen

Både Vassvik og Bech har fått grove meldinger både på epost og sosiale medier etter at de støttet sammenlåings-avtalen som tidligere statsråd Knut Storberget meklet frem sammen med Troms.

Bech, som ble skutt i beinet av terroristen Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli i 2011, fikk en epost fra en anonym person i forrige uke.

les også

Helga Pedersen: Finnmark må si nei til avtalen med Troms

Den anonyme personen avsluttet eposten med at «det hadde vært best for alle parter om Bech ikke overlevde Utøya og at det var synd at Breivik ikke greide å sikte bedre.»

Bech, som tidligere var aktiv i AUF, reagerte kraftig.

HARDT SKADET: Tarjei Jensen Bech ble skutt i det ene beinet på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Han måtte igjennom et 20-tall operasjoner etterpå. Her er han fotografert på operataket i Oslo i september 2011. Foto: Jørgen Braastad, VG

les også

Troms og Finnmark enige om sammenslåingsavtale

– For det første ble jeg skremt og ble redd og greide ikke jobbe mer. For det andre førte det til at jeg følte igjen den frykten og panikken jeg følte på Utøya 22. juli, og det rippet igjen opp masse greier. Dette er sårt for meg, kroppen min havnet i en alarmberedskap, beskriver Bech overfor VG.

Nå vurderer han å politianmelde epostmeldingen, noe han er oppfordret til av politiet.

– Når jeg tidligere har fått sjikanerende og grov hets, har jeg greid å overse det. Men denne gangen ble det for mye. Jeg vurderer å politianmelde, men dette er såre minner for meg. Jeg vet ikke helt hva en politianmeldelse kan føre til, sier han til VG.

Kort tid etter at han fikk e-posten, spurte han seg selv hva som egentlig var vitsen med å drive politikk egentlig var.

– Misforstå meg rett, jeg elsker jobben min, men akkurat da og lenge føltes alt som et stort svart hull og egentlig helt meningsløst, skriver Bech på Facebook-siden sin.

les også

Delt styre i Finnmark Ap sier betinget ja til fylkesavtalen

Han kommer på tross av hetsen og det ventelig overveldende flertallet for et nei til sammenslåing lørdag, til å si ja til sammenslåings-avtalen.

– Jeg vil nok stå på et ja til avtalen, sier Tarjei Jensen Bech, som mener et nei kan virke mot sin hensikt og gi regjeringen større fullmakter til å styre sammenslåingen fremover.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik landet også på et ja til den fremforhandlede avtalen med Troms om en sammenslåing og fordeling av funksjoner i et fremtidig fylke mellom Tromsø og Finnmark.

I likhet med Bech har det fått ført til ubehagelige meldinger i sosiale medier og i epostkassen hennes.

– Jeg er blitt kalt Judas-kjerring, quisling og nyttig idiot. Det er bra med engasjement, men trasig når det gir seg utslag i hets og ukvemsord, sier Vassvik til VG.

Hun sier hun også har fått mange sympatierklæringer etter at hun gikk med på sammenslåings-avtalen med Troms.

– Jeg skjønte jo da at dette ikke ville klinge godt i mange finnmarkinger sine ører. Men at det skulle bli så voldsomme reaksjoner, hadde jeg ikke sett for meg. Slike hets-meldinger er lavmål, sier Vassvik som beskriver de siste ukene som de tyngste hun har opplevd som politiker.

les også

Regjeringen må ta ansvar for fylkesfarsen

– Vil du stemme ja til avtalen om sammenslåing selv om det ligger an til et overveldende nei?

– Hvis jeg ligger an til å bli en av ytterst få som stemmer ja, så har ikke det noen hensikt. Jeg skal ikke kjempe for noe som ingen vil ha, svarer Vassvik.

PS

Finnmark Ap er også på god vei til å si nei til den planlagte sammenslåingen med Troms Arbeiderparti. Kristina Hansen, som er innstilt som ny lederr i Finnmark Ap, vil i første omgang sette en sammenslåing av fylkeslagene på vent. - Det vil nok være lurest å vente med dette slik situasjonen er nå, sier Hansen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder