Vil ha vurdert pappvin-forbud

SANDANE/OSLO (VG) Salget av pappvin går rett til værs. En svensk forsker frykter flere alkoholikere. Nå krever norske politikere tiltak.

Artikkelen er over 17 år gammel

Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende forslaget er at pappvin selger stadig bedre.

I 1997 utgjorde pappvin 15,5 prosent av vinsalget. I fjor hadde det økt til 36,1 prosent, og første halvår i år ble 39,2 prosent av polvinen båret ut i en såkalt bag-in-box.

I fjor ble det solgt mer enn tre ganger så mye pappvin som i 1997.

- Økt salg av alkohol fører til økte alkoholskader. Vi i KrF er for å redusere alkoholforbruket. Derfor må det gjøres noe for å redusere salget av pappvin, sier Magne Aarøen til VG.

Forsker

I går skrev den svenske avisen Expressen om forsker Håkan Leifman ved universitetet i Stockholm, som mener pappvin fører til økt alkoholkonsum.

Alkoholforskeren sier at pappvin på lang sikt vil føre til at det blir flere alkoholikere.

- Man vet ikke hvor mye man drikker i forhold til en flaske. Det blir lett noen ekstra glass, og vinen blir mye mer integrert i hverdagen, sier Leifman til Expressen.

Dette bekymrer KrF sterkt.

- Det denne forskeren sier må vi ta på alvor. Det er naturlig å vurdere ulike tiltak mot det økende salget av pappvin når Regjeringen i høst skal behandle tiltaksplanen mot rusmidler, sier Magne Aarøen.

Han ser for seg flere mulige tiltak for å redusere salget av pappvin.

- For det første må man vurdere om det overhodet er riktig å selge treliters vinkartonger. Man må også vurdere om prisen i dag ikke er for lav, sier KrF-politikeren til VG.

Langt på vei enig

Stortingsrepresentant Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) er langt på vei enig med sin partikollega.

- KrF er jo generelt for en restriktiv linje i forhold til salg av alkohol, men jeg må sette meg nærmere inn i hva denne svenske forskeren mener, sier hun til VG.

Hverken statsminister Kjell Magne Bondevik, olje- og energiminister Einar Steensnæs, partileder og kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland eller stortingsrepresentant Jon Lilletun ønsker å kommentere Aarøens utspill.

Mer om

  1. Vin

Flere artikler

  1. Julerush på Polets netth@ndel

  2. Kjøpte 500 000 dunker pappvin

  3. Grunnskoleloven

  4. Synes politikerne er feige

  5. Mette-Marit: Informerer om graviditet hvis aktuelt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder