FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei grande ser det som en seier at asylsøkere i integreringsmottak skal få Foto: Mikalsen, Helge

Derfor vil Venstre la asylsøkere i mottak jobbe

JESSHEIM/VG: Trine Skei Grande (V) sier en av de store diskusjonene mellom Venstre og Frp på Jeløya, var om å gi asylsøkere i lov til å jobbe.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det skal de få lov til: Asylsøkere i integreringsmottak skal få lov til å komme seg i jobb fra den 14. mai.

Overfor landsmøtet trakk Venstre-lederen frem saken som en av Venstres viktige seire som regjeringsparti. Store deler av talen hennes ble brukt på å snakke om hvordan Venstre får mer gjennomslag i regjering enn utenfor.

les også

Grande: – Å gå i regjeringsforhandlinger er det vanskeligste jeg har vært med på

Til VG sier hun at dette var et gjennomslag Venstre måtte kjempe for:

– Dette var en av de store diskusjonene på Jeløya. dette er et balansepunkt mellom Venstre og Frp, og noe vi har jobbet med lenge, sier hun.

Frp: Gikk med på venstres ønske

Partileder Siv Jensen i Frp forteller VG at arbeidstillatelse til asylsøkere i utgangspunktet ikke var noe partiet øsket seg.

– Vi hadde mange tøffe runder om integrering. Når vi fikk strammet inn innvandringspolitikken kunne Frp godta noen av Venstres ønsker. Dette var et av dem, sier hun.

Jensen understreker at det for Frp var viktig at det stilles krav til innvandrere som skal bli integrert.

– De som får plass på integreringsmottak er motiverte, og har høy sannsynlighet for å få ophold. At de samtidig bidrar til samfunnet er noe vi kunne godta.

– Totalt meningsløs regel

Trine Skei Grande kaller det en «totalt meningsløs regel» at asylsøkerne ikke skulle få lov til å jobbe.

– Dette er folk som høyst sannsynlig skal inn i det norske samfunnet. Jeg har aldri skjønt logikken i at folk ikke skal jobbe. De får et helt annet syn på hva Norge er når de må gjøre noe annet enn å sitte i ro og bare få støtte.

les også

Skei Grande: Venstre og Frp er likere enn jeg trodde

- Hvilke jobber kan denne gruppen mennesker få?

- For eksempel innen hotellbransjen er det et skrik etter folk som vil jobbe i Osloregionen. Innen renhold på hotell trenger du hverken kunne lese, skrive eller mestre norsk, sier Grande.

Uvisst hvor mange det vil gjelde

Det er foreløpig noe uvisst hvor mange asylsøkere som omfattes av den nye muligheten, men det vil gjelde de som er omfattet av et integreringsprogram, ifølge Venstres egen statstssekretær i Justisdepartementet, Sveinung Rotevatn.

I talen til landsstyret la Grande trakk Grande frem dette som en av flere saker hun mener viser at Venstre gjør regjeringen til en blågrønn regjering.

les også

Venstre: Har beklaget overfor mannen i sex-saken

– Det er en totalt meningsløs regel. Under de rødgrønne ble vi nedstemt hver gang. Nå skjer det: Etter en måneds tid i regjering.

Den nye regelen vil settes i verk fra den 14. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder