KORSFESTET: «Making a Martyr» ble satt opp midt på natten i Bergen sentrum. Foto: Tor Erik H. Mathiesen, VG

Gatekunstner i Bergen malte korsfestet Listhaug

Natt til 2. påskedag ble gatekunstverket «Making a Martyr» satt opp i Bergen, hvor tilsynelatende Sylvi Listhaug er avbildet som Jesus, hengende på korset.

Artikkelen er over to år gammel

les også

Sjokkerte: Kunstner malte Siv og Erna som drepte martyrer

Bergenserne kunne i dag våkne opp til gatekunstneren AFKs kunstverk «Making a Martyr».

Kunstverket er satt opp ved krysset mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate i Bergen sentrum.

På bildet er tilsynelatende tidligere justisministeren Sylvi Listhaug avbildet som Jesus, bundet til korset med tornekrone på hodet.

les også

Kjøpte porno-dverger for åtte mill.

Under føttene er det flere mikrofoner. I hendene har hun nåler med bildet av partiet Rødt sin stjerne, og på magen står teksten «min kamp».

Kjent gatekunstner

AFK er et kjent navn i gatekunstmiljøet i Bergen og har laget flere store graffitibilder rundt om i byen. Blant annet bildet «Awakening» under Smørsbroen, som viser en stor baby som våkner.

Kunstneren har formidlet en kommentar om verket til VG i en e-post via Petter Nord, som er kunstnerisk leder i KUBE Bergen.

les også

Frekk Harvey Weinstein-statue utenfor Oscar-lokalet

Kunstneren skriver følgende om verket «Making a martyr – distraction by polarization» (Å skape en martyr – distraksjon ved polarisering, journ.anm.):

– Mens vi krangler med hverandre, mister vi av syne de hendelsene som førte oss hit. Hvor hadde vi vært om vi hadde diskutert årsakene til tvungen migrasjon fremfor å umenneskeliggjøre migrantene for å lette vår egen samvittighet? Hat kan ikke bekjempes med hat, skriver kunstneren.

Kunstneren: – Ment som kommentar på hennes retorikk

Avisen Dagen har snakket med den anonyme kunstneren, som sier han selvsagt ikke har et ønske om å korsfeste Listhaug:

– Bildet er ment som en kommentar på hennes retorikk. Der hun nå «ofrer seg» for å opprettholde Frp i regjering, der hun sier at hennes ytringsfrihet blir kneblet foran et fulltallig norsk pressekorps, da hun i realiteten ble stanset i å ytre høyreekstreme meninger, konspirasjonsteorier og hatretorikk av et flertall på Stortinget, sier kunstneren til avisen.

les også

Ville lage dette midt i rundkjøring

Gatekunstneren fikk også kunstverkene sine sett av folk over hele verden under sykkel VM i Bergen i 2017, da bildet hans av en ung jente prydet veggen til Neumann bygg i Sandviken i Bergen.

Ifølge Bergens Tidende var det Petter Nord, kunstnerisk leder i KUBE Bergen som kontaktet AFK i forbindelse med sykkel VM.

Nord og KUBE Bergen har jobbet sammen med gatekunstneren flere ganger og er svært imponert over kunstverket.

– Jeg syns det er veldig godt utført. Det krever veldig god billedteknikk for å utføre et slikt bilde, sier Nord til VG.

les også

Hun tok initiativ til Listhaugs blomsterhav

Hareide: – Usmakelig

Politiet er ikke like begeistret for gatekunsten.

– Det blir behandlet som helt vanlig tagging. Vi jobber nå med å undersøke med dem som eier bygget om dette er gjort med deres samtykke eller om det kan regnes som tilgrising, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Tatjana Knappen til VG.

Heller ikke KRF-leder Knut Arild Hareide er begeistret for kunstverket, og sier til Bergens Tidende at bildet har såret mange:

– For egen del finner jeg dette kunstuttrykket usmakelig. Og jeg forstår selvsagt svært godt hvis vår tidligere justisminister reagerer på dette, sier Hareide til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SÅRET MANGE: Krf-leder Knut Arild Hareide mener bildet er usmakelig, og sier til Bergens Tidende at det har såret mange. Foto: Fredrik Solstad

– Kunstneren må få uttrykke seg

Leder Christoffer Thomsen i Bergen Frp har mandag vært og sett på kunstverket, og understreker til VG at kunstneren skal få lov til å ytre seg:

– Jeg synes det er et spesielt bilde, og kunstneren må få lov til å ytre seg, men den stygge referansen i midten av bildet er jeg ikke særlig fan av, sier Thomasen.

– Hva tenker du på?

– Det at det står «Min kamp». Det er jo også navnet på en bok, som jeg ikke synes Listhaug skal assosieres med, sier han.

les også

Slik reagerte kunstner Aune Sand da han fikk bok-slakt

Thomsen sier han ikke har hørt andre reaksjoner innad i Frp på kunstverket:

– Men, det her er hærverk, og slik jeg forstår politiet vil det bli fjernet. Jeg mener det er spesielt å bruke hærverk for å ytre seg, men det får stå på kunstnerens regning, sier Thomsen.

Ikke provosert

Stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) han synes det er vanskelig å se hva kunstneren mener med verket.

– Jeg er politiker – ikke kunstkjenner, så jeg har vanskelig for å se budskapet. Vi politikere får holde oss til politikken, og kunstnerne får holde seg til sitt. Noen ganger innebærer det å bruke politikk i deres uttrykksformer.

Helgheim sier han ikke klarer å bli provosert av bildet:

– Det kan også tolkes som fokus på det mange mener var en urimelig jakt mot Sylvi nylig, men det er vanskelig å si hva kunstneren mener, sier Helgheim.

Sylvi Listhaug har mandag ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder