FOR OG MOT: Venstre-nestlederne Ola Elvestuen (til venstre) og Terje Breivik (nummer to fra venstre) stemte henholdsvis for- og mot egne utsalgssteder for lettere narkotiske stoffer på Venstre-landsmøtet under voteringen søndag. Flertallet gikk mot narko-salg over disk.
FOR OG MOT: Venstre-nestlederne Ola Elvestuen (til venstre) og Terje Breivik (nummer to fra venstre) stemte henholdsvis for- og mot egne utsalgssteder for lettere narkotiske stoffer på Venstre-landsmøtet under voteringen søndag. Flertallet gikk mot narko-salg over disk. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Splittet venstre sa nei til egne utsalgssteder for narkotika

INNENRIKS

JESSHEIM (VG) Et knapt flertall på Venstres landsmøte vedtok søndag å avvise et forslag om at lettere narkotiske stoffer skal selges over disk.

Publisert: Oppdatert: 15.04.18 19:11

Forslaget falt igjennom med 110 mot 96 stemmer, og viser en dyp splittelse om liberaliseringen av narkotikapolitikken i det liberale regjeringspartiet.

Et av de mest omdiskuterte forslagene før Venstres landsmøte, har også vært å klassifisere rusmidler etter skadepotensiale, og regulere tilgangen på dem deretter.

Det forslaget henger sammen med det nedstemte forslaget om å vurdere egne utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensiale.

Heller ikke forslaget om klassifisering etter skadepotensiale gikk gjennom på landsmøtet: 98 medlemmer stemte for det, og 106 mot.

Grande: Et hakk for langt

Venstre-leder Trine Skei Grande er glad for at det ikke ble vedtatt å vurdere utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensiale.

– Venstre skal alltid være et hakk foran alle andre i å tenke nytt for å gjøre ruspolitikken i Norge bedre, men det synes jeg gikk litt for langt, for fort fram, sier hun.

– Jeg mener at vi har gjennomført en stor rus-reform i Jeløya-erklæringen som nå skal rulles ut. Den bør vi bruke tid på å få så god som overhode mulig, sier hun.

Samtidig gikk partiet søndag formiddag inn for at at bruk og besittelse av narkotika ikke skal være straffbare handlinger. Det er Grande svært fornøyd med.

Vil ikke straffe bruk og besittelse

– Jeg er svært stolt over å være i et parti som ikke skal jage narkomane med politi, sa Venstre-veteran og tidligere justisminister Odd Einar Dørum fra talerstolen.

Nestleder Terje Breivik fra Hordaland Venstre, advarte mot legalisering:

– Det betyr etter alle solemerker både økt bruk, økt tilgang og økt sosial aksept, sa han.

Han møtte motbør av nestlederkollega og sidemann i landsmøtesalen, Ola Elvestuen:

– Vi regulerer for å begrense skadevirkning. Med en god regulering øker du ikke antall avhengige, og antallet overdosedødsfall går ned, argumenterte Oslo-representant Elvestuen.

Vil ha slutt på razzia ved skoler

Venstre vil også at praksisen med narkorazzier på skolers områder skal opphøre.

– For meg er det et stort tillitsbrudd. Som voksne hadde vi aldri akseptert at en politihund plutselig uten forvarsel skulle raske inn på kontoret og dra over alle veskene i leting etter narkotika, sier Grande.

Hun forteller at det er noe hun alltid har ment - helt siden hun var i elevorganisasjonen selv. Hun tror imidlertid ikke det vil bli lett å få gjennomslag for saken hos Høyre og Frp.

– Men jeg tror det er viktig å sende et prinsipielt signal om at barn og unge har like stor rett til vern rundt sin arbeidsplass som voksne har til sin arbeidsplass.

Tunge rusmidler på resept

Landsmøtevedtaket om rusomsorg innebærer også at Venstre vil at tunge rusmidler blir mer tilgjengeliggjort via resept eller legebehandling.

De vil ha et program for utdeling sprøyter i fengslene, samt innføre forsøk med heroinassistert behandling i helsesektoren.

– For meg er det et stort tillitsbrudd, og jeg mener at barn og unge har like stor rett til vern rundt sin arbeidsplass som voksne ar til sin arbeidsplass, sier Grande.

Her kan du lese mer om