Politiet om manglende livsbevis: Naturlig å betvile at hun fortsatt er i live

SKI (VG) Politiet åpner for første gang opp for at Anne-Elisabeth Hagen (69) ikke lenger er i live.

 • Morten S. Hopperstad
 • Gordon Andersen
 • Bjørnar Tommelstad
 • Marianne Vikås
 • Tore Kristiansen (foto)
 • Torstein Bøe (Foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Det sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Det er naturlig for politiet å stille spørsmål og betvile om hun fortsatt er i live, sier Brøske.

Politiinspektøren redegjorde deretter for bakgrunnen for hvorfor politiet nå stiller spørsmål ved om den savnede 69-åringens liv:

** Det har ikke vært noen former for livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen siden hun forsvant 31. oktober i fjor.

** Det har ikke vært livstegn fra 69-åringen etter forrige pressekonferanse 11. februar, da de antatte kidnapperne åpnet opp for å gi livstegn - samt skisserte en en måte dette kunne gjennomføres på.

** Det har ikke vært kontakt med motparten siden slutten av januar, altså for fire uker siden.

– Mangel på livsbevis bekymrer politiet, både med tanke på tiden som er gått og på bakgrunnen av at kommunikasjonen er flyttet over på en digital plattform som er bedre egnet for livsbevis, sier Brøske.

Utelukker ikke at noe har gått galt

Politiet opplyser på pressekonferansen at mangelen på livstegn kan være et bevisst valg fra de antatte kidnapperne.

– Man kan heller ikke utelukke at noe gikk galt under eller etter den antatte bortføringen, sier Brøske.

Etterforskningslederen sier at man også må ta høyde for at motparten ikke har motatt politiets budskap 11. februar, men at de vurderer det som lite sannsynlig.

– Likevel kan vi ikke utelukke at vi fortsatt kan motta livsbevis, og vi kan ikke utelukke ny kontakt fremover. Vi oppfordrer nok en gang om å gi bevis på at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live.

BEKYMRET: Politiinspektør Tommy Brøske leder etterforskningen av forsvinningssaken. Han opplyser på en pressekonferanse at politiet nå betviler at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live, fire måneder etter at hun forsvant. Foto: TORE KRISTIANSEN

Politiets hovedhypotese er fortsatt at Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt hjem, men det er fortsatt uklart for etterforskerne om hva som faktisk har skjedd med henne.

– Samlet sett finner politiet ikke grunn til å endre hovedhypotesen. Vi vurderer at det fortsatt er en overvekt av faktorer som indikerer bortføring. På bakgrunn av dokumentet, spor fra adressen, to fortsatt uidentifiserte ved Futurum om morgenen 31. oktober og det har også vært begrenset kommunikasjon med motpart i etterkant av 31. oktober.

Få spor å jobbe med

VG har tidligere meldt at politiet fremdeles venter på svar fra DNA-analyser i saken.

– Det er gjort åstedsundersøkelser innendørs og utendørs, og sikret sporprøver som er sendt til analyse i flere etapper. De fleste er besvart. Slik saken står nå, og på bakgrunn av svar så langt er det imidlertid få spor å jobbe videre med, sier Brøske.

Han vil ikke si noe om antall sporprøver eller gå inn på detaljer knyttet til disse.

I slutten av januar gjennomførte dykkere fra Oslo brannvesen søk i Langvannet, som ligger rett nedenfor ekteparets bolig. Politiet gjorde flere funn i vannet, men frem til nå har det vært uklart om disse funnene kunne kobles til forsvinningen.

Politiet opplyser torsdag at dykkerne fant en mobiltelefon og et bilskilt under søkene, men at krimtekniske undersøkelser av disse gjenstandene viste at de ikke kunne knyttes til forsvinningen.

Budskapene:

De antatte kidnapperne har siden forsvinningen sendt minst tre budskap til familien, deriblant gjennom en type kryptovaluta hvor familien har hatt muligheten til å svare tilbake ved å betale mindre pengebeløp.

31. oktober i fjor: Milliardæren Tom Hagen (68) kom hjem til et tomt hus på Fjellhamar. På et av badene fant han slepespor, som tyder på at Anne-Elisabeth Hagen ble slept langs gulvet.

I tillegg lå det første budskapet fra de antatte kidnapperne i boligen, med blant annet krav om ni millioner euro i løsepenger.

Perioden før jul: Førjulstiden var en intens og kritisk fase for politiet. Ifølge VGs opplysninger, skal det har vært kommunikasjon med den antatte motparten i denne perioden, men innholdet i dialogen er foreløpig ukjent.

TOK BESLAG: I slutten av januar gjennomførte politiet søk i Langvannet, rett nedenfor Foto: GISLE ODDSTAD

16. januar: Nøyaktig én uke etter at forsvinningssaken ble offentlig kjent, mottok Hagen-familien et nytt budskap fra de antatte kidnapperne. Dette budskapet opplevde familien som et tydelig tegn på at 69-åringen var i live og at det var en mulighet for å få henne tilbake.

Kort tid senere holdt bistandsadvokat Svein Holden en pressekonferanse hvor han oppfordret motparten til å bytte til en annen digital plattform som er bedre egnet for kommunikasjon.

24. januar-1. februar: I løpet av disse vinterdagene mottok både politiet og bistandsadvokaten et nytt budskap fra de påståtte kidnapperne.

Oppfordringen om å bytte plattform var blitt hørt, og nå skisserte også motparten en mulig måte å gi livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen.

Mer om

 1. Lørenskog-forsvinningen

Flere artikler

 1. Lørenskog-forsvinningen: – Familien er bekymret

 2. Lørenskog-forsvinningen: Fikk nytt budskap på ny plattform

 3. Undersøker om noe annet enn løsepenger er motivet

 4. Politiet om mulige kidnappere: «Betydelig voldskapasitet»

 5. Lørenskog-forsvinningen: Politiet er ingen part i forhandlingene

Fra andre aviser

 1. Politiet: Kan ikke si om det har vært ny kontakt med Hagens kidnappere

  Fædrelandsvennen
 2. Hagen-familiens advokat: Motparten har skissert livsbevis

  Aftenposten
 3. Politiet kan fortsatt ikke si om det har vært ny kontakt med motparten i Hagen-bortføringen

  Aftenposten
 4. Forsvinningssaken: Ingen livsbevis eller ny kontakt med de angivelige kidnapperne

  Aftenposten
 5. Politiet: Vi anbefalte familien å gå ut med informasjon om ny kontakt

  Aftenposten
 6. Politiet kaller inn til ny pressekonferanse i forsvinningssaken: Fire måneder siden Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder