Buss veltet i Skjåk: – Jeg våknet av at jeg lettet

SKJÅK (VG) Tre personer er fraktet til Lillehammer sykehus etter en buss kjørte av veien i Skjåk i Gudbrandsdalen. Matias (25) lå og sov på bussen da ulykken skjedde.

 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Halvor Bjørntvedt
 • Marthe S. Lien
 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg våknet av at jeg er i luften og at jeg letter. Det var det eneste jeg rakk å tenke før jeg smalt inn i den andre siden av bussen, sier Matias Hagen (25), som først fortalte om ulykken til NRK.

Hagen satt i et sete på venstre side av bussen, da dobbeltdekkeren kjørte ut og veltet i Skjåk i 4-tiden tirsdag morgen. Han hadde ikke på setebeltet, og ble slengt over på høyre side av bussen da den veltet.

les også

Snøkaos på Østlandet: – La bilen stå!

– Jeg har fått meg en skikkelig smell, fått en del skrammer, og det var litt tungt å puste etterpå. Men vi fikk veldig bra tilsyn fra ambulansepersonellet som kom på stedet, og en full sjekk og oppfølging etterpå, sier Hagen til VG.

– Jeg angrer på at jeg ikke hadde på belte, helt klart, sier han.

Tre personer ble sendt til Lillehammer sykehus etter bussvelten. Én av dem er sendt til traumemottaket.

– De andre passasjerene er tatt hånd om av helsepersonell. Flere har kuttskader, og klager på kvalme, samt smerter i rygg og nakke, fortalte operasjonsleder Kjartan Waage til VG ved 06-tiden tirsdag morgen.

Like etter 07.00 meldte politiet at en tredje person er kjørt til sykehus med lettere skader.

PASSASJER: Matias Hagen (25) var ombord i bussen til Ulsteinvik da den kjørte ut og veltet like ved Skjåk kirke tidlig tirsdag morgen. Foto: Privat

Glatt og mye vind

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent, men det skal være svært glatt og mye vind på stedet. Klokken 06.26 meldte politiet om en ny buss som har kjørt av veien, 2,5 kilometer øst for forrige skadested. Det er ikke meldt om personskader her.

les også

Det blir påfyll i skiløypene på Østlandet

– Den andre bussen har sklidd av veien grunnet sterk vind og svært glatt føre. Det er snakk om en lokal rutebuss. Det skal være to eller tre passasjerer om bord og en sjåfør, men vi har ikke fått inn meldinger om at noen er skadet, sier Waage.

Den første bussen var på vei fra Oslo til Ulsteinvik da den blåste av riksvei 15, like ved Skjåk kirke. Det var 26 passasjerer og én sjåfør om bord i bussen. De to personene var begge passasjerer. Sjåføren er uskadet.

GLATT: Bussen skled 30 meter ut på et jorde før den veltet. Foto: Jørn Pettersen, VG

Passasjerene om bord er tatt med til kommunehuset i Skjåk hvor de vil bli tilsett av helsepersonell, skriver NTB. Kriseteam er også tilkalt.

– De er samlet der oppe, og venter på en annen buss i rute vestover som vil ta dem til Stryn. Derfra vil vi sørge for at de blir kjørt videre til Ulsteinvik, sier Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Nettbuss.

– Sjåføren har meldt fra til vår driftssentral at det går bra med han, men det er en voldsom hendelse å ha ansvar for, sier Lundeby.

Venter sterk vind flere steder

Vegtrafikksentralen opplyser at riksvei 15 er åpen, men vil bli stengt når bergingsarbeidet starter.

– Det er vanskelige kjøreforhold. Glatt og sterk vind. To busser har sklidd av veien og det har også falt ned et tre. Treet sperrer deler av veibanen. Entreprenøren vår er borte for å fjerne det, sier trafikkoperatør Mari Aarrestad til VG.

– Folk må bare senke farten og kjøre etter forholdene. Det er veldig viktig.

Mandagen bød på snøkaos på Østlandet, og også glatte veier i vest. Tirsdag ser det derimot ut til at det er vinden som vil dominere.

– Det har vært nordlig stiv kuling i løpet av natten, og registrert vindkast over 20 meter per sekund i fjellet generelt. Utover dagen i dag kan man fremdeles forvente at vinden kommer til å ligge på en nordlig stiv kuling utsatte steder, sier Martin Granerød, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, til VG.

På Østlandet vil det også bli nordlig frisk bris på utsatte steder i lavlandet, og i Ytre Oslofjord stiv kuling fra samme retning i løpet av ettermiddagen.

– Det lavtrykket som har gitt en del vær i løpet av det siste døgnet er i ferd med å bevege seg sørover og ut i havet. Det kommer fremdeles til å være litt spredte snøbyger, men ikke samme kjøreforhold som i går. Folk bør likevel være obs, forteller Granerød.

I vest ser det ut til å for det meste bli oppholdsvær, mens det på nord-vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge vil være noe bygeaktivitet.

Mer om

 1. Vær
 2. Trafikkulykker
 3. Skjåk

Flere artikler

 1. Såpeglatt på Østlandet – Vogntog kjørte av veien

 2. Snøkaos på Østlandet: – La bilen stå!

 3. Såpeglatte veier skapte ulykkesmorgen på Østlandet

 4. Utfordrende kjøreforhold på Østlandet

 5. Glatte veier fører til mange trafikkulykker

Fra andre aviser

 1. Dobbeltdekker med 26 passasjerer blåste av veien – tre til sykehus

  Aftenposten
 2. Snøkaos på norske veier: Ulykker, biler på tvers og stengte veier

  Aftenposten
 3. Turistbuss kjørte av veien på portugisisk ferieøy – 29 døde

  Aftenposten
 4. Husk å måke og strø

  Aftenposten
 5. Ny utforkjøring i samme sving: Kjørte av veien – landet på taket

  Fædrelandsvennen
 6. Flere skadet i bussulykke i Søgne

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder