TRADISJON: Matti Halle Kristiansen (t.v.) handler julematen på Strøm-Larsen hvert år. Den tre timer lange køen bryr han seg lite om Foto: Mattis Sandblad VG

Står timevis i kø for juleribba

Har du ikke kjøpt inn til julematen ennå er du i seneste laget, men du er ikke alene. Hos slakteren Strøm-Larsen i Oslo ventet folk i flere timer på å sikre juleribba.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Også andre steder i landet har det vært lange køer. Se hvor lenger ned i saken.

– Dette har jeg ikke tid til, så jeg drar hjem, sier en mann på vei ut av den populære slakteren på Torshov i Oslo.

Les også: Derfor pynter vi treet tidligere og tidligere

Han hadde da nettopp trukket kølapp nummer 760, samtidig som kunden med lapp nummer 300 ble ekspedert. Butikken er fylt til randen med kunder som skal ha ribbe, pinnekjøtt og medisterkaker til julaften.

Sjekk dette: Juletre i Roma sammenlignes med dobørste

Lørdag, lille julaften, er den siste dagen du kan sikre deg både mat på julebordet og presanger under treet til jul. Har du planer om å handle da? Send oss dine bilder av din siste krampeshopping!

Opptil seks tonn ribbe

Butikksjef Jan Strøm-Larsen er fjerde generasjons innehaver av butikken, som ble åpnet av hans oldeforeldre i 1904. Han forteller at den siste uken har vært travel, men at det særlig er de to siste dagene før jul det er mest å gjøre.

Fikk du med deg? I dag begynner uværet: – Kan bli ekstremt på lørdag

– Det er jo morsomst når det er mye å gjøre. Det er aldri sånn ellers på året, og kundene er blide og fornøyde, men det er klart man blir sliten, forteller han.

TRAVLE DAGER: Butikksjef Jan Strøm-Larsen viser frem et ribbestykke på omtrent seks kilo. De siste dagene før jule selger butikken omtrent tusen sånne. Foto: Mattis Sandblad VG

De siste dagene før jul ekspederer forretningen et par tusen kunder per dag, og selger mellom fem og seks tonn ribbe. Om lag 15 medarbeidere flyr rundt bak kassen for å pakke inn pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og sylte. Det er slitsomt, men Strøm-Larsen selv ville ikke vært foruten julerushet.

Les: Slik blir kongefamiliens jul

– Jeg har jobbet her i omtrent 40 år, og hvert år er det samme. Jeg tror det hadde blitt en veldig merkelig jul hvis vi hadde gjort noe annet. Det er en del av julestemningen.

– God jul, hilsen Kate, William og barna

– Den største handledagen

NOK HANDLENDE: Det var fullt opp hos Idsøe Kjøtt- og pølseforretning i Stavanger fredag ettermiddag. Foto: ÅGOTH KRISTINE IDSØE

Hos Idsøe Kjøtt- og pølseforretning i Stavanger var det også hektisk fredag ettermiddag.

– Dette er den største handledagen målt i antall kunder. I dag er det ribbe det går mest av, forteller Albert Idsøe, pølsemaker og daglig leder.

Se lille Estelle ønske alle en god jul

Torsdag solgte de mest pinnekjøtt. Og ser man desember under ett, står pinnekjøtt for 70 prosent av salget.

I KØ: Hos Thv Holtlien på Lillehammer sto kundene tålmodig og ventet på tur. Foto: PRIVAT

Idsøe forteller at det har vært opp til en times kø i butikken, men at det roet seg litt da det nærmet seg stengetid.

– Så er det på'n igjen klokken åtte i morgen, da er det full fart. Det har vært meget bra salg, det er en positiv oppgang, sier Idsøe.

Lurer du på hvilket pinnekjøtt du bør kjøpe? Her er pinnekjøttet du bør styre unna!

Kok på Lillehammer

Hos Thv Holtlien på Lillehammer var det også fullt kjør fredag ettermiddag.

– Det koker veldig, mer enn vanlig. Vi har løpt rundt her siden i dag tidlig, det har vært tre kvarters ventetid, men det blir vel roligere i morgen. Da har nok mange handlet ferdig, mener Martin Chutko Bakke.

Han er fjerde generasjon Holtlien og går i lære for å ta fagbrev som butikkslakter.

Se denne: Pyntet gravemaskin til jul

Lurer du på hvordan du får den beste ribben?:

Trøkk på Ringebu

Også hos Annis Pølsemakeri på Ringebu er det fullt trøkk to dager før jul.

– Nå er det veldig hektisk. Det har vært full butikk fra 0915 og fram til nå, sier ansatt Anne Mathea Morken til VG ved 18-tiden fredag.

Hun forteller at folk har stått i kø opp mot en halv time.

– Nå går det mest i ribbe, forteller Morken.

Les også: Mannen min dreper julestemningen


STOR ETTERSPØRSEL: Hos Annis pølsemakeri på Ringebu var det også kø for å kjøpe godsakene. Foto: PRIVAT

– Verdt ventetiden

For at kundene skal slippe å vente timevis i butikken til slakter Strøm-Larsen i Oslo, kan man følge med på kønummeret på deres hjemmesider, det er imidlertid ikke alle som benytter seg av den muligheten.

Les også: Topp 20: Her er det aller beste juleølet

– Nå har jeg stått her i tre timer, men det er ikke noe problem. Det er en del av julestemningen, forteller Matti Halle Kristiansen.

Kristiansen handler julemiddagen på Strøm-Larsen hvert år, og synes det bare er hyggelig å følge med på de ansatte jobbe.

– Det er veldig hyggelig å følge med på de ansatte jobbe. Det er imponerende at de holder humøret oppe tross det tempoet de jobber i.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder