POPULÆRT: Vinmonopolet selger mye pappvin. Falling Feather var i fjor deres mest solgte rødvin. Foto: Frode Hansen

Helsedirektoratet vil utrede pappvin-forbud

Å fjerne vinkartongene kan sørge for at nordmenn drikker mindre alkohol, mener Helsedirektoratet. – Fullstendig uaktuelt, svarer folkehelseministeren.

 • Maria Mikkelsen
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over ett år gammel

– Har man en åpnet treliter i skapet, er det lettere å ta et glass vin enn hvis man må åpne en flaske, sier Linda Granlund, folkehelsedirektør i Helsedirektoratet til NRK, som først omtalte saken.

Et nei til pappvin er ett av flere tiltak Helsedirektoratet ber departementet vurdere forbindelse med en ny folkehelsemelding.

les også

VG+: Dette gjør feriedrikkingen med kroppen din

Pluss content

Ser til Australia

Helsedirektoratet viser til at alkohol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, kols og diabetes type 2. Norge har forpliktet seg til redusere tidlig død som følge av disse sykdommene med en tredjedel innen 2030.

– Vi har blant annet sett på hva de har gjort i Australia hvor de selger maks enlitersstørrelser. Der så man at man reduserte alkoholinntaket ganske mye, og det er verdt å se på erfaringene deres, sier Granlund til NRK.

Tanken er at salg av vin i mindre volum vil føre til at nordmenn drikker mindre alkohol.

– Vi vet at totalkonsumet av alkohol har sammenheng med andelen som har et skadelig alkoholforbruk. Hvis du får ned totalkonsumet, vil du også få ned det skadelige alkoholforbruket. Vi vil ikke ta helgekosen fra folk, sier Granlund til VG.

Skeptisk

I fjor solgte Vinmonopolet rundt 67 millioner liter vin. 42 prosent av dette var pappvin. I 2012 var andelen 45 prosent.

Kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, stiller spørsmål ved om tiltaket vil ha ønsket effekt.

– Vi antar at tiltaket vil berøre en mindre andel av det totale norsk alkoholkonsumet. Hva skjer hvis pappvin forsvinner? Vi tror salg av vin på flaske vil øke og at grensehandelen vil øke. Spørsmålet er da om det blir en konsumnedgang i realiteten. Vi trenger mer innsikt i norske vinvaner, vårt håp er at det kan forskes på dette, sier Nordahl, som understreker at de vil følge alkoholpolitikken Stortinget ønsker.

Skyter ned forslaget

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) parkerer forslaget.

– Det er fullstendig uaktuelt for regjeringen å forby pappvin. Det vil derfor ikke komme et forbud mot dette i folkehelsemeldingen, uttaler Michaelsen til VG via kommunikasjonsenheten i departementet.

NEGATIV: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Foto: Frode Hansen

Nestleder Kjersti Toppe (Sp) i Stortingets helsekomite forsøkte å reise pappvin-debatten i 2012, men det gjør hun neppe igjen.

– Det førte til at jeg nesten ikke ble renominert til Stortinget. Du tuller ikke med nordmenns pappvin, sier Toppe til VG med et lite smil.

Hun ville ikke ha noe forbud mot treliteren, men en reduksjon til toliters kartonger og med gjennomsiktig emballasje for å se forbruket.

Nå nøyer hun seg med å si:

– Det er interessant at Helsedirektoratet nå reiser denne debatten igjen. Men jeg gikk ikke så langt som å foreslå noe forbud, sier Kjersti Toppe, som er lege i tillegg til å være helsepolitiker.

Sveinung Stensland (H), som også sitter i helse- og omsorgkomiteen, er kritisk til et forbud.

– Det er viktig at tiltak som gjøres på alkoholfeltet har forståelse i folket. Jeg tror dette vil oppfattes som veldig paternalistisk. Vi må passe oss for at formynderstaten ikke tar helt overhånd. Hvor skal grensen gå? Skal man forby skrukork?, spør han retorisk.

Han fortsetter:

– Ja, det er en utfordring at folk drikker mye alkohol og at noen ikke klarer å begrense seg fordi de har pappvin stående. Men det betyr ikke at vi skal forby det. Det er en del av av norske folkesjela å reise på hytta, og da er pappvin supert. Det er én av grunnene til at nordmenn vil reagere på forslaget.

– Størrelse påvirker inntak

Ifølge Helsedirektoratet drikker hver nordmann over 15 år i gjennomsnitt nesten syv liter ren alkohol i året.

– Hva slags grunnlag har dere for å si at salg i mindre pakninger vil redusere konsumet?

– Pris og tilgjengelighet viktig for forbruk og inntak. Derfor er det nærliggende å se på pakningsstørrelser på alkohol også. Vi har lenge brukt dette virkemiddelet på andre områder, for eksempel på kosthold, hvor porsjonsstørrelser påvirker inntak. Tiltaket er også forsøkt i andre land. Foreløpig har vi ikke veldig tung dokumentasjon, men vi foreslår at man ser hen til blant annet Australia, sier Granlund.

– Vi ber departementet se på om dette kan være ett av flere virkemidler for å redusere skadelig alkoholforbruk.

Avvist tidligere

Det er ikke første gang Helsedirektoratet vil pappvinen til livs.

I 2013 foreslo et ekspertutvalg å begrense alkohol til 1,5-litersbeholdere. I tillegg foreslo man at øl med alkoholprosent over 3,5 burde selges på Vinmonopolet. Men daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa kontant nei.

Frps helsepolitiske talsperson på Stortinget lover at det er uaktuelt også i dag.

– Forbud mot pappvin vil trolig kun føre til at de som bare ville ha ett glass vin, da må åpne en hel flaske, sier Åshild Bruun-Gundersen, og legger til at alkohol er en lovlig vare som allerede er strengt regulert i Norge.

– Man får ikke regulert folks alkoholbruk ved å regulere størrelsen og emballasjen, legger hun til.

LAGER EGEN VIN: Tidligere TV2-reporter Anne Fredrikstad har skiftet beite og blitt vinprodusent i Italia. Hun skulle ønske flere forlot pappvinen til fordel for flaskevin. Foto: Privat

Vinprodusent og vinblogger Anne Fredrikstad holder til i Lazio i Italia. Hun arrangerer vinkurs for nordmenn, og har inntrykk av at mange voksne damer foretrekker «treliteren».

– Jeg synes det er litt synd at mange nordmenn foretrekker pappvin fremfor vin på flaske. Har du en kartong, blir det mange glass av den samme typen vin. Med flasker er variasjonsmulighetene mye større. Dessuten holder vinen og smaken seg lenger på flaske, sier Fredrikstad til VG.

Hun støtter imidlertid ikke et forbud mot treliters-kartongen.

– Skal man på hytta, skjønner jeg godt at det er et praktisk valg. Men man går gjerne glipp av det enorme mangfoldet av gode viner som finnes, sier Fredrikstad.

Mer om

 1. Helse
 2. Vin

Flere artikler

 1. Tror svensk røykelov kan komme til Norge

 2. Vil ha «svensk» røykelov

 3. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

 4. Pluss content

  Slik lyktes Therese med å gå ned i vekt

 5. Pluss content

  Ekspertene: Slik unngår du at hjemmet ditt gjør deg syk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder