DE SIKTEDE: Her kommer de tre mennene gående på brygga på Myre, etter at Redningsskøyta brakte dem til land fredag 15. juni. I dag er de tre siktet etter at Truls Henrik Johansen forsvant. Foto: Svein-Arne Nilsen, Øksnesavisa

Dro ut på havet med siktede rett etter at Truls Henrik Johansen forsvant

MYRE (VG) Brødrene Ken-Ivan og André Reinholdtsen dro ut på havet med to av mennene som nå er siktet etter at Truls Henrik Johansen forsvant. Å peke ut hvor Johansen hadde falt i havet, skulle vise seg å være vanskelig.

 • Ådne Husby Sandnes

Artikkelen er over to år gammel

På formiddagen fredag 15. juni la Redningsselskapet til kai på Myre i Øksnes i Nordland.

Redningsskøyta hadde plukket opp to menn i en båt klokken 04.15, mens en 35 år gammel mann ble plukket opp i en annen båt rundt klokken 05.00, ifølge Øksnesavisa.

Begge båtene skulle ha gått på skjær.

FORSVANT: Truls Johansen (23) har vært savnet fra Øksnes i Vesterålen siden 15. juni. Dette bildet er tatt av Johansen den 1. mai i år. Foto: Svein-Arne Nilsen, Øksnesavisa

Alle tre mennene ble onsdag varetektsfengslet av lagmannsretten etter at tingrettskjennelsen ble anket.

En 35-åring er siktet for uaktsomt drap. To andre er siktet for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand. Alle nekter straffskyld.

De tre og Johansen hadde 15. juni vært på Skipnes, hvor det ligger et fiskevær som serverer mat og drikke.

35-åringen fortalte tidlig at han og Johansen hadde vært i samme båt da de forlot Skipnes. Ifølge forklaringen skal Johansen ha forsvunnet på havet før han fikk anledning til å hjelpe. Det ble raskt satt i gang søk etter savnede.

les også

Faren til savnede Truls Henrik Johansen: – Det hele er mystisk

Dro til havs

Allerede på ettermiddagen denne fredagen ble to av de siktede med ut i Redningsskøyta igjen. De var da ikke siktet for noe straffbart forhold.

André Reinholdtsen, som driver med fiske på Myre og eier båten «Viljar», tok initiativet og fikk tillatelse av politiet til å gå ut på havet med mennene.

– For å gjøre høystakken mindre i søket etter Truls, så fikk vi med oss to av de nå siktede ut i redningsskøyten. Der pekte 35-åringen ut tre forskjellige områder hvor båten skal ha kantret. Vi trodde høystakken skulle bli mindre, men den ble altså ganske stor, sier Ken-Ivan Reinholdtsen.

Han reiste ut sammen med broren André Reinholdtsen og begge har i ettertid vært svært aktive i det private søket etter Johansen.

NYE SØK: Brødrene André Reinholdtsen og Ken-Ivan Reinholdtsen står her sammen med Truls Henrik Johansens stefar, Morten Nilsen, og ser på kartet over søkeområdet. Torsdag tar man sikte på å gjennomføre nye søk. Foto: Ådne Husby Sandnes, VG

les også

Søket etter Truls Henrik Johansen (23): Hunder markerte i havet

– Så Truls forsvinne

Området man konsentrerte seg om på turen med siktede var Børøya, som ligger nordøst for Skipnes.

– På den tredje plassen, på vestsiden av Børøya var han sikker, forteller Reinholdtsen, som er brannsjef i Øksnes kommune.

– Han fortalte at de først gikk på et skjær, før de ble stående på neste skjær. Han fortalte at han da gikk ut av båten og dyttet den av skjæret. Deretter sa han at Truls ville kjøre båten selv, og at Truls satte seg på fanget hans. Da fortalte han at de ramlet ut av båten, sier Reinholdtsen.

Reinholdtsen forteller at den siktede forklarte at han kom seg opp i båten igjen, og forsøkte å få start.

– Men han fikk ikke start på den med det første. Han forsøkte da å ro, men fikk ikke god nok fart. Han fikk så start på båten igjen, men da så han Truls forsvinne på havet, sier Reinholdtsen.

les også

«Enormt engasjement» for å finne savnede Truls Henrik Johansen (23)

ÅRE FRA BÅTEN: Den åren, som skal ha tilhørt båten hvor Truls Henrik Johansen og den siktede 35-åringen var i, ble funnet allerede samme dag som Johansen forsvant. Foto: PRIVAT

Fant sko og åre

Mandag 18. juni ble 35-åringen med politiet ut på havet på ny, ifølge Reinholdtsen. Da fortalte han at de måtte ha falt i havet på nordsiden av Børøya.

– Det er ikke enkelt å finne en person på havet når man får påvist fire forskjellige plasser, sier Reinholdtsen.

Fredag 15. juni ble det funnet en sko som tilhørte 35-åringen i Hjellsandvika, ifølge Reinholdtsen. Samme dag ble en åre som tilhørte båten Johansen og 35-åringen var i, funnet på Hjellsandøya. Derfor ble mye av søket etter Johansen konsentrert rundt dette område i starten.

Nå i helgen markerte flere hunder om bord i lettbåter på den nordøstlige siden av Børøya, og søk ble gjennomført her.

Når søket etter den antatt omkomne Johansen antagelig fortsetter torsdag, ønsker man at hunder igjen skal få sjansen til å lukte her, og videre søke på nytt.

Advokat John Petter Karlsen forsvarer 35-åringen.

– Jeg har ingen kommentar til det Reinholdtsen sier. Men generelt kan jeg si at min klient har hatt problemer med tidsangivelse og stedsansen. Hvor sikker hans forklaring er med tanke på dette, er svært uklart. Han har problemer med å redegjøre for sentrale deler av hendelsesforløpet, sier Karlsen.

Mer om

 1. Øksnes
 2. Krim

Flere artikler

 1. Truls-forsvinningen: Siktet 35-åring skal ha avfyrt skudd for å varsle

 2. Søket etter Truls Henrik Johansen (23): Hunder markerte i havet

 3. Politiet: – Gir ikke opp å finne savnede Truls Henrik (23)

 4. Savnetsaken i Øksnes: Vurderer svenske likhunder – de samme som fant Kim Wall

 5. «Enormt engasjement» for å finne savnede Truls Henrik Johansen (23)

Fra andre aviser

 1. Politiet i Nordland har pågrepet og siktet tre menn for uaktsomt drap

  Aftenposten
 2. Mann varetektsfengslet etter at 23-åring forsvant i sjøen i Vesterålen

  Aftenposten
 3. Tre menn varetektsfengslet etter at 23-åring forsvant på sjøen

  Aftenposten
 4. Florø-drapssaken: 40-åringen var først et vitne. I dag møter han i retten som drapssiktet.

  Bergens Tidende
 5. Glimt – TIL for 23 år siden: 10 minutter etter at Aabrekk ble liggende, kom kubjella susende fra tribunen

  Aftenposten
 6. Innrømmer å ha kastet kameraten (21) over rekkverket fra syvende etasje

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder