VIL SKROTE AVTALE: Lo-leder Hans Christian Gabrielsen har reist til Nord-Norge for å snakke med piloter i luftambulansen om hvordan de oppfatter situasjonen. Her sammen med Yngve Carlsen, leder i Nord Flygerforbund. Foto: Frode Hansen

LO-lederen om ambulansefly-krisen: – Vi må sette ned foten og stoppe

TROMSØ (VG) LO-leder Hans Christian Gabrielsen krever at kontrakten med den nye luftambulanse-operatøren Babcock skrotes, og at anbudsrunden lyses ut på nytt.

Artikkelen er over ett år gammel

LO-leder Hans Christian Gabrielsen og leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, er i Tromsø for å møte piloter i luftambulansen for å høre hvordan de opplever situasjonen.

– Det er en jævlig alvorlig situasjon. Liv og helse blir satt til side for å spare penger i en helt håpløs anbudsprosess. Det at vi nå har iverksatt nasjonal kriseplan sier noe om hvor håpløs denne prosessen er, sier Gabrielsen.

– Vi må sette ned foten og stoppe. Rykke tilbake til start og få dette på skinner igjen. At helseministeren fremdeles ikke har tatt grep, synes jeg er hårreisende.

VG-leder: Flyambulansekaos i nord

– Sp, SV og AP vil skrote hele anbudsprosessen og starte på nytt, støtter dere det?

les også

Ap, Sp, SV og Rødt: Krever at luftambulanse-kontrakten brytes

– Det støtter vi, sier Gabrielsen.

– Dette er en varslet krise, som LO sa fra om i september i fjor. Alt vi ser nå er et resultat av politikerne ikke har lyttet. De setter livet og helsen til den nordnorske befolkningen i fare. Det er hårreisende.

Carlsen forteller at mange av pilotene har det vanskelig. Flere befinner seg i en lojalitetskrise.

Tidligere på dagen tirsdag har Ap, Sp, SV og Rødt gått ut sammen om å kreve at den nye operatøren Babcock likevel ikke vil få starte ambulanseflytninger i Norge fra sommeren 2019.

Dermed er det opp til KrF å avgjøre om regjeringen får et reelt pålegg fra et flertall i Stortinget om å kaste ut Babcock fra kontrakten de ble tildelt i juni 2017.

LES OGSÅ: Styrelederen i Helse Nord RHF er inhabil i luftambulansekrisen – får kritikk

les også

Luftambulansekrisen: Kvinne måtte føde hos fastlegen

– De risikerer å stå uten jobb neste sommer. Det er viktig for oss å støtte våre medlemmer, samtidig som vi støtter forslaget om å rykke tilbake til start. Start anbudsprosessen på nytt, sier Carlsen.

Gerhardsen sier luftambulanse er en sentral del av helsetjenesten som ikke bør utsettes for spekulasjoner, hvor pris settes foran kvalitet.

les også

Luftambulansekrisen: Tilbød piloter 40.000 kroner for å ha null sykefravær

– Det er åpenbart at man har vektet pris for å spare penger. Men i dette spørsmålet er kvalitet ekstremt viktig. Vi snakker om noen av de mest krevende flyforholdene i verden.

Carlsen kaller kompetansen pilotene som jobber i Nord-Norge i dag sitter med for unik.

– Den finnes ikke noe annet sted i verden. Det er spesialkompetanse, bygd opp over 25 år, sier Carlsen.

– Anbudet forutsatte at 80 prosent av disse pilotene skulle bli med videre. Vi satt to måneder ved forhandlingsbordet med den nye operatøren for å få i stand dette. Pilotene sa seg villig til å gå ned 25 prosent i lønn og vesentlig mer i pensjon. Forbundet var enig om en avtale, men så forkastet Babcock den. Det er grunnen til denne krisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder