FIKK FLERTALL: Venstres Sveinung Rotevatn (til venstre) har vært en av de sterkeste talspersonene på landsmøtet for å åpne for eggdonasjon for enslige. Søndag sa landsmøtet ja. Til høyre: partileder Trine Skei Grande. Foto: Frank Ertesvåg, VG Foto: Frank Ertesvåg, VG

Venstre går inn for eggdonasjon for enslige

JESSHEIM (VG) Det var ikke uten motstand at flertallet i Venstre gikk inn eggdonasjon for enslige på Venstres landsmøte søndag.

  • Martha C. S. Holmes
  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

Forslaget om å tillate eggdonasjon for enslige i Norge kommer opp en knapp uke etter Høyres følelsesladede debatt og landsmøtevedtak om å tillate eggdonasjon i Norge.

Men Venstre vil gå lenger enn Høyre.

Inger Noer (V), som er lege, var en av delegatene som mente Venstre gikk for fort fram. Hun pekte på at partiet allerede har gått inn for å tillate altruistisk surrogati, og vil liberalisere bioteknologiloven på flere punkter.

- Jeg synes det er unødvendig at vi nå også skal vedta eggdonasjon for enslige, sier hun fra talerstolen på Venstre-landsmøtet søndag.

Møtte motstand

– Hvis en enslig kvinne trenger eggdonasjon, trenger hun også sæddonasjon - hun får et barn som genetisk sett ikke har noe med seg å gjøre. Da tenker jeg at man heller kunne vurdert å adoptere et barn, fortsatte Noer.

Hun får støtte av stortingsrepresentant Abid Raja:

– Liberalere skal pushe grenser hele tiden, men liberalere kan også tenke seg om, sa han fra talerstolen.

les også

Venstre-forslag: Åpner for eggdonasjon for enslige

Han mener at summen av Venstres forslag om endringer i bioteknologiloven, der partiet har gått inn for å vedta altruistisk surrogati, går for langt. Han sier man må huske på barnets perspektiv oppe i det hele

– Det er ikke gjennomtenkt, fastslår han.

I motsetning Raja, gikk Venstres Trond Åm inn for forslaget. Han mener slett ikke Venstre går for langt i liberal retning.

– Når vi tillater både egg- og sæddonasjon, er det kunstig å sette en grense for de som vil bruke begge, sier han.

Grande stemte for alle punkter

Venstre-leder Trine Skei Grande stemte med flertallet på alle spørsmålene om eggdonasjon, sier hun VG. Hun peker på at om man ikke tillater eggdonasjon, reiser mange til utlandet for å få gjennomført prosedyren.

– Da tar vi fra de barna deres rett til å kjenne sitt biologiske opphav. Jeg mener det er staten sin oppgave å sørge for at barnas rettigheter blir ivaretatt, og det er den enkelte borger som best kan bestemme hva som er moralsk riktig, sier hun.

Hun ser heller ingen grunn til at enslige ikke skal kunne få eggdonasjon, når par kan få det.

– Det er veldig vanskelig å argumentere for hvorfor et par kan få både egg og sæd mens enslige ikke kan få det.

les også

Knut Arild Hareide fortsatt taus om regjeringssamarbeid

Da KrF-leder Knut Arild Hareide holdt tale på KrFs landsstyremøte på Økern i Oslo lørdag, kom han med serk kritikk av Høyre som forrige uke sa ja til eggdonasjon. Nå har venstre gått enda lenger, ved å gå inn for å tillate det for enslige.

KrF vurderer fortsatt spørsmålet om regjeringsdeltakelse.

– Venstre må være venstre og Krf må være Krf, og hvis vi skal samarbeide må vi sette oss ned og forhandle, sier Grande, og tror ikke Venstres standspunkt om eggdonasjon vil være et hinder for et eventuelt samarbeid.

les også

Slik snudde de Høyre i kampen for eggdonasjon

– Kjærlighet er det viktigste

Åm understreker at enslige kan være gode foreldre, og at hensynet til barnet er viktig.

– Det er ingenting ut fra det vi vet i dag som tyder på at barn født av enslige eller ved hjelp av ulike fertilitetsklinikker får et dårligere liv, sa han .

– Det aller viktigste er kjærlighet. Den kjenner mange veier, men det er noe som vi som politikere bare kan legge til rette for, sier Åm.

En av partiets unge og liverale delegater, skrev om Kardemommeloven i sakens anledning:

- Landsmøte, du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill. Og for øvrig skal du få gjøre med livmora di som du vil, sa nestleder Anna Dåsnes i Oslo Unge Venstre da hun argumenterte for å tillate eggdonasjon for enslige.

Mer om

  1. Eggdonasjon
  2. Bioteknologi

Flere artikler

  1. Venstre-forslag: Åpner for eggdonasjon for enslige

  2. Høyres landsmøte sier ja til eggdonasjon

  3. Høyre er for eggdonasjon - stemmer mot det i Stortinget

  4. Tror Høyre snur og tillater eggdonasjon

  5. MDG sikrer flertall for eggdonasjon-forslag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder