Foto: Jan Petter Lynau

De rødgrønne klatrer opp igjen på ny Oslo-måling

Etter en krisemåling for Arbeiderpartiet i Oslo for fire måneder siden, klatrer de rødgrønne i hovedstaden nå tilbake til flertall på VGs ferske måling.

 • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over to år gammel

På VGs meningsmåling i mai ramlet Arbeiderpartiet og byrådsleder Raymond Johansen ned 10 prosentpoeng etter valget i 2015. Nå klatrer de noe tilbake, men ligger fremdeles 6,5 prosentpoeng bak valgresultatet.

Både Rødt og SV vokser, og Miljøpartiet holder seg stabilt. Dermed ville de rødgrønne i hovedstaden være sikret flertall dersom det hadde vært kommunevalg i dag.

–Det er gledelig å se at oppslutningen vår går i riktig retning, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Ap sliter fremdeles i flere av de store byene, men trenden er ikke like ille som på tidligere målinger.

– Ser man på flere nye meningsmålinger over hele landet, så har Ap nå en viss fremgang. Selv om de ikke er tilbake der de har brukt å være tidligere, så viser dette en positiv utvikling for partiet, sier Idar Eidset, seniorkonsulent ved Respons Analyse.

I målingen de har gjennomført ser han at de har en styrket lojalitet, og får tilbake en del av velgerne som oppga at de stemte Ap ved stortingsvalget i 2017.

Også i Bergen har Ap en liten økning etter forrige meningsmåling, men i motsetning til i hovedstaden ligger byrådspartiene langt unna flertall i Bergen bystyre, på VGs siste måling.

SV og Frp vokser

Høyre mister flere prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet og forrige høring. Lojaliteten til partiet er den samme som på målingen i mai.

– På denne målingen plukker ikke Høyre særlig mange velgere fra andre partiet. Det lekker ofte fra Frp til Høyre, men på denne målingen holder Frp på egne velgere, sier Eidset.

Frp vokser med 3,5 prosentpoeng, og ville fått enda et nytt mandat i bystyret. Det er likevel ordfører Marianne Borgens eget parti, SV som øker mest og ville fått seks representanter i bystyret, mot tre i dag.

Også Rødt ville fått et ekstra hode i bystyret dersom det var valg i dag. Partiet går likevel tilbake fra forrige måling i mai, der Rødt fikk hele 8,7 prosent og ville blitt Oslos tredje største parti. Denne gangen havner de på en syvende plass med 6,9 prosent.

– Rødt har støttet våre budsjetter og vi har et godt samarbeid. De er tydelige på at de ikke har ønsket å gå inn i byrå, sier Raymond Johansen.

Et år til valget

Eidset i Respons Analyse sier mange trolig fremdeles er i «Stortingsvalgsmodus», og at målingene vil bli mer nøyaktige når kommunevalgkampen er i gang.

– Akkurat nå viser denne meningsmålingen at folk ikke er så misfornøyd med sittende byråd, men de kan nok ikke senke skuldrene av den grunn. Man vet aldri hva som vil skje når valgkampen er i gang.

– Målingen gir oss enda mer motivasjon frem mot kommunevalget neste år. Samtidig har vi en stor jobb å gjøre hver eneste dag med å fortsette å vise resultatene vi får til sammen, og å meisle ut ny politikk for de neste fire årene, sier Raymond Johansen.

Mer om

 1. Kommunevalg 2019
 2. Oslo
 3. Politikk
 4. Meningsmålinger
 5. Raymond Johansen
 6. Lan Marie Nguyen Berg
 7. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Fersk måling: Parti mot bompenger kan ta makt i Rogaland

 2. VG-måling: Sentrum på vippen i Bergen – Ap sliter tungt

 3. Venstre-kollaps i ny VG-måling

 4. Måling: MDG over 10 prosent i Oslo

 5. Ny Oslo-måling: Bompengepartiet inn i bystyret

Fra andre aviser

 1. Katastrofemåling for Frp i Oslo - får bare 3 prosent

  Aftenposten
 2. «E. L. Solberg trenger hjelp fra E. Solberg»

  Aftenposten
 3. Ny Oslo-måling: Sterke tall for MDG, Rødt og SV redder Raymond Johansens byråd

  Aftenposten
 4. Ny måling: Nedturen kan ha bremset for Ap i Oslo

  Aftenposten
 5. Ny krisemåling for Ap

  Bergens Tidende
 6. Nesten en av ti i Oslo vil stemme på bompengepartiet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no