Etterlyst svensk mann siktet for drap og ran

Politiet jakter en 20 år gammel svensk mann etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) i Oslo.

Artikkelen er over ett år gammel

Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politiet sier det stadig er utvikling i saken.

– Per nå er ingen pågrepet i saken, men vi kan si at vi nå søker en konkret person. Personen vi etterlyste på fredag er identifisert og siktet for drap og ran, sier Metlid under en pressekonferanse søndag.

Den siktede er en svensk statsborger fra Uppsala i Sverige. Politiet har etterlyst mannen internasjonalt.

Politiinspektøren opplyser at den siktede har en historikk og er kjent i Sverige fra før, men hun vil ikke gå inn på hva slags historikk det er snakk om.

Metlid sier politiet har grunn til å tro at mannen har forlatt Norge og at han dro tilbake til Sverige mandag.

– Vi tar selvfølgelig høyde for at han har forlatt Sverige og befinner seg et annet sted, sier hun.

Hun forteller at det pågår en rekke etterforskningsskritt hele tiden og at politiet sitter med flere opplysninger om drapstidspunktet, men at hun ikke kan gå ut med flere detaljer nå.

– Teorien om at drap- og ransofrene er tilfeldige ofre er styrket, sier hun til VG.

ETTERLYST: Fredag gikk politiet i Oslo ut med bildet av en mann de setter i sammenheng med drapet på Majorstuen. Foto: POLITIET

Etterlyst via Interpol

Politiet bekrefter ved 10-tiden søndag at de har identifisert mannen som er etterlyst for Majorstuen-drapet mandag. VG fikk søndag morgen opplyst av svensk politi at det skulle dreie seg om en svensk statsborger.

– Jeg kan bekrefte at en svensk statsborger er etterlyst via Interpol i forbindelse med drapet på Majorstuen. Politiet jobber med saken, men vi kan ikke gi noen ytterligere detaljer i fare for å avsløre våre operative metoder, sier Kristian Ljungberg ved nasjonalt mediesenter for svensk politi til VG.

Det var Aftonbladet som først skrev at mannen hadde blitt etterlyst internt i politiet fredag.

Fotballmiljøet i sorg: – Husker det gode smilet

Siden mandag ved 12-tiden har det foregått en klappjakt på hvem som sto bak drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24). Han ble funnet knivdrept i en leilighet på Majorstuen. Oslo-politiet gikk før helgen ut med et bilde av en mann de setter i sammenheng med drapet og et knivran i samme område like før.

VG har tidligere snakket med en mann som ved 05.30-tiden mandag morgen ble vekket av en person som ringte på døren i Gamlebyen i Oslo. Vitnet mener at dette var den etterlyste mannen, og at han snakket svensk.

– Han sto der og så forfjamset ut. Så spurte han om et glass vann. Han snakket svensk og var høflig, fortalte vitnet til VG.

Les også: Kioskansatt så den etterlyste på Skøyen stasjon

Hjemmeran med kniv

Mannen Aftonbladet skriver at politiet nå jakter er tidligere straffedømt i Sverige. VG har fått tilgang på en dom fra oktober i fjor, der mannen ble dømt til ett år og seks måneders fengsel for ran. I tillegg ble han dømt til å betale de fem fornærmede til sammen nesten 70.000 kroner i erstatning.

Ifølge dommen tok han seg inn i en bolig i en by i Sverige gjennom et ulåst vindu en augustmorgen i fjor, og truet de tre fornærmede som var hjemme med kniv. Han gjennomsøkte samtlige soverom i boligen, og stjal verdisaker som smykker, høretelefoner, kontanter, og klokken.

Ingen personer ble skadet, men retten påpeker at de tre som var hjemme opplevde det som en skremmende opplevelse.

Han har «vist hensynsløshet og råhet gjennom å ta seg inn i boligen gjennom det åpne vinduet på et tidspunkt når de fornærmede sov, og gjerningen har innebåret et alvorlig angrep på deres trygghet», står det skrevet i dommen.

Retten mente imidlertid at det ikke var nok til å dømme ham for grovt ran, som han var tiltalt for. Selv nektet han for ranet, og hevdet i retten at han hadde fått tyvgodset fra en som skyldte ham penger.

Han er også straffedømt tidligere. I mai 2015 ble han dømt til ungdomsstraff for tyveri, ran og narkotikalovbrudd.

Et år i forveien ble han dømt for å ha kneet en jevnaldrende gutt i magen i forbindelse med bråk på skolen. Han ble også dømt for bruk av cannabis, og i dommen ble det trukket frem at han i perioder har hatt et omfattende misbruk av det narkotiske stoffet.

DREPT: Det var 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto som ble funnet knivdrept hjemme i kollektivet han bodde i på Majorstuen mandag denne uken. Foto: PRIVAT

ÅSTED: Krimteknikere saumfarte innsiden og utsiden av bygården på Majorstua der 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto ble funnet knivdrept mandag denne uken. Foto: Tore Kristiansen, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder