SKIT-ELV: Slik så kloakk-lekkasjen ut da kommunen ble varslet om den torsdag i forrige uke.
SKIT-ELV: Slik så kloakk-lekkasjen ut da kommunen ble varslet om den torsdag i forrige uke. Foto: Privat

Snakk om drittjobb!

INNENRIKS

TROMSDALEN (iTROMSØ) Utbygger fjernet brakkerigg, men glemte å tette et rør. Da fløt kloakk rett ut i boligstrøket.

  • Ronald Johansen
  • Lars A. J. Giske / iTromsø
Publisert: Oppdatert: 26.02.18 07:25

For en uke siden fikk beboerne i Storbakkveien på Gammelgård i Tromsdalen seg en illeluktende overraskelse. Ved Fløifjell borettslag rant nemlig urenset kloakk ut av et rør på nedsiden av veien, og spredte seg ut i terrenget - blant annet mot en lekeplass.

Kommunen ble raskt koblet på og det ble utstedt et hastepålegg om utbedring til Peab Bjørn Bygg AS, som er utbygger av borettslaget og fremdeles står ansvarlig for vann- og avløpsanleggene i området.

– Jeg har ennå ikke fått tilsynsrapporten, men lekkasjen skal stamme fra et rør på tomten til Peab Bjørn Bygg, som har bygget blokker i området. Røret det dreier seg var koblet til en brakkerigg, og det ble ikke tettet da riggen ble fjernet, forteller saksbehandler i Vann og avløp, Eirik Dalsbø Lohne, til iTromsø.

Gikk tett

Da selskapet mottok pålegget fra kommunen, ble utbedringsarbeid igangsatt umiddelbart.

– De har jobbet med å sanere området i en uke nå. De har vært utrolig aktive og har tatt ansvar for situasjonen, sier Lohne.

Tilsynsansvarlig Erik Somby Iversen i Vann og avløp var senest på befaring i området torsdag formiddag.

– Det viser seg at avløpssystemet har gått tett nedstrøms. Det har ført til at kummen har fyltes opp og at kloakk dermed har lekket ut det åpne røret, forklarer han.

Måtte tines opp

Opplysningene bekreftes av administrerende direktør i selskapet, Gro Skaar Knutsen.

– En brakkerigg koblet til en kum oppe i Storbakkveien har blitt fjernet uten at vi blindet tilkoblingen. Da det offentlige systemet gikk tett, kom kloakken derfor ut gjennom vårt avløpsrør. Siden det skjedde akkurat der, besluttet vi å ta opprydningen på vår kappe, sier hun.

Ifølge Knutsen har saneringsarbeidet i området vært utfordrende.

– Det har vært frost i lang tid, og det har ført til at vi har vært nødt til å tine opp hele området for å få sugd opp kloakken. Vi har nå fått fjernet det verste, sier hun.

Opprydningsarbeidet skal etter planen avsluttes i løpet av torsdag.

– Så vil vi ta resten så snart været tillater det, avslutter hun.