Kronprinsen rørt til tårer

INNENRIKS

RIKSHOSPITALET (VG Nett) - Hun er det fineste pikebarnet i hele verden, sier kronprins Haakon om den nyfødte prinsessen,

Publisert: Oppdatert: 21.01.04 17:46

Mot slutten av den hektiske pressekonferansen kom det frem at Mette-Marit og den nyfødte prinsessen allerede har reist fra sykehuset og tilbake til Skaugum.
- Jeg skal reise etter nå, sier kronprins Haakon. Før han forsvant ut døren forsøkte Kronprinsen å sette ord på det han har opplevd.

- Jeg er trøtt. Har ikke sovet siden i natt. Det ligger dypt i oss det å føde barn. Det er en urprosess. Det var sterkt å være med på, men å knuse stein har jeg ikke tenkt så mye på, sier Kronprinsen med en klar referanse til svoger Ari Behn.

Kronprinsen ble bedt om å beskrive hvordan det er å være far.

- Jeg har vært så heldig å få Marius inn i livet, så jeg har blitt vant med å forholde meg til barn. Men selvsagt er det helt spesielt å få et eget barn. Det hadde vært fantastisk uansett kjønn, men det er kjempefint at det ble en jente.

Selve fødselen beskriver han som oppslukende.

- Jeg var oppslukt av øyeblikket. Det var mer følelser enn tanker mens det sto på, forklarer han.

Marius informert tidlig

Kronprinsen hadde ennå ikke snakket med alle de nybakte besteforeldrene da han møtte pressen på sykehuset. Men Marius ble tidlig informert om at han var blitt storebror.

- Vi informerte Marius selv, forsikret Haakon og la til: - Han ble glad, han!

Kronprinsen fortalte at han vil sette av mye tid til familien i ukene fremover.

- Jeg vil kun ta meg av det nødvendigste, sa han.

På spørsmål om Mette-Marit benyttet seg av alternative metoder for å lette fødselen, svarte Kronprinsen at han og Kronprinsessen har bestemt seg for ikke å gå i detaljer om hvordan selve fødselen forløp.

Korrigerte
Det har vært spennende timer på Rikshospitalet etter at kronprinsesse Mette-Marit klokken 09.14 fødte en datter. Slottet sendte ut en kort melding om at alt sto bra til med mor og barn, men orienterte ikke om vekt og lengde på det lille pikebarnet.

Det overlot de til den stolte far.

Han kunne også korrigere meldingen om at prinsessen ble født klokken 09.14.

- Jeg ga feil beskjed. Det korrekte er 09.13, sier Kronprinsen.

Kronprins Haakon kjørte
Kronprinsen valgte å nyte de første timene etter fødselen sammen med barnet og kronprinsesse Mette-Marit før han trommet sammen til pressekonferanse klokken 13.45, nesten ti timer etter at kronprinsparet kom til Rikshospitalet.

Kronprinsesse Mette-Marit var delvis liggendei baksetet da kronprins Haakon kjørte henne til Rikshospitalet ved 04-tiden natt til onsdag.

Prinsessen deler fødselsdag med den siste svensknorske kongen, kong Oscar II og ifølge astrolog Henning Hai Lee Yang hun er født i geitas hale.

Navnet hemmelig

Navnet til den lille prinsessen vil bli offentliggjort i ekstraordinært statsråd torsdag formiddag, men ifølge den norske dronninghistorien er Sofie et hett navn. I nyere historie skiller Ragnhild seg ut.

Hun er arving til den norske tronen og skal etter planen bli dronning en gang i fremtiden. Hun er den første noensinne som fødes til tronen i Norge og blir den første regjerende kvinne siden dronning Margrethe døde i 1412.

Her kan du lese mer om