Norge øker presset på Liechtenstein

Norge og Island truer med å bryte EFTA-solidariteten med Liechtenstein og vil signere EØS-avtalen til uken.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Norge og Island øker dermed presset på EFTA-partner Liechtenstein, som har blokkert utvidelsen av EØS-avtalen i snart tre uker.

Søndag møtte utenriksminister Jan Petersen (H) kolleger fra Island, Tsjekkia og Slovakia - men ikke fra Liechtenstein - i Praha. Etter møtet erklærte Petersen at "Island og Norge tar sikte på å undertegne EØS-avtalen førstkommende uke og håper Liechtenstein er rede til samtidig å undertegne avtalen."

Da Liechtenstein overraskende la ned veto mot EØS-avtalen i Luxembourg 14. oktober, droppet også Norge og Island å signere i solidaritet med miniputtstaten.

Petersen ønsket søndag ikke å kommentere saken ytterligere, men UD-kilder sier at pressemeldingen uttrykker håp om at det vil komme en rask løsning mellom de tre landene.

Skuffet over Tsjekkia

Liechtensteins utenriksminister Ernst Walch var imidlertid ikke orientert om pressemeldingen fra norsk UD da NTB snakket med ham søndag kveld.

-Jeg er skuffet over at Tsjekkia ikke har beveget seg i dette spørsmålet, til tross for intensiv innsats fra mine EFTA-partnere. Jeg er ikke skuffet over Norge og Island, fastholdt han.

-Hva gjør Liechtenstein nå - vil dere signere til uken?
-Det håper jeg du har forståelse for at jeg må diskutere med regjeringen før jeg orienterer pressen, svarte han kort.

Norsk mareritt

Norges mareritt er at Liechtensteins blokkering skal forstyrre den parallelle utvidelsen av EU og EØS 1. mai neste år. Liechtenstein nektet å signere på grunn av en historisk konflikt med Tsjekkia og Slovakia, som ikke har noe med EØS-avtalen å gjøre.

Liechtenstein har tidligere forutsatt at alle EØS-land skal anerkjenne hverandre som suverene stater før de signerer EØS-avtalen. Dette er avvist av Tsjekkia og Slovakia, som ikke har diplomatiske forbindelser med Liechtenstein. Vanskelig I forrige uke sirkulerte uformelle forslag til løsning fra både Liechtenstein og Tsjekkia mellom partene. EU-kommisjonen kontaktet dessuten partene og tilbød hjelp.

Også Norge har opptrådt aktivt diplomatisk og politisk i konflikten de siste dagene. Fredag møtte statsminister Kjell Magne Bondevik sin tsjekkiske kollega i Praha. -Det er bevegelse i saken. Det bør komme en løsning i løpet av dager, kanskje uker. Men det kan ikke gå måneder, sa Bondevik fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder