Krever bordbønn-stopp

FREDRIKSTAD (VG) Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) krever at lærere som synger bordbønn med skolebarna, slutter med det umiddelbart.

  • Trond Viken

NEI: Kunnskapsministeren ønsker ikke at bordbønn skal skje i regi av en offentlig skole. Foto: Jan Petter Lynau

Kunnskapsministeren er krystallklar på at bordbønn ikke skal skje i regi av en offentlig skole.

- Norsk skole skal ikke være forkynnende. Den skal være inkluderende. Bordbønn er ikke i tråd med hvordan norsk skole skal være, konstaterer Djupedal.

Han ber skoleledere ta ansvar og sørge for at religiøs synging for maten opphører umiddelbart.

- Jeg vil gjerne være veldig klar på at skolene må ta til seg dette. Hele grunntanken er at skoledagen ikke skal ha slike forkynnende innslag, sier statsråden.

Ringerunde

Dermed kan siste skoledager være talte for den danske «bordbønn-slageren» «O du som metter liten fugl, velsign vor mat o Gud. Amen».

En ringerunde VG har gjort til mange skoler rundt i landet, viser at det fortsatt er ganske utbredt å synge religiøse sanger før spisepausen.

Over halvparten av de tilfeldige skolene VG kontaktet, oppgir at lærere der synger med elevene i forbindelse med spisepausen.

«O du som metter liten fugl» er mest utbredt, men mange skoler har også skiftet ut versene med ikke-religiøse tekster.

Det er Utdanningsdirektoratet som håndhever opplæringsloven. Der er også religiøse sanger til skolematen fy-stemplet.

Læreplanen

- Det er ikke ønskelig med bordbønn i skolen. Dersom en klasse likevel velger å synge religiøse bordvers, må det være etter avtale med foreldrene. Dersom foreldrene ikke ønsker at deres barn skal delta, må eleven få et tilpasset opplegg innenfor læreplanen, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Strømmen i Utdanningsdirektoratet.

Hun legger til at slike forkynnende elementer kan virke ekskluderende for elever med en annen religiøs tilhørighet.

Det er opplæringslovens bestemmelser om at skolen skal være inkluderende og samlende, som bordbønn og salmesang kolliderer med, ifølge kunnskapsministeren.

Bordvers som «O du som metter liten fugl», kan få ikke-kristne til å føle seg utenfor, og da brytes grunnprinsippet om en inkluderende skole.

Bordbønn-stoppen vil også ramme de aller fleste SFO-ordningene, så lenge de er en del av den offentlige skolen. Privatskoler er omfattet av friskoleloven. Det betyr for eksempel at kristne privatskoler fortsatt kan be bordbønn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder